Tüketicilerin Yurtiçinde Diğer Kuruluş ATM’lerinden Yaptıkları İşlemlerde Alınacak Ücretlere Sınırlama Getirildi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 23.12.2017 tarihli ve 30279 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”te değişiklik yapıldı.
Yapılan değişikliklerle,
1- Finansal tüketicilerin yurt içinde başka bir kuruluş (hesabının bulunduğu kuruluş dışındaki) ATM’inden gerçekleştirdikleri işlemlerden alınabilecek ücretlere sınır getirildi. Yeni düzenlemeye göre tüketicilerin yurt içinde başka kuruluş ATM’i vasıtası ile gerçekleştirdikleri işlemlerden alınabilecek ücret, diğer kuruluşa işlem karşılığı ödenen tutar ile bu tutarın azami % 15’ine kadar belirlenebilecek olan tutarın toplamını aşmayacak. Bu tutar finansal tüketici ile ilgili kuruluş (banka) arasında düzenlenen sözleşme çerçevesinde belirlenecek veya işlem anında finansal tüketicinin onayı alınarak tahsil edilebilecek. Bu sınırlama sadece yurt içi ATM’lerden yapılacak işlemler için geçerli olan bir sınırlama, yurt dışı ATM’lerden yapılan işlemlerden alınacak ücretler bu sınırlama kapsamında bulunmuyor.
Bu değişiklikten önce aynı işlemlerden alınabilecek ücretler finansal tüketici ile ilgili kuruluş arasında düzenlenen sözleşme çerçevesinde belirlenmek veya işlem anında finansal tüketicinin onayını alarak tahsil edilmek şartıyla banka ile tüketici arasında serbestçe belirlenebiliyordu. Yeni düzenlemeye göre tüketiciden alınabilecek işlem ücreti diğer kuruluşa ödenen tutarın %15’ini aşmayacak şekilde sınırlandırılmıştır.
Diğer taraftan, “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in 6 ncı maddesi uyarınca, bankalar tarafından ücretlendirilebilecek olan ürün veya hizmetler Yönetmeliğin Ek-1’inde sınıflandırılmış, bu sınıflandırmanın işlemlerin finansal niteliklerine göre ayrımının BDDK’nın uygun görüşü alınarak TBB tarafından yapılacağı belirtilmiştir. TBB tarafından bu kapsamda yayımlanan “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Kapsamında Ücretlendirilebilecek Ürün ve Hizmetlere İlişkin İzahname” (İzahname)’de Başka Kuruluş ATM’inden yapılan işlemlerden alınabilecek ücretler bakiye sorgulama ücreti ve para çekme ücreti başlıkları ile sınırlandırılmıştır. Ayrıca, İzahname’de yurt içi, yurtdışı, ATM ve nakit çekim ofisleri vasıtasıyla, kendi bankası, yurtiçi ve yurtdışı diğer bankadan kullanılan nakit avans için kanal bazında farklılık gösterebilecek şekilde ücret tahsil edilebileceği belirtilmektedir. Yurt içinde ortak kullanımlı ATM’lerden yapılabilen işlemlerin çeşitliliği arttıkça bu İzahname’de de bir güncelleme ihtiyacının ortaya çıktığı görülmektedir.
2- Ayrıca 23.12.2017 tarihli Yönetmelik ile yapılan düzenleme ile diğer kuruluşa (bankaya) işlem karşılığı ödenen tutarda bir değişiklik yapılmak istenmesi halinde BDDK’nın uygun görüşünü alma zorunluluğu getirildi. Diğer kuruluşa işlem başına ödenen ücretlerde (Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Yurt içi Takas Komisyonlarında) değişiklik olması halinde BDDK onayını alma zorunluluğunun da getirilen sınırlama sonrası bankaların birbirlerine uyguladıkları ücretlerde artışa giderek nihayetinde nihai finansal tüketiciye yansıyacak işlem maliyetlerinde artış olmasını önleme amaçlı olduğu düşünülmektedir.
Değişiklikler 23 Aralık 2017 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.
Saygılarımızla,
Hamdi GİRGİN
“NOT: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir.”
ESKİ DÜZENLEME |
YENİ DÜZENLEME |
ATM kullanımı ve kiralık kasa hizmeti MADDE 14 – (1) Finansal tüketicinin hesabının bulunduğu kuruluşa ait ATM’lerden kendi hesabı için para yatırma, bakiye sorgulama ve ilgili kuruluş tarafından belirlenen limit dâhilinde yapılan para çekme işlemlerinden ücret alınamaz. (2) Başka kuruluş ATM’si vasıtası ile gerçekleştirilen işlemlerden alınabilecek ücret, diğer kuruluşa işlem karşılığı ödenen tutar dikkate alınarak finansal tüketici ile ilgili kuruluş arasında düzenlenen sözleşme çerçevesinde belirlenir veya işlem anında finansal tüketicinin onayı alınarak tahsil edilebilir. (3) Kiralık kasa ziyaretine ilişkin herhangi bir ücret alınamaz. Kiralık kasa hizmetinin sona ermesi hâlinde kiralık kasaya ilişkin finansal tüketici tarafından gerçekleştirilen bir hasar, ödenmeyen kira bedelleri ve kiralık kasa sözleşmesinden doğan diğer borçlar dolayısıyla depozito ücretinden düşülerek kalan tutar derhal iade edilir. |
ATM kullanımı ve kiralık kasa hizmeti MADDE 14 – (1) Finansal tüketicinin hesabının bulunduğu kuruluşa ait ATM’lerden kendi hesabı için para yatırma, bakiye sorgulama ve ilgili kuruluş tarafından belirlenen limit dâhilinde yapılan para çekme işlemlerinden ücret alınamaz. (2) Yurtiçi başka kuruluş ATM’si vasıtası ile gerçekleştirilen işlemlerden alınabilecek ücret, diğer kuruluşa işlem karşılığı ödenen tutar ile bu tutarın azami yüzde onbeşine kadar belirlenebilecek tutar toplamını aşmayacak şekilde, finansal tüketici ile ilgili kuruluş arasında düzenlenen sözleşme çerçevesinde belirlenir veya işlem anında finansal tüketicinin onayı alınarak tahsil edilebilir. Diğer kuruluşa işlem karşılığı ödenen tutarda Kurulun uygun görüşü alınarak değişiklik yapılabilir. (3) Kiralık kasa ziyaretine ilişkin herhangi bir ücret alınamaz. Kiralık kasa hizmetinin sona ermesi hâlinde kiralık kasaya ilişkin finansal tüketici tarafından gerçekleştirilen bir hasar, ödenmeyen kira bedelleri ve kiralık kasa sözleşmesinden doğan diğer borçlar dolayısıyla depozito ücretinden düşülerek kalan tutar derhal iade edilir. |