Sanayi Sicil Belgesini Sahip Mükelleflerce Alınan Makine ve Teçhizatın Finansmanında Kullanılan Kredilere BSMV İstisnasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı
Hatırlanacağı üzere yeni yılın ilk günü Resmi Gazete’de (01.01.2016 tarihli ve 29580 sayılı Resmi Gazete) yayımlanan “6655 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile “6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu”nun banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV)’nden istisna işlemleri düzenleyen 29 uncu maddesinin 1 inci fıkrasına yapılan ilave ile sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerince münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere alınan makine ve teçhizatın finansmanı için kullanılan krediler dolayısıyla lehe alınan paralar BSMV’den istisna edilmişti.
Bu konuya ilişkin 05.01.2016 tarihinde yayımladığımız yazımızda ilgili Kanun hükmünün uygulanmasına ilişkin esasları belirleyen Maliye Bakanlığı düzenlemesi yayımlandığında ayrıca bilgi vereceğimizi belirtmiştik. Beklediğimiz düzenleme Maliye Bakanlığı tarafından 29.03.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe girdi. Bu çerçevede, 29.03.2016 tarihli ve 29668 sayılı Resmi Gazete‘de Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan “Gider Vergileri Genel Tebliği (Seri No:90)” ile özet olarak aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
İstisnadan yararlanabilecek sanayi işletmeleri
Sanayi sicil belgesini haiz olmak koşuluyla gerçek veya tüzel kişilik bünyesinde faaliyette bulunan tüm sanayi işletmeleri, münhasıran imalat ve üretim faaliyetlerine ilişkin alacakları yeni (kullanılmamış) makine ve teçhizatın finansmanı için kullandıkları krediler dolayısıyla istisnadan faydalanabilecektir.
Yeni kurulan ve henüz sanayi sicil belgesi almamış olan sanayi işletmeleri ile sanayi sicil belgesinde yer almayan bir imalat ve üretim alanında faaliyette bulunacak sanayi işletmelerince imalat ve üretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere alınan yeni makine ve teçhizatın finansmanı için kullanılan krediler dolayısıyla da kredinin kullanıldığı tarihten itibaren istisnadan yararlanılabilmesi mümkündür. Bu şekilde istisna kapsamında kredi kullanmak isteyen işletmelerin, makine ve teçhizat alımına ilişkin proforma fatura veya kredi başvuru tarihinden önceki yedi gün içinde düzenlenmiş satış faturası ile işletmenin kuruluşuna ya da üretim değişikliğine dair Ticaret veya Esnaf Sicil Gazetesinin birer örneğini kredi kullanılacak finans kuruluşuna ibraz etmesi gerekmektedir. Ancak, bu şekilde kullanılan kredilerde, istisnanın baştan itibaren geçerli sayılabilmesi için ilk defa alınacak sanayi sicil belgesinin veya üretim konusu değişikliğini içeren yeni sanayi sicil belgesinin bir örneğinin, her halükarda kredinin kapandığı tarihi aşmamak kaydıyla, kredi kullanım tarihinden itibaren dört ay içinde kredi kullanılan finans kuruluşuna ibraz edilmesi gerekmektedir.
İstisna kapsamında kredi kullanılarak alınabilecek makine ve teçhizat
İstisnadan yararlanabilmek için, makine ve teçhizatın münhasıran imalat ve üretim işlerinde kullanılabilecek mahiyette olması gerekmektedir. Bu kapsamda imalat ve üretimle doğrudan ilgisi olmayan büro malzemeleri, demirbaşlar, trafik tescil kuruluşlarınca tescil edilen taşıt araçları vb. makine ve teçhizat kapsamına girmez. Örneğin, tekstil ürünleri imalatı alanında faaliyet gösteren bir sanayi işletmesinin imalat konusu ile doğrudan ilgisi bulunan ve işletmenin imalat bölümünde kullanılmak üzere alınan örgü makinasının finansmanı için kullanılan kredi dolayısıyla istisnadan faydalanılabilecek; ancak, aynı işletmede kullanılmak üzere ısınma sistemine ilişkin alınan kalorifer tesisatının finansmanı için kullanılan kredi dolayısıyla istisnadan faydalanılamayacaktır.
İkinci El Makine ve Teçhizat Alımı İstisna Kapsamında Değil
İstisna, sadece yeni (kullanılmamış) makine ve teçhizat alımını kapsamaktadır. Sanayi işletmesinin istisna kapsamında kullandığı krediye konu makine ve teçhizatın ilk kullanıcısı konumunda olması gerekmektedir. Bu çerçevede, kullanılmış makine ve teçhizatın finansmanı dolayısıyla kullanılacak kredilere istisna uygulanmayacaktır. Buna göre, makine ve teçhizatın üreticisi veya ticaretini yapanlardan alınması esastır.
İş Makineleri Dolayısıyla Kullanılan Kredilerin İstisnaya Alınması
Sanayi işletmesinin faaliyet konusu bakımından imalat ve üretim işlerinin icrası için ayrılmaz nitelikte bulunan, imalatla ve üretimle doğrudan ilgisi olan ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre ilgili odalar tarafından tescil edilen iş makineleri dolayısıyla kullanılan krediler istisna kapsamında yer almaktadır.
Makinelerin Yedek Parça ve Aksesuarları İstisna Kapsamında Değil
Makineyle birlikte alınan ve makinenin ayrılmaz parçası niteliğinde olanlar hariç olmak üzere, makineden ayrı olarak alınan eklentiler ve makineyle birlikte alınsa dahi yedek parçalar istisna kapsamında değildir. Örneğin, metal sanayi alanında faaliyette bulunan bir sanayi işletmesince alınan torna makinasının finansmanı için kullanılan kredi dolayısıyla istisnadan faydalanılabilecek; ancak, söz konusu makinenin belli periyotlarla değişimi gereken yedek parçalarının ve aksesuarlarının alımı için kullanılan kredi dolayısıyla istisnadan faydalanılamayacaktır.
Makine ve Teçhizat Alım Faturasının Kredi Başvurusundan 7 Gün Önce Düzenlenmiş Olması
İstisna kapsamında kredi kullanmak isteyen sanayi işletmelerinin, sanayi sicil belgesi ile makine ve teçhizat alımına ilişkin proforma fatura veya kredi başvuru tarihinden önceki 7 gün içinde düzenlenmiş satış faturasının birer örneğini kredi kullanılacak finans kuruluşuna ibraz etmesi gerekmektedir. Kredi başvurusunda proforma fatura kullanılmış ise makine ve teçhizat alımına ilişkin satış faturasının birer örneğinin kredi kullanım tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili finans kuruluşuna ibraz edilmesi gerekmektedir.
Makine ve Teçhizatın İşletme Aktifine Kaydedildiğine Dair Yasal Defter Kaydının Kredi Kullanım Tarihinden İtibaren 1 Ay İçinde İlgili Finans Kuruluşuna Sunulması
İstisna kapsamında kredi kullanan sanayi işletmeleri, alınan makine ve teçhizatın işletme aktifine kaydedildiğini gösteren yasal defter kaydının; kredi başvurusunda proforma fatura kullanan işletmeler ise ayrıca makine ve teçhizat alımına ilişkin satış faturasının birer örneğini kredi kullanım tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili finans kuruluşuna ibraz etmekle yükümlüdür.
İstisna Uygulanacak Kredi Tutarı
İstisna uygulanacak kredi tutarı, yurt içi alımlarda satış faturasında yer alan vergiler dahil tutarı; ithalatta ise ithalat işlemine ilişkin ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar ile ihracatçının düzenlediği fatura ve benzeri belgede yer alan bedel toplamını aşamaz.
İstisna Şartlarının İhlali Durumunda Uygulanacak Yaptırım
İlgili düzenleme hükümlerine riayet edilmeden istisna kapsamında kredi kullandırılması veya Tebliğde belirlenen belgelerin öngörülen sürelerde eksiksiz olarak finans kuruluşuna ibraz edilmemesi halinde kredinin kullandırıldığı tarihten itibaren zamanında alınmayan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecektir.
Söz konusu Tebliğ 29.03.2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Hayırlı olmasını dileriz.
ProCompliance