Tüketici Kredilerinde Vadeyi 60 Aydan 36 Aya İndiren 9131 sayılı BDDK Kararı
Bilindiği üzere koronavirüs (COVID-19) salgınının küresel çapta etkilerinin derinden yaşandığı yılın birinci yarısı itibariyle ülkemizde finansal sistemin dayanıklılığını korumak ve güçlendirmek amacıyla eşgüdüm halinde pek çok makro ihtiyati tedbir hayata geçirilmiştir. Yılın ikinci yarısı itibariyle yeni bir evreye geçilen COVID-19 salgını sürecinde, ülkemiz ekonomisi ve finans sektörü üzerinde oluşturduğu olumsuzlukların en aza indirilmesine yönelik ortaya çıkan gereklilikler Bankacılık Düzenleme ve Denetim Kurumu’nca (BDDK) yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun finansal istikrarın korunmasına yönelik verdiği yetkiye binaen BDDK tarafından finansal konjonktürün gerekleri çerçevesinde makro ihtiyati tedbirler uygulamaya konulmaktadır. Bu kapsamda BDDK karar organı olan Kurul tarafından alınmış kararlara daha önceki yazılarımızda yer vermiştik. Bu defa Kurul tarafından kredi vade sınırlarına ilişkin 04.09.2020 tarihli ve 9131 sayılı Karar alınmıştır. BDDK internet sitesinde yayımlanan söz konusu Karara aşağıda yer verilmektedir:
“Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin (Kredi Yönetmeliği) 12/A maddesinin altıncı fıkrası ile Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmeliğin (Finansal Kurumlar Yönetmeliği) 11/A maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, Kredi Yönetmeliğinin 12/A maddesinin üçüncü fıkrası ile Finansal Kurumlar Yönetmeliğinin 11/A maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının altmış aydan otuz altı aya indirilmesine karar verilmiştir.”
Bilindiği üzere 2013 yılında sistemik risklerin asgari düzeyde seyrinin teminine yönelik olarak tüketici kredileri hakkında ek makro ihtiyati önlemlere ilişkin yasal değişikliklerle genel vade sınırı getirilmiştir. Bu açıdan ticari kredilere ilişkin taksitlendirme süreleri bankaların inisiyatifinde serbestçe belirlenebilmekte, tüketicilere kullandırılan kredilerde ise taksit süresi sınırlamaları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 26 Şubat 2019 tarihli ve 30698 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile tüketici kredilerinin vade sınırı 36 aydan 60 aya çıkarılmıştı. 14 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Yönetmelikler” de yapılan değişikliklerle bugüne kadar Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelikler ile belirlenen konut, taşıt ve tüketici kredilerine ilişkin sınırlamaların bundan sonraki süreçte ilgili devlet kurumlarının görüşleri alınarak BDDK Kurul Kararları ile belirlenebilmesine yönelikte düzenlemeye gidilmişti. Bu çerçevede 4 Eylül 2020 tarihli ve 9131 sayılı BDDK Kurul Kararı ile birlikte tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırı 60 aydan 36 aya indirilmiştir.
Bakıldığında BDDK’nın finansal istikrarın korunmasına yönelik faaliyetleri çerçevesinde istikrarlı bir büyüme dinamiği sağlamak üzere en güvenilir ve kalıcı finansman kaynağı olan yurtiçi tasarrufların artırılması, artan yurtiçi tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi ve israfın azaltılması amacıyla tüketici kredilerindeki artışın makro ihtiyati tedbirlerle kontrol altında tutulmasının amaçlandığı görülmektedir.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
Kredi vade sınırlarına ilişkin 04.09.2020 tarihli ve 9131 sayılı Karar: