Varlık Barışı Uygulaması 31.12.2021’e Uzatıldı
Malumunuz 17 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (Torba Kanun) ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na (GVK) eklenen geçici 93.madde ile yeni bir varlık barışı uygulaması yürürlüğe konulmuş ve tatbikine ilişkin Cumhurbaşkanı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki verilmişti. Bu doğrultuda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca 28 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1)” ile de bu uygulamaya ilişkin usul ve esaslar düzenlenmişti. Torba Kanunun getirdiği yeni varlık barışı uygulaması başta olmak üzere finansal kuruluşlar ile bağlantılı konuların detaylarını kaleme aldığımız 17.11.2020 tarihli yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bakıldığında yeni varlık barışı uygulamasında kayıt dışı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması amacıyla 30 Haziran 2021 tarihine kadar geçerli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilere, yurt dışında ve yurt içinde bulunan varlıklarını kayda alma ile bazı avantajlardan ve ayrıcalıklardan yararlanma imkanı verilmişti. Bunun yanı sıra önceki uygulamalardan farklı olarak hem yurtiçi hem de yurt dışı varlıklar için herhangi bir vergi ödeme zorunluluğu getirilmemişti. Ayrıca bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacağı da açıkça düzenlenmişti.
Bu defa ise 30 Haziran 2021 tarihli ve 31527 sayılı Resmi Gazete’de “193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 93 üncü Maddesinin Birinci, İkinci ve Beşinci Fıkralarında Yer Alan Sürelerin, Bitim Tarihlerinden İtibaren 6 Ay Uzatılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4196)” yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Böylelikle 4196 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Haziran 2021 tarihinde başvuru süresi biten söz konusu varlık barışı uygulamasında süreler 31 Aralık 2021 tarihine kadar geçerli olmak üzere 6 ay daha uzatılmıştır. Bununla birlikte Torba Kanun kapsamında Cumhurbaşkanı’nın ikinci bir altı ay daha süre uzatım yetkisi bulunduğunu belirtiriz.
Bu doğrultuda yapılan süre uzatımına binaen öne çıkan hususlara aşağıda yer verilmektedir:
- Yurt Dışında Bulunan Varlıkların Bildirim Süresi:
Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 31.12.2021 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebileceklerdir. Ayrıca, bu hükümden faydalanılabilmesi için bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır.
- Yurt Dışındaki Varlıkların, Yurt Dışı Kredilerin Kapatılmasında Kullanılmasında Süre
Yukarıdaki kapsama giren varlıklar, yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve 17.11.2020 tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 31.12.2021 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilecektir. Bu takdirde, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirilme şartı aranmaksızın GVK geçici 93.madde hükümlerinden yararlanılabilecektir.
- Yurt İçi Varlıkların Beyan ve Kayda Alınma Süresi
Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 31.12.2021 tarihine kadar vergi dairelerine bildirilebilecektir. Bildirilen söz konusu varlıklar, 31.12.2021 tarihine kadar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın kanuni defterlere kaydedilebilecektir. Bu takdirde, söz konusu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilecektir.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
4196 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı:
25 haziranda 1 kere varlık barışı yapmıştık. Süre bitmeden 2. Kez varlık barışı yapma şansımız var mı?
Teşekkürler