Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadele Strateji Belgesi (2021-2025)
Suç gelirlerinin aklanması ile mücadele amacıyla 1989 yılında kurulan ve daha sonra faaliyet alanına terör ve kitle imha silahlarının finansmanı ile mücadele de dâhil edilen Mali Eylem Görev Gücü’nün (Financial Action Task Force – FATF) 37 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 39 üyesi bulunmaktadır. Ülkemizin 1991 yılından bu zamana üyesi olduğu FATF; aklama ve terörizmin finansmanı sahasında geliştirdiği standartlar çerçevesinde ülkelerin uyum düzeyini de izlemektedir. Bu amaçla ülkemiz 2019 yılında dördüncü tur karşılıklı değerlendirme sürecinden geçmiş ve FATF’in 4. Tur Türkiye Karşılıklı Değerlendirme Raporu internet sitesinde yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Bahse konu gelişmeler ışığında ülkemizde Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nca (MASAK) ulusal seviyede aklama ve terörizmin finansmanı risklerinin sürekli olarak değerlendirilmesini sağlayacak bir yapı oluşturulmasına yönelik bir metodoloji oluşturmak, Ulusal Risk Değerlendirmesi (URD) çalışmasını güncellemek ve tespit edilen riskleri yönetmek amacıyla 2020 yılında muhtelif çalışmalar yürütülmüştür. Bu çerçevede aklama suçu, bağlantılı öncül suçlar, terörizmin finansmanı suçu ve bu suçlardan elde edilen gelirler ile etkili mücadele edilebilmesi amacıyla FATF’in tavsiyeleri de dikkate alınarak hazırlanan Türkiye’de Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadele ve Müsadere Uygulamalarında Etkinliğin Artırılması Strateji Belgesi (2021-2025) hakkında bilgilendirme 2021/16 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 17.07.2021 tarihli ve 31544 sayılı Resmi Gazete’de duyurulmuştur. Bu doğrultuda kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve sorumluluklarının belirlendiği Strateji Belgesi; “ana metin” ve “stratejik amaçlar, hedefler ve faaliyetler” adlı iki Word dokümanı olarak Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) internet sitesinde 17.03.2021’de yayımlanmıştır.
Strateji belgesi ile ülkemizde aklama ve terörizmin finansmanı suçlarına ilişkin adli ve idari süreçlerin etkili bir şekilde yürütülmesi, mali istihbaratın elde edilmesi ve kullanılmasına ilişkin süreçlerin başarısının artırılması ve dolayısıyla suçluların suç gelirinden mahrum bırakılmasına ilişkin tedbirlerin koordineli bir şekilde uygulanması hedeflenmektedir. Strateji belgesi çerçevesinde, farklı şekillerde işlenebilen aklama ve terörizmin finansmanı suçları ve bu suçlarla bağlantılı suç gelirleri ile mücadelede ülkemizin önceliklerinin belirlenmesi ve kurumlar arası işbirliğinin, etkin görev ve sorumluluk paylaşımının önemi ve kapsamının ortaya konulmasının amaçlandığı söylenebilecektir.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
2021/16 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi
Stratejik Amaçlar, Hedefler ve Faaliyetler Strateji Belgesi Ana Metin
Stratejik Amaçlar, Hedefler ve Faaliyetler