Yetkili Müesseselere (Döviz Bürolarına) Müşterileriyle Bankacılık Kanalıyla Döviz Alım Satımı Yapma Yetkisi Verildi
12 Şubat 2016 tarihli ve 29622 sayılı Resmi Gazete’de Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2006-32/32)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile yapılan değişiklikle, yetkili müesseselere (dövize ilişkin işlem yapmasına Hazine Müsteşarlığı’nca izin verilen ve kıymetli maden, taş ve eşyalara ilişkin işlemler de yapabilen anonim şirketler) müşterileriyle aynı iş günü içerisinde transfer talimatlarını vermeleri veya işleme konu fiziki teslimatı aynı gün içinde yapmaları şartıyla banka transferleri yoluyla yabancı para alma, satma ve ayrı cins yabancı paralarla değiştirme yetkisi verildi.
Daha önceki düzenlemeler çerçevesinde döviz büfelerinin müşterileri ile banka transferleri yoluyla döviz alım-satım işlemi gerçekleştirmeleri mümkün görülmüyordu.
Bu değişiklikle, döviz bürolarına/büfelerine işleme ilişkin müşteri talebi ile işleme konu banka transferinin ya da fiziki teslimatın aynı gün içinde gerçekleşmesi kaydıyla müşterilerine bankacılık sistemi üzerinden hizmet sunma imkanı verilmiş ve bu konudaki mevzuatsal kısıtlamalar kaldırılmış bulunmaktadır. Yapılan değişiklikle döviz bürolarının bankalar gibi mevduat toplama benzeri faaliyetlere girişmelerine mahal verilmemesi için düzenlemeye yapılacak alım satım işlemlerinin aynı iş günü içerisinde talimata bağlanması veya fiziki teslimatının yapılması şartı konulmuştur.
Diğer taraftan, 2014 yıl sonu verilerine göre Türkiye’de faaliyette bulunan yetkili müesseselerin (döviz bürolarının) toplam 168 milyar USD tutarında işlem hacmi bulunmaktadır. Yapılan değişiklikle bu işlemlerin bankacılık sistemi içerisine çekilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu çerçevede, bu hizmet sektöründeki müesseselere bankalarca bu yönde hizmet geliştirilmesi imkanı doğmuştur.
Hazine Müsteşarlığı bu konuda Türkiye Bankalar Birliği (TBB)’ne gönderdiği 25.02.2016 tarihli talimatında, Müsteşarlıklarına yapılan bazı bildirimlerde söz konusu değişikliğe ilişkin bankaların sorumluluklarına dair tereddütlerin oluştuğunun belirtildiği bildirilerek konu ile ilgili aşağıdaki açıklamalarda bulunulmuştur:
1- Banka müşterisi olan yetkili müesseselerin yabancı para ya da Türk parası alım satım ve ayrı cins yabancı paralarla değiştirme işlemlerinde yapacakları transferler ancak vadesiz olarak yapabilecektir (Burada vadesizden kastedilenin valör uygulanmadan yapılacak para transferleri olduğunu düşünüyoruz).
2- Söz konusu müesseselerin telefon bankacılığı, internet bankacılığı ya da şubeler aracılığı ile verecekleri transfer talimatları mesai saatleri içerisinde aynı gün, mesai saatleri dışında ise en geç 1 iş günü sonra işlem gerçekleşecek şekilde yapılabilecektir.
3- Bu şekilde gerçekleştirilen transfer talimatları dışındaki konusu yabancı para alım, satım ve ayrı cins paralarla değişimi olan transfer talimatlarının yerine getirilmemesi gerekmektedir.
4- Transfer talimat açıklamalarında söz konusu bedellerin yabancı para alım satım bedeli olduğunun belirtilmesi ve açıklama yapılmadan verilmek istenen transfer talimatlarında müşteri olan yetkili müesseseye işlemin ancak açıklamaya ilişkin eksikliğin giderilmesinden sonra gerçekleştirilebileceğinin hatırlatılması gerekmektedir.
Bu çerçevede, yetkili müesseselerin, müşterileriyle, bankalar kanalıyla yapacakları döviz alım satımlarında (döviz bürosunun kendi portföyüne ilişkin işlemler hariç) Hazine Müsteşarlığı’nın 25.02.2016 tarihli talimatındaki kuralları da dikkate almaları gerekmektedir.
Saygılarımızla,
ProCompliance
TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2006-32/32)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ 12.02.2016 tarih ve 29622 sayılı Resmi Gazete |
|
ESKİ DÜZENLEME | YENİ DÜZENLEME |
Faaliyet konusu
MADDE 3 – (1) Yetkili müesseseler Türk Parası Kıymetini Koruma ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde aşağıda belirtilen faaliyetlerde bulunabilirler. a) Efektifleri almak ve satmak. b) Efektifleri daha küçük veya daha büyük küpürlerle veya ayrı cins efektiflerle değiştirmek. c) Merkez Bankasınca tespit edilen usul ve esaslar çerçevesinde dövizi natık çekleri satın almak. ç) Kıymetli Madenler Borsasına üye olmak kaydıyla, ilgili yönetmelik ve mevzuat hükümleri çerçevesinde kıymetli taşlar ile standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalini, ihracını ve söz konusu Borsada sürdürülmekte olan kıymetli maden ve taşlara ilişkin işlemleri yapmak. d) DÜZENLEME BULUNMAMAKTADIR.
e) Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üretilen basılı altınlar (milli ziynet ve meskük vb.) ile bir kilogramdan küçük bar veya külçe şeklindeki standart işlenmemiş altınların alım satımını yapmak. (2) Yetkili müesseseler yukarıda belirtilen işlemler dışındaki faaliyetlerde bulunamazlar. (3) Bu madde hükümlerine aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen yetkili müessese hakkında yasal kovuşturmaya geçilir ve mevzuata aykırı faaliyeti durdurmasını teminen uyarılır. Yapılan uyarıya rağmen mevzuata aykırı faaliyete devam edilmesi halinde yetkili müessesenin faaliyet izni Müsteşarlıkça iptal edilir. |
Faaliyet konusu
MADDE 3 – (1) Yetkili müesseseler Türk Parası Kıymetini Koruma ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde aşağıda belirtilen faaliyetlerde bulunabilirler. a) Efektifleri almak ve satmak. b) Efektifleri daha küçük veya daha büyük kupürlerle veya ayrı cins efektiflerle değiştirmek. c) Merkez Bankasınca tespit edilen usul ve esaslar çerçevesinde dövizi natık çekleri satın almak. ç) Kıymetli Madenler Borsasına üye olmak kaydıyla, ilgili yönetmelik ve mevzuat hükümleri çerçevesinde kıymetli taşlar ile standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalini, ihracını ve söz konusu Borsada sürdürülmekte olan kıymetli maden ve taşlara ilişkin işlemleri yapmak. d) Müşterileriyle aynı iş günü içerisinde transfer talimatlarını vermesi veya işleme konu fiziki teslimatın yapılması şartıyla banka transferleri yoluyla yabancı para almak, satmak ve ayrı cins yabancı paralarla değiştirmek. e) Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üretilen basılı altınlar (milli ziynet ve meskük vb.) ile bir kilogramdan küçük bar veya külçe şeklindeki standart işlenmemiş altınların alım satımını yapmak. (2) Yetkili müesseseler yukarıda belirtilen işlemler dışındaki faaliyetlerde bulunamazlar. (3) Bu madde hükümlerine aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen yetkili müessese hakkında yasal kovuşturmaya geçilir ve mevzuata aykırı faaliyeti durdurmasını teminen uyarılır. Yapılan uyarıya rağmen mevzuata aykırı faaliyete devam edilmesi halinde yetkili müessesenin faaliyet izni Müsteşarlıkça iptal edilir.
|