Tahsilat ve Ödemelerde Tevsik Sınırı 7.000 TL’den 30.000 TL’ye Yükseltildi
Tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğu, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergi kaybının önlenmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Hatırlayacağınız üzere, 18.10.2024 tarihli ve 32696 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 572) ile “mükellef olmayan kişilerin” de 7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini finansal kurumlar (Bankalar, PTT, Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları) aracılığıyla gerçekleştirmeleri zorunlu hale getirilmiştir. Bu düzenleme ile zorunluluğun kapsamı genişletilerek mükellef olmayan kişileri de (tüketicileri) içermiştir. Bu konuyu detaylandırdığımız “Tüketiciler için 7.000 TL Üzeri Ödemelerde Yeni Dönem” başlıklı 19.10.2024 tarihli yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Bununla birlikte, 30.11.2024 tarihli ve 32738 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 575) ile tahsilat ve ödemelerin banka, Ödeme ve E-Para kuruluşları ya da PTT’ce düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu kapsamında belirlenen tutar sınırı, 7.000 TL’den 30.000 TL’ye çıkarılmıştır. Buna göre tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere) yapacakları, 30.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur. Tebliğ’de yer alan örnekler, yeni 30.000 TL sınırına göre güncellenmiştir.
İş yeri ve konut kira ödemelerinde, ödeme veya tahsilatın banka / PTT’ce yapılmasında alt sınır uygulaması bulunmadığından, kiraya verenlerin ve kiracıların her türlü kira ödemelerini ve tahsilatlarını tutara bakılmaksızın banka veya PTT aracılığı ile yapma yükümlülüğü aynen devam etmektedir. Bu konuyu ele aldığımız “Konut Kira Ödemeleri İçin Alt Sınır Olmaksızın Banka/PTT’den Ödeme Zorunluluğu” başlıklı 18.10.2024 tarihli yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
575 sıra numaralı Tebliğ ile düzenlenecek faturalarda yabancıların ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerin pasaport numaralarının yazılması şartında bir değişikliğe gidilmemiştir. Öte yandan Tebliğ’de; pasaportların bir suretinin faturanın ekine konulmasına gerek bulunmadığı belirtildikten sonra tahsil edilen tutarların tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlara yatırılması zorunluluğu ise kaldırılmıştır.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”