İdari Para Cezalarında 2024 Yılı için Dikkate Alınacak YDO Açıklandı
Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu’nun yurt içi üretici fiyat endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olup, bu oran Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca Resmî Gazete ile ilan edilmektedir. Yeniden değerleme oranı, vergi kanunları kapsamındaki maktu had ve tutarlara dair bir oran olmanın ötesinde idari para cezaları ve yatırımcı tazmin, tasarruf mevduatı / katılım fonu sigortası tutarı gibi pek çok konuda referans bir oran olarak kullanılmaktadır.
25 Kasım 2023 tarihli ve 32380 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 554 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ uyarınca yeniden değerleme oranı (YDO), 2023 yılı için %58,46 (elli sekiz virgül kırk altı) olarak açıklanmıştır. Bakıldığında vergi, ceza, harç, tarife vb. kalemlere dair maktu tutarlardaki yıllık artışlarda YDO esas alınmaktadır. Bu açıdan YDO 2023 yılı için %122,93 iken, 2024 yılı için artışlarda ölçüt olarak uygulanacak diyebileceğimiz YDO %58,46 olarak belirlenmiştir.
Bilindiği üzere idari para cezaları; kabahatler nedeniyle uygulanan idari yaptırımlardır. İdari para cezası uygulamasında, kanunlarda sabit bir miktar olarak gösterilen para cezaları maktu; sabit olmayan, miktarı belli bir oran dahilinde azalıp çoğalan para cezaları nispi nitelikteki cezalardır. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun “İdarî para cezası” başlıklı 17/7 maddesinde “İdarî para cezaları her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 4.1.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilân edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. Bu suretle idarî para cezasının hesabında bir Türk Lirasının küsuru dikkate alınmaz. Bu fıkra hükmü, nispi nitelikteki idarî para cezaları açısından uygulanmaz.” denilmektedir. Bu doğrultuda maktu idari para cezaları her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla bu kapsamdaki maktu idari para cezası tutarları; 2023 yılında %58,46 oranında artacaktır. Yeniden değerleme oranının maktu idari para cezaları açısından etkilediği düzenlemelerden bazılarına örnek vermek gerekirse;
- 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 146 ila 148 maddelerinde,
- 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 35.maddesinde,
- 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunu‘nun 13.maddesinde,
- 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman Ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nun 44.maddesinde,
- 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 103.maddesinde,
- 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanununmaddesinde,
- 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu‘nun 18. maddesinde
yer alan idari para cezaları vd. sayılabilir. Gelişmeleri ve istikametin seyrini gözettiğimizde, yasalara ve diğer düzenlemelere uyum sağlanması, belirlenen gerekliliklerin tam olarak yerine getirilmesi, kamu kurumları ve düzenleyici otoritelerin taleplerinin zamanında ve doğru olarak karşılanması; mali kayba yol açabilecek nitelikte sonuçlarla karşı karşıya kalınmaması açısından kritiktir. Sonuç itibariyle her sahada ve her sektörü ilgilendiren mevzuat düzenlemelerinin arttığı günümüzde, uyum risklerinin etkili yönetilmesi, cezaların, maddi ve itibar kayıplarının önlenmesi bakımından kuruluşlarda etik ve mevzuat uyum fonksiyonunun (compliance) giderek daha başat bir rol üstleneceğini söyleyebiliriz.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
544 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ: