Veri Depolama Kuruluşuna Yapılacak Raporlamalara İlişkin Esaslar Hakkında SPK Tebliği
27.10.2018 tarihli ve 30578 sayılı Resmi Gazete’de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından “Veri Depolama Kuruluşuna Yapılacak Raporlamalara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ (IV-87.1)” (Tebliğ) yayımlandı.
Bu Tebliğ ile Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Veri Depolama Kuruluşları” başlıklı 87 nci maddesi çerçevesinde SPK tarafından “Veri Depolama Kuruluşu” olarak görevlendirilen Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK)’ye türev araç işlemlerine ilişkin yapılacak bildirimlere ilişkin esas ve usuller düzenleniyor.
Bu Tebliğ taslak halinde iken yaptığımız incelemeye ilişkin yazımızı 24 Nisan 2016 tarihinde yayınlamıştık. Tebliğ taslak hali ile karşılaştırıldığında en önemli farklılığın organize piyasalarda yapılan türev işlemlerin de raporlamaya dahil edilmesi noktasında olduğu görülüyor. Tebliğ’in ilk halinde sadece tezgahüstü piyasalarda yapılan türev işlemlerin raporlama kapsamında olması öngörülüyordu. Öte yandan, 2016 yılında yayımlanan Taslak Tebliğ’de raporlamaların 2017 yılı başında başlaması öngörülürken Tebliğ’in nihai halinde bu raporlamaların yaklaşık 2 yıllık bir gecikme ile 2018 Aralık ayı başından itibaren başlayacağı anlaşılıyor.
Yukarıda belirttiğimiz gibi Tebliğ uyarınca yapılacak raporlamalar kapsamında tezgahüstü piyasalarda gerçekleştirilen türev araç sözleşmelerinin yanı sıra organize piyasalarda işlem gören türev araç sözleşmeleri de bulunuyor. Böylece türev işlemlere ilişkin verilerin tek bir merkezde toplanarak bu işlemlerden kaynaklanan riskin etkin bir şekilde izlenmesi ve yönetilmesi amaçlanıyor. SPK tarafından 27.08.2018 tarihinde yapılan duyuruda, teknik altyapı çalışmalarının tamamlanması sonucunda, toplanan verilerin, sistemik riskin etkin bir şekilde ölçülmesi amacıyla tüm düzenleyici ve denetleyici kurumların ortak erişimine açılacağı, hazırlanacak özet bilgilerin ise kamuoyu bilgisine sunulacağı belirtilmişti.
Bu çerçevede, Tebliğe ilişkin özet bilgiler ve raporlamaya ilişkin esaslar aşağıda yer alıyor.
MKK’YA RAPORLANACAK SÖZLEŞMELER
Tebliğ’in 5 inci maddesi uyarınca borsalar ve teşkilatlanmış diğer pazar yerleri ile tezgâh üstü piyasalarda gerçekleştirilen türev araç sözleşmelerine ilişkin detaylar MKK’ya raporlanacak. Aynı maddenin 2 nci fıkrası ile, SPK, uygun gördüğü türev araçları raporlama yükümlülüğünün kapsamı dışında tutmaya yetkili kılınmış.
SÖZLEŞME EN GEÇ AKDEDİLDİĞİ GÜNÜ TAKİP EDEN İŞ GÜNÜNDE RAPORLANACAK
Tebliğ’in 6/1 fıkrasında, türev araç sözleşmelerinin tarafları ve merkezi karşı taraf hizmeti veren kuruluşların (Takasbank) akdedilen türev araç sözleşmelerine ilişkin detayları Tebliğ’in eklerinde yer alan tablolara uygun olarak en geç sözleşmenin akdedilmesi, sözleşmede değişiklik yapılması, vadesinden önce sonlandırılması ya da vadesinde sonuçlandırılmasını takip eden iş gününde VDK’ya (MKK’ya) çifte kayda yol açmayacak şekilde raporlamalarının zorunlu olduğu hüküm olunuyor.
Ancak, Tebliğ’in Geçici 2 nci maddesinde, takip eden iş gününde VDK’ya yapılacak raporlama için, 1.1.2019 tarihine kadar 1 iş günlük ilave süre verilmiş. Diğer bir ifadeyle bu raporlamalar 1.1.2019 tarihine kadar takip eden ikinci iş gününde yapılabilecek.
RAPORLAMANIN BAŞLAYACAĞI TARİH
Tebliğ’in Geçici 1 inci maddesinde, organize (borsalar ve teşkilatlanmış pazar yerleri) ve tezgahüstü piyasalarda 30.11.2018 tarihinden itibaren gerçekleştirilen türev araç sözleşmelerine ilişkin detayların VDK’ya raporlanacağı hüküm olunuyor. Dolayısıyla sözleşmelerin akdedilmesini takip eden iş günü VDK’ya raporlanması kuralından hareketle raporlamaların 3 Aralık 2018 günü başlayacağını söyleyebiliriz. Tebliğ’in Geçici 2 nci maddesinde verilen süre uyarınca 30.11.2018 tarihinde gerçekleştirilen işlemlerin 4 Aralık 2018 gününde raporlanması da mümkün gözüküyor.
Geçici maddede akdedilme tarihlerine bakılmaksızın 30.11.2018 tarihi itibarıyla hala sonuçlandırılmamış olan sözleşmeler ile 1.1.2018 tarihinden sonra akdedilmiş ve 30.11.2018 tarihi itibarıyla sonuçlandırılmış ya da sonlandırılmış olan sözleşmelerin ise en geç 1.1.2019 tarihine kadar VDK’ya raporlanması gerektiği belirtiliyor.
RAPORLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ KİM TARAFINDAN YERİNE GETİRİLECEK?
Tebliğ’in 6 ncı maddesinde işlem tipine göre raporlama yükümlülüğünün ait olduğu taraflar belirlenmiş. Söz konusu işlemler ve bu işlemlerde raporlama yükümlülüğü olan tarafı aşağıdaki tabloda veriyoruz.
İŞLEM / SÖZLEŞME TİPİ | RAPORLAYACAK TARAF | |
1 | Yatırım kuruluşlarının* birbirleriyle kendi portföyleri için akdettikleri tezgâh üstü türev araç sözleşmeleri | Her iki yatırım kuruluşu |
2 | Yatırım kuruluşlarının müşterileri ile akdettikleri türev araç sözleşmeleri | İlgili yatırım kuruluşunun kendisi |
3 | Yatırım kuruluşlarının müşterileri adına karşı tarafı yurtiçinde veya yurtdışında olacak şekilde akdedilmesine aracılık ettikleri türev araç sözleşmeleri | İlgili yatırım kuruluşunun kendisi |
4 | Yatırım kuruluşlarının kendi portföyleri için birbirleriyle gerçekleştirdikleri hariç olmak üzere yurtiçinde tezgah üstü piyasalarda veya yurtdışı organize ya da tezgâh üstü piyasalarda akdettikleri türev araç sözleşmeleri | İlgili yatırım kuruluşunun kendisi |
5 | İşlem aracılığı faaliyetine yetkili yatırım kuruluşlarının müşterileri adına karşı tarafı yurtiçinde yerleşik bir yatırım kuruluşu olacak şekilde akdedilmesine aracılık ettikleri tezgâh üstü türev araç sözleşmeleri | Sözleşmenin tarafı olan portföy aracılığı faaliyetine yetkili yatırım kuruluşu |
6 | Takası yurtiçinde yerleşik bir MKT (Takasbank) tarafından gerçekleştirilen işlemler | Yurtiçi yerleşik MKT† |
7 | Takası yurtdışında yerleşik bir MKT tarafından gerçekleştirilen işlemler | İlgili yatırım kuruluşunun kendisi |
8 | Yatırım kuruluşları dışında Türkiye’de yerleşik tüzel kişilerin** aralarında veya yurtdışı organize ya da tezgâh üstü piyasalarda Kurulca yetkilendirilmiş bir yatırım kuruluşu aracılığı olmaksızın akdettikleri türev araç sözleşmeleri | Türkiye’de yerleşik tüzel kişi*** |
9 | Gerçek kişiler arasında akdedilen türev araç sözleşmeleri (yatırım kuruluşları aracılığıyla yapılanlar hariç) | Raporlama zorunluluğu yok |
10 | Gerçek kişilerle tüzel kişiler arasında akdedilen türev araç sözleşmeleri (yatırım kuruluşları aracılığıyla yapılanlar hariç) | Raporlama zorunluluğu yok |
* Yatırım kuruluşu: Aracı kurumlar ile yatırım hizmeti ve faaliyetinde bulunmak üzere kuruluş ve faaliyet esasları SPK’ca belirlenen diğer sermaye piyasası kurumlarını ve bankaları ifade eder (md. 4/1/r).
** Bu kapsamdaki tüzel kişiler, 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamındaki halka açık anonim ortaklıklar, kolektif yatırım kuruluşları, portföy yönetim şirketleri, ipotek finansmanı kuruluşları, konut finansmanı ve varlık finansmanı fonları, varlık kiralama şirketleri, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca yetkilendirilen finansal kuruluşlar, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca ruhsat verilen sigorta ve reasürans şirketleri, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu uyarınca ruhsat verilen emeklilik şirketleri, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu uyarınca yetkilendirilen finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri ile 17/2/2018 tarihli ve 30335 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenen firmalardır (md. 6/6).
*** Bu kapsamdaki tüzel kişiler için VDK raporlamalarının başlangıç tarihi Geçici Madde 2/2 uyarınca 1.1.2019 tarihi olarak uygulanacak. Ancak, akdedilme tarihlerine bakılmaksızın 1.1.2019 itibarıyla hala sonuçlandırılmamış olan sözleşmeler ile 1.1.2018 tarihinden sonra akdedilmiş ve 1.1.2019 tarihi itibarıyla sonuçlandırılmış ya da sonlandırılmış olan sözleşmeler 31.1.2019 tarihine kadar VDK’ya raporlanacak (Geçici Madde 2/2).
†Tebliğ’in Geçici Madde 1/3’ü uyarınca MKT tarafından yapılacak raporlamaların başlangıç tarihi ve raporlanacak alanlara ilişkin belirlemeyi MKT’nin önerisi üzerine SPK yapacak.
Yukarıdaki raporlama zorunluluklarına bakıldığında, 8 inci sırada yer verdiğimiz yatırım kuruluşları dışında Türkiye’de yerleşik tüzel kişilerin aralarında veya yurtdışı organize ya da tezgâh üstü piyasalarda SPK’ca yetkilendirilmiş bir yatırım kuruluşu aracılığı olmaksızın akdettikleri türev araç sözleşmeleri dikkat çekiyor. Çünkü, 32 sayılı Karar’ın 6/8 fıkrasında yer alan
Dövize ilişkin işlemler
Madde 6- …
(8) Döviz transferinin bankalardan yapılması kaydıyla yurt dışından vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil her türlü türev araçlarının alım satımı Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş yurt içinde veya yurt dışında bulunan aracı kuruluşlar aracılığıyla yapılır.
hükmü uyarınca yurt dışı piyasalarda yapılan türev araç sözleşmelerinin SPK’ca yetkilendirilmiş bir aracı kuruluş vasıtası ile yapılması gerektiğini biliyorduk. Yine yurt içi piyasalarda da bu işlemlerin SPK yetkili yatırım kuruluşları aracılığıyla yapılması gerektiği görüşünde idik. Ancak, Tebliğ’in 6/6 fıkrasında yer alan hükümler bu işlemlerin yatırım kuruluşları dışında Türkiye’de yerleşik tüzel kişilerin kendi aralarında da yapılabileceğini gösteriyor.
Burada tereddüte düşülen bir diğer konu bu işlemlerin sadece ilgili fıkrada yer alan tüzel kişiliklerce mi yapılabileceği yoksa sadece bu tüzel kişilikler arasında yapılan işlemlerin mi raporlama yükümlülüğüne tabi olduğu noktasında. Tebliğ’in 6/7 fıkrası hükmü ile birlikte değerlendirildiğinde bu işlemlerin gerçek kişiler arasında dahi akdedilmesinin mümkün olduğu ve sadece Tebliğ’in 6/6 fıkrasında sayılan tüzel kişiliklerin raporlama yükümlülüğüne tabi olduğu görülüyor. Bu işlemlerde ilgili Tebliğ hükmü gereğince raporlama yükümlülüğü Türkiye’de yerleşik tüzel kişilere ait. Bu tüzel kişilikler için raporlama başlangıç tarihi Tebliğ’in Geçici Madde 2/2’sinde 1 Ocak 2019 olarak belirlenmiş. İlgili tüzel kişiliklerin bu tarihe kadar raporlama için gerekli hazırlıkları ve VDK üyeliklerini tamamlamaları uygun olacaktır.
RAPORLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN DEVRİ
Tebliğ’in 7 nci maddesine göre iki yatırım kuruluşu arasında akdedilen türev araç sözleşmeleri ile yatırım kuruluşları dışında tüzel kişiler arasında akdedilen türev araç sözleşmelerinde raporlama yükümlülüğünün sözleşmenin karşı tarafına ya da genel VDK üyesi üçüncü bir kuruluşa devri mümkün.
Raporlama yükümlülüğünün devrine izin verilmesi özellikle tüzel kişiliklerin kendi aralarında yapılan türev işlemlerde ortaya çıkan raporlama yükümlülüğünün profesyonel bir yatırım kuruluşu aracılığıyla yapılabilmesi seçeneğini sunması açısından önemli. Bu şekilde bir yapı bankalar ve aracı kurumlar içinde yeni ürün yaratma kabiliyeti veriyor. Ancak, BDDK tarafından genel bir istisna tanınmadığı sürece bankalarca söz konusu raporlama hizmetlerinin verilebilmesi için BDDK’dan faaliyet genişlemesi izni alınması gerektiğini düşünüyoruz.
Taraflardan yalnızca birinin yatırım kuruluşu olduğu türev araç sözleşmeleri ile yatırım kuruluşlarının sözleşmeye taraf olmamakla birlikte alım satım aracılığı faaliyeti kapsamında müşterileri adına karşı tarafı yurtiçinde veya yurtdışında yerleşik bir kuruluş olacak şekilde akdedilmesine aracılık ettikleri sözleşmelerde raporlama yükümlülüğünün yalnızca genel VDK üyesi üçüncü bir kuruluşa devri mümkün. “e-VEDO: Elektronik Veri Deposu Platformu’na Üyelik” MKK’nin 02.11.2018 tarihli ve 839 sayılı Genel Mektubunda düzenlenmiş durumda. Söz konusu Genel Mektup ekindeki başvuru formunda üyelik türü olarak doğrudan VDK Üye ve Genel VDK Üye seçeneklerinden biri seçilebiliyor.
Bu mektuba göre yatırım kuruluşları dışında tüzel kişilerin VDK’ya genel üye statüsü için başvurması halinde aşağıdaki şartları tevsik edecek belgeleri de ayrıca üyelik başvuru evrakı ile iletmeleri gerekiyor.
a) Tüzel kişinin Türkiye’de yerleşik olması (Noter tasdikli Ticaret Sicil Belgesi olmalı.)
b) Raporlama işlemlerinin yapılmasını ve izlenmesine yürütecek personelden en az bir tanesinin Türev Araçları Lisansına sahip olması (Noter tasdikli olmalı. )
c) ISO 27001 Bilgi Güvenliği Sertifikasına sahip olması (Noter tasdikli olmalı.)
Raporlama yükümlülüğünün devrinin, yükümlülüğün devredildiği taraflar arasında imzalanacak bir sözleşme ile gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tebliğ’in 7 nci maddesi uyarınca bu devir, yükümlülüğe tabi tarafın sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor.
RAPORLAMA FORMATI
Raporlamanın, VDK (MKK) tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Tebliğ’in eklerinde yer alan tablolara uygun şekilde yapılması gerekiyor.
DEĞERLEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Tebliğ’in 8/2 fıkrası uyarınca raporlama yükümlülüğüne tabi taraflar, raporladıkları açık türev pozisyonlarına ilişkin sözleşmelerin değerlerini ve teminat değerlerini günlük bazda piyasa fiyatına göre değerlemekle yükümlü. Piyasa fiyatına göre değerlemenin mümkün olmadığı durumlarda değerlemenin genel kabul görmüş modellere göre yapılması mümkün. Değerlemeye ilişkin yapılacak bildirimlerin Tebliğ’in 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında belirtilen süreyi (en geç sözleşmenin akdedilmesi, sözleşmede değişiklik yapılması, vadesinden önce sonlandırılması ya da vadesinde sonuçlandırılmasını takip eden iş gününde) geçmeyecek şekilde VDK’ya raporlanması gerekiyor.
TEMİNATLARIN RAPORLANMASI
Tebliğ’in Ek/1’inde istenen teminata ilişkin bilgiler, raporlanan sözleşme için yatırılan ve alınan tüm teminatları kapsıyor. Raporlanan sözleşmeler için işlem bazında teminat hesaplanmıyor ise VDK’ya portföy bazında hesaplanan net teminat tutarının bildirilmesi gerekiyor. Raporlanan sözleşmeye ilişkin portföy bazında net teminat tutarı raporlandığında; raporlamada teminatın ait olduğu portföyü tanımlayan bir kod kullanılmalı.
MKT tarafından takası gerçekleştirilen sözleşmelerin piyasa fiyatına göre teminat değerlemesi ise MKT tarafından yapılacak (md. 10).
RAPORLAMALARDA TÜZEL KİŞİLERİ TANIMLAMAK İÇİN LEI KODU KULLANMA ZORUNLULUĞU
Raporlamalarda; yatırım kuruluşları, türev araç sözleşmelerine taraf olan ve nihai faydalanıcısı olan tüzel kişiler, raporlama yükümlülüğünü devralarak VDK’ya raporlamada bulunan kuruluşlar ile MKT ve takas üyesi tüzel kişileri tanımlamak için Tebliğ’de belirlenen süre (Bu süre Tebliğ’in Geçici 3 üncü maddesi ile yatırım kuruluşları ve MKT’ler hariç LEI Kodu temin etmesi gereken tüzel kişiler için, VDK’ya ilk raporlama yaptıkları tarihten itibaren bir ay içinde LEI Kodunun alınması ve beş iş günü içinde VDK’ya bildirilmesi olarak belirlenmiş) içerisinde temin edilecek LEI (Legal Entity Identifier) kodunun kullanılması gerekiyor.
LEI kodu mevcutta ülkemizde ücreti karşılığında Takasbank tarafından tahsis ediliyor (www.leiturkey.com). Daha önce AB bölgesindeki finansal kuruluşlarla tezgah üstü türev işlem gerçekleştirmiş Türk banka ve aracı kurumları EMIR mevzuatı kapsamında bu kodu teminat etmiş ve işlemin karşı tarafı olan AB finansal kuruluşlarına bildirmişti. Şimdi herhangi bir şekilde bu kodu temin etmemiş banka ve aracı kurumlar ile diğer tüzel kişilikler de yerel mevzuatımız uyarınca bu kodu temin etmek durumunda olacak. Burada banka ve aracı kurumların işlemin karşı tarafı olan tüzel kişi müşterilerinden bu kodu alarak müşterilerinin özlük bilgileri arasına kaydetmeye ve raporlamaya ilişkin bir süreç oluşturmaları gerekecek. Tezgah üstü türev işlem yapan şirketler için ise bu kodun temini için Takasbank’a başvurulması ile tahsis ve her yıl bu koda ilişkin bir bakım ücreti ödenmesi maliyeti oluşacaktır.
Raporlamalarda, LEI Koduna sahip olmayan tüzel kişi tarafları tanımlamak için, taraflarca LEI Kodu temin edilene kadar bu kişilere ait MKK sicil numarası, MKK sicil numarasının bulunmadığı durumlarda vergi kimlik numarası; bunların bulunmadığı durumlarda, bu kişilere ait ISO 9362 ile uyumlu BIC Kodu, BIC Kodunun bulunmadığı durumlarda ise müşteri numarası kullanılacak.
Sözleşmeye taraf olan gerçek kişileri tanımlamak için ise MKK sicil numarası, MKK sicil numarasının bulunmadığı durumlarda T.C. Kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası kullanılacak (md. 13).
TÜREV SÖZLEŞMELERİ TANIMLAMAK İÇİN ÜRÜN KODLARININ KULLANIMI
Tebliğ’in 14 üncü maddesi uyarınca VDK’ya yapılan raporlamalarda türev sözleşmeleri tanımlamak için UPI kodu kullanılacak. UPI kodunun bulunmaması halinde raporlamada türev araç sözleşmesi, ISO 6166 ISIN kodu ya da AII ile ISO 10962 CFI kodunun birleşimi ile tanımlanacak.
Bu kodlar kullanılarak raporlamanın mümkün olmaması halinde türev araç türü Tebliğ’in 14 üncü maddesinin 2 nci fıkrasındaki esaslara göre tanımlanacak.
HER SÖZLEŞME İÇİN ÖZGÜN BİR İŞLEM KODU KULLANILMASI (md. 15)
VDK’ya yapılacak raporlamalarda, taraflarca her sözleşme için mutabık kalınan özgün bir işlem kodu kullanılacaktır.
Raporlamada işlem kodu;
a) MKT tarafından takası gerçekleştirilen sözleşmelerde MKT,
b) İki yatırım kuruluşu tarafından akdedilen sözleşmelerde satıcı olan yatırım kuruluşu,
c) Yatırım kuruluşlarının müşterileri ile akdettikleri ya da akdedilmesine aracılık ettikleri sözleşmelerde raporlama ile yükümlü yatırım kuruluşu,
ç) Yatırım kuruluşları dışında iki tüzel kişi arasında akdedilen sözleşmelerde satıcı olan tüzel kişi,
tarafından üretilecek.
Karşı tarafın yurt dışında yerleşik olduğu işlemlerde sözleşmenin iki tarafınca aynı özgün işlem kodunun kullanılması gerekiyor. İşlem kodunun üretilmesine ilişkin usul ve esaslar VDK (MKK) tarafından belirlenecek.
Saygılarımızla,
Hamdi GİRGİN
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
VERİ DEPOLAMA KURULUŞUNA YAPILACAK RAPORLAMALARA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (IV-87.1)
VERİ DEPOLAMA KURULUŞUNA YAPILACAK RAPORLAMALARA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (IV-87.1) EKLERİ
MKK’NIN e-VEDO: ELEKTRONİK VERİ DEPOSU PROJESİ 18.09.2018 TARİH VE 836 SAYILI GENEL MEKTUBU
MKK’NIN 836 SAYILI GENEL MEKTUP EK:1
MKK’NIN 836 SAYILI GENEL MEKTUP EK:2
MKK’NIN e-VEDO: ELEKTRONİK VERİ DEPOSU PLATFORMUNA ÜYELİK HK. 02.11.2018 TARİHLİ VE 839 SAYILI GENEL MEKTUBU
MKK’NIN 839 SAYILI GENEL MEKTUP EKLERİ