Tasarruf Finansman Şirketleri, Ödeme ve E-Para Kuruluşlarına Dekont Düzenleme Zorunluluğu Getirildi
12.06.2024 tarihli ve 32574 sayılı Resmi Gazete’de Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 435)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 562) yayımlandı. Anılan Tebliğ ile tasarruf finansman şirketleri ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarına, banka ve sigorta muameleleri vergisine (BSMV) tâbi işlemlerinde fatura yerine geçmek üzere dekont düzenleme zorunluluğu getirilmektedir. Ayrıca, ödeme ve elektronik para kuruluşlarına faaliyetlerine göre belirli hesap devreleri itibariyle dekont yerine hesap bildirim cetveli (ekstre) düzenleme imkanı verilmektedir.
Böylelikle anılan Tebliğ ile finansal kuruluşların BSMV’ye tâbi işlemleri nedeniyle fatura yerine geçmek üzere düzenleyebileceği belgelere ilişkin olarak daha önce yayımlanmış olan 435 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamına 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında Türkiye’de kurulu “finansman şirketlerine” ilave olarak “tasarruf finansman şirketleri” ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında faaliyet gösteren “ödeme kuruluşları” ve “elektronik para kuruluşları” da dahil edilmiştir.
Tebliğ ile getirilen değişikliklerle, finansman ve tasarruf finansman şirketleri ile ödeme ve elektronik para kuruluşları BSMV’ye tâbi işlemleri için dekont, BSMV’ye tabi olan işlemleri dışında kalan KDV’ye tâbi teslim ve hizmetleri için fatura düzenleyecektir. Ödeme ve elektronik para kuruluşları ise, faaliyetlerine göre bir, üç, altı ay veya bir yıl gibi belirli hesap devreleri itibariyle, devre sonlarında düzenlenen hesap bildirim cetveli (ekstre) ile bildirilmesi mutat olan BSMV’ye tabi işlemleri için dekont yerine aynı bilgileri taşımak şartı ile ekstre düzenleyebilecektir.
Tebliğ’le düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, aslı ile örneğinde farklı tutara yer verildiğinin veya gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespiti halinde, her belge için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanunu’nun 353/2. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası, bir ay içinde düzenlenen söz konusu belgelere dair bilgilerin Tebliğ’de belirtildiği şekilde gönderilmemesi veya süresinde gönderilmemesi veyahut eksik veya yanıltıcı bilgi gönderilmesi halinde de Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesine göre özel usulsüzlük cezası söz konusu olacaktır.
Uygulama, tasarruf finansman şirketleri için 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren; “ödeme kuruluşları” ve “elektronik para kuruluşları” için ise 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
Sıra No.: 435 Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği – Karşılaştırma Tablosu: