Rusya ve Irak’a Yönelik İhracatın Finansmanı Amacıyla Kullandırılan Kredilerin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin BKK
25 Mart 2016 tarihinde burada yayımladığımız yazımızda, T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile 15.01.2016 tarihinden önce kullanılmış belgesiz ihracat kredilerine; kredi kapsamında taahhüt edilen ihracatın gerçekleştirilmeyen bir kısmının Ukrayna, Libya, Rusya, Irak, Suriye’ye yapılacağının akreditif, proforma fatura, kontrat, anlaşmalar vb. bir belgeyle tevsiki kaydıyla, kredinin istisnadan yararlanma süresinin sonunu takip eden 1 (bir) ay içerisinde ilgili bankaya müracaat edilmesi halinde, ihracat süresi (ek süre dahil) bitim tarihinden itibaren yapılan işlemlerin taahhüde sayılabilmesi ve vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılabilmesini teminen, 12 (oniki) aya kadar ek süre verilmesinin uygun görüldüğünü belirtmiştik.
Bu defa 19 Ağustos 2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan 2016/9099 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Belgesiz İhracat Kredileri ile Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Karar” ile Rusya ve Irak’a yönelik ihracatın finansmanı amacıyla,
a) bankalarca kullandırılan Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank) kaynaklı sevk öncesi belgesiz ihracat kredileri ile,
b) bankaların kendi kaynaklarından kullandırdıkları ve birinci ve ikinci grupta izledikleri (standart nitelikli ve yakın izlemedeki diğer nakdi ihracat kredileri) diğer nakdi ihracat kredilerinden
kredi riski açık olanların Türk Eximbank nezdinde açılacak yeni bir belgesiz ihracat kredisi ile yeniden yapılandırılarak devralınmasına yönelik düzenleme yapıldı.
Bu kredilerin yeniden yapılandırılmalarına ilişkin vade dahil kredi koşulları ile diğer usul ve esaslar Türk Eximbank tarafından belirlenecek.
YENİDEN YAPILANDIRILACAK KREDİLERE VERGİ, RESİM VE HARİÇ İSTİSNASI TANINDI
Yeniden yapılandırılma sürecinde kullandırılan kredilerin devri ve belgesiz ihracat kredisiyle ilgili yapılan iş ve işlemlere
a) vergi, resim ve hariç istisnası tanınmış ve,
b) bu krediyle ilgili ikinci bir ihracat taahhüdünün yerine getirilmesi koşulunun aranmayacağı belirtilmiştir.
DEVREDİLEN KREDİLERİN İHRACAT TAAHHÜTLERİNİN KAPATILMAMIŞ OLMASI DURUMUNDA NE OLACAK?
Eximbank tarafından devralınan kredilerin ihracat taahhütlerinin devir öncesinde krediyi kullandıran banka tarafından kapatılmamış olması halinde, bu kredilerin ihracat taahhütlerinin süresi yeniden yapılandırma sözleşmelerinde belirlenen sürelere kadar uzatılabilecek. Bu kredilerin ihracat taahhütlerinin yerine getirilmesi Türk Eximbank tarafından takip edilecek ve ihracat taahhütleri kapatılmazsa gerekli işlemler bu banka tarafından yapılacak.
FİRMALAR YENİDEN YAPILANDIRMA SÖZLEŞMESİNE UYMAZSA NE OLACAK?
Türk Eximbank ile yapılan devir sözleşmelerine göre kredileri yeniden yapılandırılanların, bu sözleşmelerde yer alan hükümlere uymaması nedeniyle sözleşmelerin fesh edilmesi durumunda varsa belgesiz ihracat kredilerinin ihracat taahhüt sürelerinin uzatılması işlemi de geçerliliğini yitirecek ve kredi vadesine ilişkin uzatılan sürenin geçerliliğini yitirdiği tarihten sonra gerçekleştirilen ihracat taahhüde sayılmayacak. Belgesiz ihracat kredisiyle ilgili bankalar ile Türk Eximbank tarafından uygulanan istisnaların gerçekleştirilmeyen ihracat taahhüdüne tekabül eden kısımları da firmalardan tahsil edilecek.
Türk Eximbank’a devredilerek yeniden yapılandırılan ihracat kredisinin, ihracat taahhüdünün devir sözleşmesinden önce yerine getirilmiş olması ve firmanın sözleşme hükümlerine uymaması nedeniyle yeniden yapılandırma sözleşmesinin fesih edilmesi durumunda ise yeniden yapılandırma sürecinde belgesiz ihracat kredisine Türk Eximbank tarafından uygulanan istisnalar ilgili mevzuat uyarınca (23.12.1999 tarihli ve 99/13812 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İhracat, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Karar) firmadan tahsil edilecek.
YENİDEN YAPILANDIRMA İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?
Belgesiz ihracat kredilerini yeniden yapılandırmak isteyen firmaların Karar’ın yürürlüğe girdiği 19.08.2016 tarihinden itibaren 6 (altı) ay içerisinde ilgili belge ve bilgilerle birlikte Türk Eximbank’a müracaat etmesi gerekiyor. Bu başvuru süreci konuya ilişkin Türk Eximbank tarafından yapılacak düzenlemeler sonrası netleşecek.
Saygılarımızla,