Zorunlu Karşılık Uygulamasında 29.08.2024 Tarihli Değişiklikler
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 29.08.2024 tarihinde Zorunlu Karşılık ve İhbarlı Döviz Mevduat Hesaplarına Yönelik Komisyon Uygulaması ve Zorunlu Karşılıklar Uygulama Talimatı’nda değişikliğe gidilmiştir. Aynı zamanda TCMB tarafından 29.08.2024 tarihli Makro İhtiyati Çerçeveye İlişkin Basın Duyurusu ile söz konusu değişikliklere dair açıklama yapılmıştır. Bu kapsamda öne çıkan değişikliklere aşağıda yer verilmiştir:
Zorunlu Karşılık ve İhbarlı Döviz Mevduat Hesaplarına Yönelik Komisyon Uygulamasında 27.09.2024 hesaplama döneminden (dahil) itibaren geçerli olmak üzere;
- “Yenileme ve TL’ye Geçiş Oranı” toplam hedef hesaplamasına tüzel kişilere ait dönüşüm hesapları ile yeni açılan gerçek ve tüzel kişilere ait YUVAM hesapları dâhil edilmiştir.
- “TL payı” hesaplamasında YP mevduat için baz dönem 29.08.2024 olarak belirlenmiş olup, gerçek kişi TL payı artış hedeflerinde değişiklik yapılmıştır:
- Gerçek kişi Türk lirası (TL) mevduat payı %45 ile %50 arasında bulunan mevduat bankaları için aylık artış hedefi 0,60’tan 0,80 puana yükseltilmiştir. Katılım Bankaları için ise bu oran 0,30’dan 0.40 puana çıkarılmıştır.
- Gerçek kişi TL mevduat payı %60’ı geçen bankalar için aylık artış hedefi kaldırılarak, %60’ın üzerinde kalınması koşulu getirilmiştir.
Zorunlu Karşılıklar Uygulama Talimatı’nda;
- Tesisi 13.09.2024 tarihinde başlayacak olan 29.08.2024 hesaplama tarihinden (dahil) itibaren TL yükümlülükler için bloke tesis oranı 5 puan artırılmıştır. Böylelikle bilanço aktif büyüklüğü 500 milyar TL ve üzerinde olan kuruluşlarca TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklar % 25’ten %30’a; bilanço aktif büyüklüğü 100 milyar TL ve üzerinde olan kuruluşlar için ise % 15’ten %20’ye yükseltilmiştir.
- 30.08.2024 tesis tarihinden (dahil) geçerli olmak üzere TL mevduat hesapları için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz ve telafi ödemesi oranı üst sınırı politika faiz oranının %80’inden % 84’üne yükseltilmiştir.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
TCMB’nin 29.08.2024 Tarihli ve 2024-48 No.lu Makro İhtiyati Çerçeveye İlişkin Basın Duyurusu: