SYR Hesaplamasında Bireysel ve Konut Kredilerindeki Ek Risk Ağırlıkları Kaldırıldı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) internet sitesindeki mevzuat başlığı altında resmi gazetede yayımlanmayan kurul kararları kısmında İhtiyaç Kredileri, Bireysel Kredi Kartları, Taşıt Kredileri, Taşıt Teminatlı Krediler ile İkamet Amaçlı Gayrimenkul İpoteği ile Teminatlandırılan Kredilerin Risk Ağırlıkları Hk. 19.09.2024 tarihli ve 10964 sayılı Kurul Kararı yayımlanmıştır. Ayrıca BDDK resmi internet sitesindeki Bireysel Krediler ve Konut Kredilerinin Risk Ağırlıklarına İlişkin 20.09.2024 tarihli Basın Duyurusu ile de bilgilendirme yapılmıştır.
19.09.2024 tarihli ve 10964 sayılı Kurul Kararı ile Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik) uyarınca sermaye yeterliliği standart oranlarının hesaplamalarında;
- İhtiyaç kredilerine,
- Bireysel kredi kartlarına,
- Tüketicilere kullandırılan binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerine ve yapılacak finansal kiralama işlemlerine,
- Tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde bu kişilere konut edinmeleri amacıyla kullandırılan ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere
dair daha ihtiyatlı risk ağırlıklarının belirlendiği 31.07.2023 tarihli ve 10630 sayılı Kurul Kararı ile 24.08.2023 tarihli ve 10655 sayılı Kurul Kararı ilga edilmiş olup, söz konusu kredilere Yönetmelikte belirlenen risk ağırlıklarının uygulanmasına karar verilmiştir.
Bilindiği üzere, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında kullandıkları risk ağırlıkları, varlıkların taşıdığı risk düzeyine göre belirlenen katsayılardır. Bu ağırlıklar, bankaların risklerini doğru bir şekilde ölçmelerine ve bu risklere karşı yeterli sermaye bulundurmalarına imkan sağlayarak, finansal sistemin istikrarını koruma amacını taşır.
31 Temmuz 2023’ten itibaren, sektörde bireysel ve konut kredilerine dair sermaye yeterliliği hesaplamalarında makro ihtiyati tedbirler kapsamında ek risk ağırlıkları uygulanmaktaydı. Ancak, 10964 sayılı Kurul Kararı ile bu ek risk ağırlıkları kaldırılmış ve Yönetmelik’te belirlenen uluslararası minimum standartlara geri dönülmüştür. Bu düzenlemenin, bankaların sermaye yeterliliği oranlarında bir iyileşme yaratması beklenmektedir.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
19.09.2024 tarihli ve 10964 sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı:
Bilgilendirme için teşekkürler. Burada hesaplama yapılırken 31.08.2024 tarihli rapor mu baz alınacak yoksa 30.09.2024 mü? Yorumunuz nedir? Teşekkürler.
Merhaba, öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.19.09.2024 tarihli ve 10964 sayılı Kurul Kararı, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girmiştir. Dolayısıyla, bu karar doğrultusunda ek risk ağırlıklarının kaldırıldığı hesaplamaların yapılacağı dönem, 30.09.2024 tarihli rapor dönemi olacaktır. Aksi bir açıklama yapılmadıkça 31.08.2024 tarihli raporlarda ise eski risk ağırlıkları kullanılmaya devam edilir görüşündeyim. Saygılarımla.