Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları Yolda!
Bilindiği üzere 21.05.2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Çevre Haftası ile İlgili 2022/3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 1972 yılından bu yana “Dünya Çevre Günü” olarak kutlanan 5 Haziran tarihinin içinde bulunduğu haftanın ülkemizde artık her yıl “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutlanacağı ilan edilmiştir. İçinde bulunduğumuz bu günlerde Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kutlanırken bu doğrultuda yaşanan anlamlı bir gelişmede; 04.06.2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7408 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (7408 sayılı Kanun) ile Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın hukukumuza kazandırılması olmuştur.
Küresel sürdürülebilirlik standartları ile ilgili gelişmelere merceğimizi tutacak olursak konuyla ilgili öne çıkan gelişme olarak İskoçya’nın Glasgow şehrinde 31 Ekim – 12 Kasım 2021 tarihleri arasında 197 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) Uluslararası Muhasebe Standartları Vakfı tarafından Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu’nun kurulduğunun ilanını belirtebiliriz. Nitekim finansal piyasaların etkin bir şekilde faaliyet göstermesi için yatırım kararları alınırken sürdürülebilirlikle ilgili risklere ve fırsatlara ilişkin kaliteli ve karşılaştırılabilir bilgiye ulaşılması günümüzde epey önemli hale gelmiştir. Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu ile birlikte Uluslararası Muhasebe Standartları Vakfı bünyesinde yer alacak ve onunla yakın bir şekilde çalışacak olan Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu’nun temel amacı, UFRS Sürdürülebilirlik Açıklama Standartları adıyla kamu yararını gözeterek finansal piyasalar için kapsamlı bir küresel sürdürülebilirlik standart seti geliştirmektir. Bu kapsamda, UFRS Sürdürülebilirlik Açıklama Standartları vasıtasıyla yatırımcıların işletme değerini belirlemesinin, işletmelerin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetime ilişkin sorunlara nasıl karşılık verdiğini anlamasının ve yatırım kararı alırken sürdürülebilirliğe ilişkin ihtiyaca uygun bilgiye ulaşmasının kolaylaşacağı öngörülmektedir.
Uluslararası arenada meydana gelen bu gelişmelere bağlı olarak ülkemizde de 7408 sayılı Kanun kapsamında Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan düzenleme ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK); belirlediği işletmeler ve kuruluşlar için uygulamada birliği ve sürdürülebilirliğe ilişkin raporlamaların uluslararası sahada geçerliliğini sağlamak amacıyla uluslararası standartlarla uyumlu olacak şekilde Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını belirlemeye ve yayımlamaya yetkili kılınmıştır. Bununla birlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) gibi kurum ve kurullarda Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’na uygun olmak kaydıyla kendi alanları için geçerli olacak standartlarla ilgili olarak ayrıntıya ilişkin düzenlemeler yapabilecektir. Bu noktada ülkemizdeki sürdürülebilirlik raporlaması açısından hafızamızı yoklayacak olursak 02.10.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (II-17.1.a) ile uygulanması gönüllülük esasına dayalı olan Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi öne çıkmakta diyebiliriz. Anılan Tebliğ ile düzenlenen sürdürülebilirlik raporlaması ile ilgili hususları ise özetle:
- Kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporlamalarında, Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi kapsamındaki açıklamalara yer verilmesi,
- Ortaklıklar tarafından yıllık faaliyet raporlarında, diğer hususların yanında, sürdürülebilirlik ilkelerinin uygulanıp uygulanmadığına, uygulanmıyor ise buna ilişkin gerekçeli açıklamaya, bu ilkelere tam olarak uymama dolayısıyla çevresel ve sosyal risk yönetiminde meydana gelen etkilerin neler olduğuna ilişkin bilgilerin açıklanmasının hüküm altına alınması diyebiliriz.
Sonuç itibariyle, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında 7408 sayılı Kanun ile KGK’ya Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nı belirleme yetkisinin verilmesi önemli bir adımdır. Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın yayımlanması ile beraber artık raporlama sahasında da yeni bir dönem başlayacaktır. Aynı zamanda söz konusu kural ve standartların hayatımıza girmesinin ardından KGK tarafından belirlenen işletmeler (Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar (KAYİK) vs.) açısından uygulamasının gönüllüden zorunluya tedricen geçilmesi; mevzuat uyum sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmeleri için isabetli olacak diyebiliriz.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”