Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerin TL Vadeli Mevduata Dönüştürülmesinde Sağlanan Destek Kaldırıldı
08.06.2024 tarihli ve 32570 sayılı Resmi Gazete’de “Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2023/5)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/14)” yayımlandı.
Hatırlanacağı üzere 26.01.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” ile firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) satılması ile Türk lirası (TL) vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesi halinde firmalara sağlanacak desteklere yer verilmişti. Ticari hayatta liralaşmanın desteklenmesi amacıyla bu kapsamda;
- Firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin TCMB’ye satışı sırasında, firmalar verecekleri taahhüt karşılığında, TL’ye çevrilen tutarın %2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabileceği,
- Firmalar yurda getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az %40’ını TCMB’ye sattıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirebileceği ve verdikleri taahhüt karşılığında TL’ye çevrilen tutarın %2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabileceği
düzenlenmişti. Detay bilgi için 29.01.2023 tarihli yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte 2024/14 Sayılı Tebliğ ile birlikte getirilen değişikliklere ise aşağıda yer verilmiştir:
- Firmaların yurda getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az %40’ını (İhracat Genelgesi değişikliğine göre; 10.06.2024 tarihinden itibaren %30’unu) TCMB’ye sattıktan sonra, kalan dövizi kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirme ve verdikleri taahhüt karşılığında TL’ye çevrilen tutarın %2’si kadar döviz dönüşüm desteği alma imkanı uygulamadan kaldırılmıştır.
- Döviz alımı taahhüdünün yerine getirilmemesi durumunda, yeni yaptırımlar yürürlüğe konmuştur:
- Döviz alımı yapılmaması taahhüdünü yerine getirmeyen firmaların TCMB kaynaklı kredi kullanım talepleri ile bu Tebliğ kapsamındaki destek ödemesi talepleri yaptırım tutarının ödendiği tarihe kadar kabul edilmeyecektir.
- Döviz dönüşüm desteğinden usulsüz olarak yararlanan veya TCMB’ye ya da bankalara gerçeğe aykırı beyanda bulunan firmalar döviz dönüşüm desteğinden yararlandırılmayacaktır ve bu firmaların TCMB kaynaklı kredi kullanım talepleri 3 yıl süre ile kabul edilmeyecektir.
- Döviz dönüşüm desteği ödemesine aracılık eden ancak TCMB’ce belirlenecek kontrol yükümlülüklerini yerine getirmeyen bankalar yaptırım tutarının TCMB’ye ödenmesinden sorumlu olacaklardır.
- Destek uygulanacak yurt dışı kaynaklı dövizin kapsamını belirleme yetkisi TCMB’ye verilmiştir. Böylelikle yurt dışı kaynaklı dövizlerin kapsamı TCMB tarafından belirlenecektir. 8 Haziran 2024 tarihinden itibaren TCMB tarafından belirlenecek yurt dışı kaynaklı dövizlere destek uygulanabilecektir.
TCMB tarafından söz konusu Tebliğ değişiklikleri ışığında Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğe İlişkin Uygulama Talimatı’da güncellenmiştir.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2023/5)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/14) – Karşılaştırma Tablosu: