Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği Yayımlanmıştır
10.01.2015 tarihli Resmi Gazete’de reklam veren, reklam ajansları, mecra kuruluşları ve reklamcılık ile ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlar ile ticari uygulamada bulunanların uyması gereken ilkeleri belirleyen “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği” yayımlanmıştır.
Yönetmelik düzenlemelerinde finans sektörünün yapacağı reklamlar açısından önemli görülen konular olarak aşağıdaki hususlar öne çıkmaktadır.
– Rakiplerin mal ve hizmetlerine ilişkin unsurların doğrudan ya da dolaylı olarak kullanıldığı karşılaştırmalı reklamlara imkan tanınmıştır. Karşılaştırmalı reklamlarda, rakiplere ait isim, marka, logo veya diğer ayırt edici şekil veya ifadeler ile ticaret unvanı veya işletme adlarına yer verilebilecektir.
– Biçimi ve yayınlandığı mecra ne olursa olsun bir reklamın, reklam olduğunun açıkça anlaşılması zorunlu tutulmuştur. Çok kısa sürelerle imaj veren elektronik aygıt ya da başka bir araç kullanılarak veya yapılarını izleyenlerin fark edemeyecekleri ya da bilemeyecekleri bir biçime sokarak bilinçaltıyla algılanmasını sağlayan reklamlar yapılamayacaktır. Her türlü iletişim aracında sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasaklanmıştır.
– Reklamlarda tüketicilerin bilgisine sunulan fiyat, mal veya hizmetin tüm vergiler dâhil toplam satış fiyatının verilmesi zorunlu tutulmuştur. Faiz ve kar payı oranlarının yer aldığı reklamlarda, bu oranlar doğru olarak belirtilmeli ve vade sonunda elde edilecek toplam tutarı etkileyecek koşullara yer verilmelidir. Kredi hizmetlerine ilişkin reklamlarda faiz ve kar payı oranlarına yer verilmesi durumunda; kredinin tüketiciye toplam maliyetinin aylık ve yıllık yüzde değeri açık ve anlaşılır bir biçimde reklamın ana vaadinde belirtilmelidir. Kredi hizmetlerine ilişkin reklamlarda, kredinin türü ve vadesi, istenilen teminatlar ya da aranan diğer özellikler veya geri ödeme koşulları hususlarında tüketiciler yanıltılamaz. – Reklamı yapılan mal veya hizmetlerin satın alınması halinde, tüketiciye ayrıca promosyon olarak hediye mal veya hizmetlerin veya ikramiyelerin de verileceği belirtiliyorsa, hediye veya ikramiye olarak verilecek mal veya hizmetlerin miktarı, gerçek piyasa değeri ile bunların verilmesine ilişkin geçerlilik süresinin açıklanması zorunlu tutulmuştur.
– Görsel ve yazılı ve diğer mecralarda yayımlanan reklamlarda yer alan alt yazı ve durağan yazı ve dipnotların metin boyutları, ekranda kalma süreleri, kontrastı düzenlenmiştir.
Yönetmeliğin karşılaştırmalı reklamlarda rakiplerin marka ve logolarına yer verilmesi hakkında hükmü 10.01.2016 tarihinde yürürlüğe girecek olup, kalan hükümleri ise 10.01.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Bu Yönetmelik ile birlikte 14.06.2003 tarih ve 25138 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik” yürürlükten kaldırılmıştır. Ayrıca, 10.01.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile 13.03.2011 tarih ve 27873 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Ticari Reklam ve İlanlarda Altyazı ve Dipnotların Kullanılmasına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ” de yürürlükten kaldırılmıştır.