Türkiye’de Kurulu Bankaların Yurt Dışı Şubelerinin Zorunlu Karşılığa Tabi Yükümlülüklerinin Kapsamı Genişledi
30.05.2015 tarih ve 29371 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı:2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı:2015/3) ile yapılan değişiklikle Türkiye’de kurulu bankaların yurt dışı şubelerinin zorunlu karşılığa tabi yükümlülüklerinin kapsamı genişletilmiştir. TCMB tarafından konu ile ilgili yapılan 2015-40 sayılı basın duyurusunda düzenleme ile bankaların yurtdışı şubelerinin borçlanmalarında uzun vadeyi tercih etmelerinin sağlanmasnın amaçlandığı belirtilmiştir. Bu çerçevede yapılan değişikliklerle;
– Yurt dışı şubelerin mevduat, repo işlemleri, ihraç edilen menkul kıymetler yoluyla topladığı fonlar ve kredi kartı ödemelerinden kaynaklanan borçları da zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler arasına dahil edilmiştir. Düzenlemenin önceki halinde sadece yurt dışı şubeler nezdinde izlenen krediler ile bu şubeler nezdinde izlenen yurtiçi yerleşiklerin mevduat ve katılım fonu yükümlülükleri yurt dışı şubelerin zorunlu karşılığa tabi yükümlülüklerini oluşturmakta idi.
– Yurt dışı şubelerin 29.05.2015 tarihi itibarıyla mevcut olan ve yapılan değişiklik ile ilk defa zorunlu karşılığa tabi tutulan yükümlülükleri vadeleri sonuna kadar zorunlu karşılığa tabi yükümlülüklerden istisna edilmiştir. Diğer bir ifadeyle uygulama yurt dışı şubelerin 29.05.2015 tarihinden sonra oluşacak yeni yükümlülükleri için geçerli olacaktır.
– Diğer taraftan, bankaların zorunlu karşılığa tabi bilanço kalemleri toplamından, yurt dışı şubelerce bankalar ve kredi vermeye yetkili diğer kuruluşlar hariç olmak üzere yurt dışı yerleşiklere kullandırılan kredi tutarı kadar indirim yapılabilmesine ve bankaların hesaplanan TL ve YP zorunlu karşılık tutarlarından yurt dışı şubelerin yurt dışında tesis etmeleri gereken TL ve YP zorunlu karşılık tutarlarının indirilebilmesine imkan tanınmıştır.
Uygulamanın yurtdışı şubelerin 29.05.2015 tarihinden sonra oluşacak yükümlülükleri için geçerli olması ve oluşacak zorunlu karşılık yükümlülüklerinden indirilmesine imkan tanınan kalemler nedeniyle düzenlemenin kısa vadede bankaların mali durumu üzerinde kayda değer bir etkisinin olmayacağı değerlendirilmektedir.
Saygılarımızla,
PROCOMPLIANCE