Yurt dışına Türk Parası ve döviz ihracının kolaylaştırılmasına yönelik olarak 32 sayılı Kararda yapılan değişiklikler
11.06.2015 tarih ve 29383 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan 14.04.2015 tarih ve 2015/7603 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı ile “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar”da 11 Haziran 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
1- 32 sayılı Karar’ın 3 üncü maddesinde yapılan değişiklikle Türkiye’den yurt dışına Türk Parası ihracı serbest bırakılmıştır. Değişiklik öncesi Türkiye’de yerleşik kişiler ile dışarda yerleşik kişiler bankalar vasıtasıyla yurt dışına serbestçe Türk Parası gönderebilirken yolcuların beraberlerinde en çok 5.000 USD karşılığı Türk Parasını yurt dışına çıkarmaları serbestti. 32 sayılı kararın 3 üncü maddesinde yapılan değişiklikle Türk parasının yurttan ihracında bankaların vasıta kullanılması şartı ve yolcu beraberinde yurt dışına çıkarılabilecek Türk Parasına ilişkin 5.000 USD’lik sınır kaldırılırken 25.000 TL’yi aşan Türk Parasının yurt dışına çıkarılmasının Bakanlıkça (Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakanlık) belirlenen esaslar dahilinde yapılacağı hükmü getirilmiştir.
2- 32 sayılı Karar’ın 4 üncü maddesinde yapılan değişiklikle Türkiye’den yurtdışına yolcu beraberinde çıkarılacak dövize ilişkin 5.000 USD’lik limit kaldırılmıştır. Değişiklik öncesi dışarıda yerleşik kişiler ile yurt dışında çalışan Türk uyruklu kişiler yurda girişlerinde beyan etmiş olmak, Türkiye’de yerleşik kişiler ise bankalardan döviz aldıklarını tevsik etmek şartıyla 5.000 USD veya eşitini aşan miktarlardaki efektifi beraberlerinde yurt dışına çıkarabilmekte idiler. Yapılan değişiklikle yolcu beraberinde yurt dışına çıkarılabilecek dövize ilişkin 5.000 USD veya eşitini aşan miktarlardaki efektif sınırı kaldırılırken 10.000 EUR veya eşitini aşan efektifin yurt dışına çıkarılmasının Bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde yapılacağı hükmü getirilmiştir.
3- Bankaların yurtdışında yatırım veya ticari faaliyette bulunmak üzere sermaye ihraç eden Türkiye’de yerleşik kişileri, her bir işlem tarihinden itibaren 30 gün içinde Hazine Müsteşarlığı’nın yanı sıra Ekonomi Bakanlığı’na da bildirmesi şartı getirilmiştir. Değişiklik öncesi kararın “Türkiye’den gidecek yerli sermaye” başlıklı 13 üncü maddesinde; bankaların ve gümrük idarelerinin yurt dışında yatırım veya ticari faaliyette bulunmak üzere sermaye ihraç eden Türkiye’de yerleşik kişileri, her bir işlem tarihinden itibaren 30 gün içinde Müsteşarlığa bildirmeleri gerektiğine ilişkin düzenleme bulunuyordu. Yapılan değişiklikle bu bildirimlerin yapılacağı merci olarak Hazine Müsteşarlığı’nın yanı sıra Ekonomi Bakanlığı da eklenmiştir.
4- 32 sayılı Karar’ın 13 üncü maddesinde yapılan bir diğer değişiklikle Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakanlığın, Türkiye’den gidecek yerli sermaye ile ilgili Türkiye’de yerleşik kişilerden istenecek bilgi, belge ve bunların gönderilme sürelerinin yanısıra söz konusu bilgi ve belgelerin gönderileceği kurumlara ilişkin esasları da belirlemeye yetkili olduğu hüküm olunmuştur.
Yapılan değişikliklere ilişkin karşılaştırma tablosu aşağıda verilmiştir. Söz konusu değişiklikler 11.06.2015 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Karar’da Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakanlığın yetkisine verilen konularla ilgili izlenecek nihai usul ve esaslar Bakanlığın yapacağı alt düzenlemelerle belirlenecektir.
Saygılarımızla,
PROCOMPLIANCE
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Yapılan Değişikliklere İlişkin Karşılaştırma |
|
ESKİ DÜZENLEME | YENİ DÜZENLEME |
Türk Parası
MADDE 3- (a) Türk parası ve Türk parasıyla ödemeyi sağlayan belgelerin yurda ithali ile aşağıda belirlenen esaslar çerçevesinde ihracı serbesttir. i) Türkiye’de yerleşik kişiler ile, dışarıda yerleşik kişiler, bankalar vasıtasıyla yurt dışına serbestçe Türk parası gönderebilirler. ii) Yolcuların beraberlerinde en çok 5.000.- ABD Doları karşılığı Türk parasını yurt dışına çıkarmaları serbesttir. iii) Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgelerin ihracı serbesttir.
|
Türk Parası
MADDE 3- (a) Türk parası ve Türk parasıyla ödemeyi sağlayan belgelerin yurttan ihracı ve yurda ithali serbesttir.
b) … c) … d) 25.000 TL’yi aşan Türk parasının yurt dışına çıkarılması Bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde yapılır. |
Döviz
MADDE 4- (a) Türkiye’ye döviz ithali serbesttir. … … f) Yolcular 5.000.- ABD Doları veya eşitine kadar efektifi beraberlerinde yurt dışına çıkarabilirler.
Dışarıda yerleşik kişiler ile Türkiye’de yerleşik sayılmakla birlikte yurt dışında çalışan Türk uyruklu kişiler, yurda girişlerinde beyan etmiş olmak, Türkiye’de yerleşik kişiler ise görünmeyen işlemler çerçevesinde Bankalardan döviz satın aldıklarını tevsik etmek kaydıyla 5.000.- ABD Doları veya eşitini aşan miktarlardaki efektifi beraberlerinde yurt dışına serbestçe çıkarabilirler. |
Döviz
MADDE 4- (a) Yurda döviz ithali ve yurttan döviz ihracı serbesttir.
… f) 10.000 Avro veya eşitini aşan efektifin yurt dışına çıkarılması Bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde yapılır.
|
Türkiye’den gidecek yerli sermaye
MADDE 13- (3) Bankalar ve gümrük idareleri yurt dışında yatırım veya ticari faaliyette bulunmak üzere sermaye ihraç eden Türkiye’de yerleşik kişileri, her bir işlem tarihinden itibaren 30 gün içinde Müsteşarlığa bildirirler.
(4) Bakanlık, bu maddenin uygulaması ile ilgili olarak Türkiye’de yerleşik kişilerden istenecek bilgi, belge ve bunların gönderilme sürelerine ilişkin esasları belirlemeye yetkilidir.
|
Türkiye’den gidecek yerli sermaye
MADDE 13 – (3) Bankalar ve gümrük idareleri yurt dışında yatırım veya ticari faaliyette bulunmak üzere sermaye ihraç eden Türkiye’de yerleşik kişileri, her bir işlem tarihinden itibaren 30 gün içinde Müsteşarlığa ve Ekonomi Bakanlığına bildirirler.
(4) Bakanlık, bu maddenin uygulaması ile ilgili olarak Türkiye’de yerleşik kişilerden istenecek bilgi, belge ve bunların gönderilme süreleri ile gönderileceği kurumlara ilişkin esasları belirlemeye yetkilidir. |