YP Krediler için %2 Olan Aylık Büyüme Sınırı %1,5’e indirildi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 20.07.2024 tarihli ve 32607 sayılı Resmi Gazete’de Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/18) yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu doğrultuda güncellenen Zorunlu Karşılıklar Uygulama Talimatı’da TCMB internet sitesinde yayımlanmıştır.
TCMB tarafından 20.07.2024 tarihinde 2024-38 sayılı makroihtiyati çerçeveye ilişkin basın duyurusu da kamuya açıklanmıştır. Bu doğrultuda TCMB’ce yapılan zorunlu karşılık uygulamasındaki değişikliklere özetle aşağıda yer verilmiştir:
- Yabancı para (YP) cinsinden krediler için %2 olan aylık büyüme sınırı %1,5’e düşürülmüştür. Söz konusu değişiklik 16.08.2024 hesaplama döneminden itibaren (20.07.2024 tarihinden itibaren kullandırılan krediler için) geçerli olmak üzere uygulanacaktır.
- Türk lirası (TL) cinsinden krediler için mevcut durumda uygulanan %2 oranındaki büyüme sınırları korunacaktır.
- Yatırım kredilerine sağlanan istisnanın kapsamı genişletilerek; uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan kaynaklar kapsamında kullandırılan yatırım kredileri, TL ve YP kredi büyüme sınırlarından muaf tutulacaktır.
- Tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına yönelik indirimde dikkate alınan bilanço aktif büyüklüğü sınırları bankalarda 150 milyar TL’den 200 milyar TL’ye ve finansman şirketlerinde 1 milyar TL’den 1,5 milyar TL’ye yükseltilmiş olup, söz konusu değişiklik 05.07.2024 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
Böylelikle TCMB’ce sıkı para politikası duruşunu destekleyici atılan bu adımlar kapsamında kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yapılarak dezenflasyon patikası ile kredi büyümesinin uyumlu seyri ve TL kredilerin payının korunması amaçlanmakta diyebiliriz.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”