Sermaye Piyasası’nda Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği’nde Hangi Değişiklikler Yapılıyor?
SPK, 27.11.2015 tarihinde internet sitesinde Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı‘nı yayımladı. Bu yazımızda, tüm kişi ve kuruluşların 18.12.2015 tarihine kadar SPK’ya yazılı olarak veya elektronik ortamda görüş ve önerilerini iletebilecekleri Tebliğ Taslağı ile hangi değişikliklerin yapılmak istendiğine baktık.
1- Taslak Tebliğ ile, ihraç ettiği kira sertifikaları borsada işlem görmeyen varlık kiralama şirketlerinin ara dönem finansal rapor düzenlemeyecekleri hükme bağlanmıştır. Tebliğ’in 22. maddesi uyarınca ise kira sertifikalarını halka arz edilmeksizin ihraç eden VKŞ’ler ara dönem finansal raporlama yükümlülüğünden muaftırlar. Buna göre, yalnızca kira sertifikalarını halka arz eden VKŞ’lerin ara dönem finansal tablo düzenleme yükümlülüğü vardır.
2. Mevcut düzenlemelere göre ana ortaklığı, ortak girişimcisi veya yatırımcı şirketi yurtdışında yerleşik olan (yabancı ortaklıklar tarafından konsolide edilebilecek ya da dipnotlarda hakkında bilgi verilecek olan) yerli şirketler, finansal tablolarını ana ortaklık, girişimci şirket veya yatırımcı şirketten daha geç kamuya açıklayamamaktadırlar.
Burada amaçlanan, yabancı şirketin kendi finansal tablolarını Türkiye’deki bağlı ortaklığından önce açıklamak zorunda olması durumunda Türk şirket hakkındaki henüz kamuya açıklanmamış olan önemli bilgilerin yurt dışında kamuya duyurulması suretiyle yatırımcılar arasında bilgi asimetrisi oluşmasını önlemektir. Ancak, Türk işletmelerin yurt dışındaki şirketin finansal tablolarını geciktirmeleri özellikle yabancı ortaklı şirketlerde önemli sorunlara yol açmaktadır. Taslak Tebliğ’de mevcut uygulamanın esnetildiğini ve Türk şirketlerin yabancı ana ortak, yatırım şirketi veya iş ortağını bekletmeden finansal tablolarını açıklamalarına yönelik düzenleme yapıldığını görüyoruz.
Buna göre, finansal durumu veya faaliyetlerini içeren önemli bilgilerin, kendi finansal tablolarının Türkiye’de açıklanmasından önce yurt dışındaki finansal tablolar vasıtasıyla kamuya duyurulacak olması durumunda, bu şirketler ana ortaklık, iş ortakları veya yatırımcı şirketlerinin finansal tablo açıklaması ile eşzamanlı olarak;
– Tebliğ’e uygun düzenlenmiş bilanço ve gelir tablolarını (kapsamlı),
– Bunların bağımsız denetimden geçip geçmediği bilgisini,
– Yabancı şirketin kendisi hakkında yurt dışında açıkladığı önemli bilgileri,
– Yabancı şirketin finansal tablolarını açıkladığı yeri ve yatırımcıların bunlara nasıl ulaşılabileceği bilgisini,
– Sorumluluk beyanını
kamuya duyuracaklardır. Bu şirketler, kendi finansal tablolarını daha sonra usulüne uygun olarak kamuya açıkladıklarında, arada önemli bir fark varsa bu farkı da dipnotlarda belirteceklerdir.
3. Portföy yönetim şirketlerinin de finansal tablolarını KAP’ta yayınlamaları zorunluluğu getirilmiştir. KAP’ta finansal tablolarını yayınlama zorunluluğu olan diğer şirketler; yatırım ortaklıkları, aracı kurumlar, bankalar ve halka arz / nitelikli yatırımcılara yapılan satış neticesinde ihraç ettiği sermaye piyasası araçları borsada işlem gören işletmelerdir.
Nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihraç ettiği sermaye piyasası araçları borsada işlem gören ancak halka açık olmayan işletmeler ise bunun yerine finansal raporlarını kendi belirleyecekleri bir yöntemle yatırımcılara ulaştırabilirler. Bu yöntemin belirlenmesinde, yöntemin yatırımcılar arasında eşitsizliğe yol açmaması, güven ve açıklık içinde uygulanması esas olup yatırımcıların finansal tablolara nasıl ulaşabileceği bilgisi ihraç belgesinde belirtilecektir. Bu düzenleme aslında yeni olmayıp SPK’nın 27.02.2015 tarih ve 5/265 sayılı toplantısında ilke kararı olarak hükme bağlanmıştı. Konuya ilişkin detaylı açıklamalarımız için buraya tıklayınız.
4. Hiç bir şekilde sermaye piyasası aracı ihraç etmemiş olan sermaye piyasası kurumlarının finansal tablolarını yalnızca Kurul’a bildirecekleri, ancak Kurul’un gerekli görmesi halinde bu finans tabloların kamuya açıklanacağı hüküm altına alınmıştır.
Mevcut Tebliğ, işletmelerin finansal tablo düzenleme yükümlülüğünü düzenlemektedir. Tebliğ’in 4. maddesinde yer alanla tanıma göre işletme, yatırım fonları ile konut finansmanı ve varlık finansmanı fonları dışındaki kalan ihraççıları ve sermaye piyasası kurumlarını kapsamaktadır. Kanun’un 3 ve 35. maddeleri ile birlikte değerlendirildiğinde bu tanım; bağımsız denetim kuruluşları, gayrimenkul değerleme kuruluşları, derecelendirme kuruluşları, ipotek finansmanı kuruluşları, varlık kiralama şirketleri, merkezî takas kuruluşları, merkezî saklama kuruluşları ve veri depolama kuruluşlarını da kapsamakta olup Taslak Tebliğ’de yer alan bu değişiklik ile söz konusu işletmelerin durumuna açıklık getirilmektedir.
5. Finansal tabloları genel kurulda değiştirilerek kabul edilen işletmeler için değişen finansal tabloların kamuya açıklanması sırasında yeniden bağımsız denetim yapılması zorunluluğu aranmayacağı hususu açıklığa kavuşturulmuştur.
6. Tasfiye halindeki işletmelerin Türk Ticaret Kanunu ve İcra İflas Kanunu uyarınca finansal rapor yerine geçen belgeleri düzenlemeleri halinde Tebliğ kapsamında finansal rapor düzenleme yükümlülüklerinin yerine getirilmiş sayılacağı, ancak bunların kamuya açıklanmasında yine Tebliğ hükümlerine uyulması gerektiğine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
Saygılarımızla,
PROCOMPLIANCE
1 Cevap
[…] iken yapılması planlanan değişikliklerin neler getirdiğine ilişkin değerlendirmelerimize 4 Aralık 2015 tarihinde yayımladığımız yazımızda değinmiştik. Tebliğ değişiklikleri taslak halinin ortaya çıkmasından yaklaşık 14 ay sonra […]