Türkiye Yeşil Taksonomi Yönetmeliği Yolda!
Dünya genelinde pek çok ülke, sürdürülebilir ekonomik faaliyetleri tanımlamak ve teşvik etmek için taksonomi girişimleri başlattı. Taksonomi, hangi yatırımların çevresel açıdan sürdürülebilir olduğunu belirleyen bir sınıflandırma sistemidir. Şirketler, finans kuruluşları, kamu ve yatırımcılar için ortak bir dil ve standartlar sunarak yeşil yatırımların önünü açmayı hedefler.
Ülkemizde ise gerek 2024-2028 dönemini kapsayan On İkinci Kalkınma Planı ve 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program, ulusal bir yeşil taksonomi oluşturma hedefini ortaya koymaktadır. Bu taksonomi, Avrupa Birliği (AB) taksonomisi ile uyumlu olacak ve Türkiye’nin özel ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduracak diyebiliriz. Bu bakımdan 2021’de yayımlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı, ülkemizin düşük karbonlu ekonomiye geçişini hızlandırma ve AB’nin iklim standartlarına uyum sağlama taahhüdünü yansıtmaktadır. Bu plan kapsamında görevlendirilen İklim Değişikliği Başkanlığı’nca hangi yatırımların çevresel açıdan sürdürülebilir olduğunu belirleyen ve buna yönelik ortak bir dil ve net tanımlar ile rehberlik sunan ulusal yeşil taksonomi mevzuatı ve teknik tarama kriterleri hazırlanmış ve kamuoyuna görüşe açılmıştır:
Bu taslaklar, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğine uyum, kaynakların etkin kullanımı ve kirliliğin önlenmesi gibi alanlarda yatırım ve faaliyetler için net ilkeler ve kriterler sunmaktadır. Amaç, sürdürülebilir yatırımları teşvik etmek, şeffaflığı artırmak ve “yeşile boyama” olarak bilinen yanıltıcı uygulamaları engellemektir.
Taksonomi ile ilişkili öne çıkan çalışmalardan biri olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da “Yeşil Varlık Oranı Tebliğ Taslağı“nı hazırlayarak, bankaların yeşil ekonomik faaliyetlere ayırdıkları kaynakları ölçmeyi hedeflemektedir. Bu taslak, ağırlıklı olarak AB Taksonomi çerçevesine dayanmakta ve Ulusal Taksonomi devreye girdiğinde güncellenecektir.
Sonuç itibariyle Türkiye Yeşil Taksonomisi, sürdürülebilir yatırımlar için ortak bir dil ve standartlar oluşturarak, yeşil dönüşümü hızlandırmayı hedeflemektedir. Bu çalışmalar, şirketler, finansal kuruluşlar, kamu ve yatırımcılar için daha şeffaf ve sürdürülebilir bir geleceğe kapı aralamaktadır.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”