Tahsilat ve Ödemelerin Finansal Kurumlar Aracılığıyla Yapılmasına İlişkin Sınır 7.000 TL’ye iniyor
24 Aralık 2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 459 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluğuna ilişkin olarak 01.05.2004 tarihinden beri uygulanmakta olan 8.000 TL’lik had, 01.01.2016 tarihinde geçerli olmak üzere 7.000 TL’ye indirilmiştir.
8.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerin banka, özel finans kurumları ve PTT aracılığıyla yapılmasına ilişkin hususlar daha önce 320, 323, 324 ve 332 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde ve 2003/1 sayılı VUK sirküleriyle düzenlenmişti.
24 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme bu konuda daha önce yayımlanmış düzenlemelerle karşılaştırıldığında, 8.000 TL’lik mevcut sınırın 7.000 TL’ye indirilmesinin yanısıra ödemelerde aracı olarak kullanılabilecek finansal kurumlar arasına 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında yetkilendirilmiş ödeme kuruluşlarının ilave edildiği ve aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemlerin toplam tutarının 7.000 TL haddini aşması durumunda, işlemlerin her biri işlem bazında belirlenen haddin altında kalsa bile, aştığı işlemden itibaren işleme konu tahsilat ve ödemelerin de aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunluluğunun getirildiği görülmektedir. Bunların dışında yeni yayımlanan Tebliğ’de mevcut Tebliğlere nazaran önemli bir değişiklik görülmemektedir.
Tevsik Zorunluluğunun Kapsamı
Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamına; birinci ve ikinci sınıf tüccarların, kazancı basit usulde tespit edilenlerin, defter tutmak zorunda olan çiftçilerin, serbest meslek erbabı ile kazançları basit usulde tespit olunan tüccarların, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin, vergiden muaf esnafın kendi aralarında ve tevsik zorunluluğu kapsamında olmayanlarla (örn. Nihai tüketiciler) yapacakları tahsilat ve ödemeler girmektedir.
Tutar ve Kapsam
Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların kendi aralarında ve tevsik zorunluluğu kapsamında olmayanlarla yapacakları, 01.01.2016 tarihinden itibaren 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur. Bu işlemlerde 31.12.2015 tarihine kadar uygulanacak tevsik sınırı 332 Sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Tebliği uyarınca 8.000 TL’dir.
Aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemlerin toplam tutarının 7.000 TL’yi aşması durumunda, işlemlerin her biri işlem bazında belirlenen haddin altında kalsa bile, aştığı işlemden itibaren işleme konu tahsilat ve ödemelerin de aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunlu tutulmuştur.
Örneğin, tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş., aynı gün içerisinde (B) Ltd. Şti.’nden sırasıyla 1.000 TL, 3.000 TL, 3.500 TL ve 500 TL tutarında ayrı ayrı mal alımları gerçekleştirmiştir. Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş.’nin (B) Ltd. Şti.’nden aynı günde yaptığı mal alımları toplamı 3.500 TL’lik alımla 7.000 TL’lik haddi aştığından, son iki işleme ait tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir.
Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda (A) A.Ş. ile (B) Ltd. Şti.’ne ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.
Tahsilat ve ödemeye konu işlem tutarının 7.000 TL’yi aşması halinde, bedelin farklı tarihlerde kısım kısım ödenmesi (vadeli ödemeler) durumunda da işlemin toplam tutarı dikkate alınacak ve her bir tahsilat ve ödeme, tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla gerçekleştirilecektir.
Örneğin, Serbest meslek erbabı (C), (D) A.Ş.’ye bir yıl süreyle vereceği hizmet karşılığında 12.000 TL alacaktır. Aralarındaki anlaşma gereği (D) A.Ş., hizmet bedelini 1.000 TL’lik taksitler halinde ödeyecektir. Bu durumda serbest meslek makbuzunun, taksitlerin ödendiği tarihlerde 1.000 TL üzerinden düzenlenmesi tevsik zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak, sözleşmenin toplam tutarı belirlenen haddi aştığından kısım kısım yapılan her bir tahsilat ve ödeme de aracı finansal kurumlar kanalıyla tevsik edilecektir. Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda serbest meslek erbabı (C) ile (D) A.Ş.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.
Tahsilat ve Ödemeler İçin Kullanılabilecek Aracı Finansal Kurumlar
Tebliğ’de, tahsilat ve ödemelerin yapılması için kullanılabilecek aracı kurumlar olarak 5411 sayılı Bankacılık Kanununda tanımlanan bankalar, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında yetkilendirilmiş ödeme kuruluşları ve Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi sayılmıştır.
Eski düzenlemelere göre tahsilat ve ödeme işlemlerinde aracı olarak kullanılabilecek kurumlara 6493 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş ödeme Kuruluşlarının ilave edildiği görülmektedir.
Tevsik Kapsamında Kullanılacak Belgeler
Aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması zorunlu bulunan tahsilat ve ödemelerin bu kurumlarca mevzuatlarına göre düzenlenen belgelerle (dekont, hesap bildirim cetveli, alındı vb.) tevsiki zorunludur.
TEVSİK ZORUNLULUĞU OLMAYAN ÖDEME VE TAHSİLATLAR
1- Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile bunlara ait döner sermaye işletmelerinin işlemlerine konu tahsilat ve ödemeler,
2- Sermaye piyasası aracı kurumlarında,
3- Yetkili döviz müesseselerinde,
4- Noterlerde,
5- Tapu idarelerinde,
yapılan işlemlere konu ödeme ve tahsilatların ve
6- 5018 sayılı Kanunda yer alan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler ile bunların teşkil ettikleri birlikler, kanunla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan ve işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşlar veya bunlara ait veya tabi diğer müesseseler tarafından yapılan ihale işlemlerine ilişkin yatırılması gereken teminat tutarlarına ilişkin tahsilat ve ödemelerin
belirtilen kurumlar aracı kılınarak yapılması zorunlu bulunmamaktadır.
CEZA UYGULAMASI
Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355 inci maddesine göre tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine, her bir işlem için, işleme konu tutarın % 5’i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmekte olup bu ceza, 2015 yılı için 1.060.000 TL’yi geçememektedir.
Saygılarımızla,
PROCOMPLIANCE