Ödeme Hizmetlerindeki Finansal Teknolojilere Yönelik İnceleme Raporu
Rekabet Kurumu tarafından 9 Aralık 2021 tarihinde “Ödeme Hizmetlerindeki Finansal Teknolojilere Yönelik İnceleme Raporu” (Rapor veya İnceleme Raporu) yayımlanmıştır. Söz konusu rapor, ödeme hizmetlerindeki finansal teknolojilere (fintek) yönelik küresel gelişmelerin takip edilmesi, ülkemiz ödeme hizmetlerindeki fintek ekosisteminin güncel durumunun değerlendirilmesi, bu sahada yaşanan gelişmelerin rekabete etkilerinin belirlenmesi ve rekabet hukuku perspektifinden ne tür yaklaşımların benimsenebileceğinin tespiti amacıyla hazırlanmıştır. Konuyla ilgili hali hazırda Rekabet Kurumu tarafından internet sitesinde Ağustos 2020 tarihli Rekabet Hukuku Perspektifinden Finans Sektöründeki Yıkıcı İnovasyon ve Finansal Teknolojiler adlı uzmanlık tezi de yayımlanmıştı.
Ülkemizde 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı’nda finansal teknolojilere yönelik dikkat çekici hedeflerin yer aldığı malumdur. Söz konusu hedeflerden ön plana çıkanları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Uluslararası iyi uygulamalardan yararlanılarak firmalara fırsat eşitliği sağlayan, güvenli bir fintek ekosisteminin oluşumunun desteklenmesi,
- Fintek ekosisteminin ülkemizde gelişmesine yönelik yol haritasının oluşturulması,
- Düzenleme Deney Alanı ve Endüstri Deney Alanı oluşturulması,
- Açık bankacılık hukuki altyapısını güçlendirmek amacıyla Avrupa Birliği (AB) Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 (PSD2) ile mevzuat uyumunun sağlanması.
Bununla birlikte fintek sahasında yeni bir dönemin başlangıcı anlamına gelen ve sektör tarafından uzun zamandır beklenen ikincil düzenlemelerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 1 Aralık 2021 tarihli ve 31676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Avrupa Birliği’nin PSD2 düzenlemesi ile uyumu amaçlayan ikincil düzenlemeler, fintek sektöründeki lisanslı oyuncuların iş yapış biçimlerine yönelik önemli değişiklikler getirmekle beraber açık bankacılığın lisans şartlarını da oluşturmaktadır. Anılan düzenlemelerde rekabet hukuku perspektifiyle rekabete duyarlı veri tanımlanmış, söz konusu verilerin 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun özellik gösteren ödeme hizmetleri başlıklı madde 14/A – 2 uyarınca yapılacak veri paylaşımlarındaki durumuna ilişkin usul ve esasların Rekabet Kurumu’nun görüşü alınarak TCMB tarafından düzenleneceği belirtilmiştir.
Bu gelişmelerle birlikte İnceleme Raporu’nun içeriğine baktığımızda;
- Grafik ve istatistiklere yer verilerek bahse konu ikincil düzenlemeleri de kapsayan güncel gelişmeler ışığında fintekin ortaya çıkış nedenleri ve finans sektörüne etkilerinin incelendiği,
- Ödeme hizmetleri sahasında yeni oyuncuların ürün ve hizmetlerini pazarlamada karşılaştığı zorluklar ile pazardaki inovasyonun ve rekabetin artmasının önündeki engellere değinildiği,
- Büyük teknoloji şirketlerinin finansal pazarlara girişinin potansiyel sonuçlarının ele alındığı,
- Ulaşılan tespitler doğrultusunda ülkemiz fintek ekosisteminin gelişimi adına öneriler sunulduğu
görülmektedir. Ayrıca raporda yer verilen tespit ve değerlendirmelerin; borçlanma ve kitle fonlaması, sigortacılık, kripto paralar, yatırım danışmanlığı ve robo-danışmanlar gibi fintekin etki gösterdiği farklı sahalar için de geçerlilik arz ettiği ifade edilmektedir.
Söz konusu İnceleme Raporu’na buradaki linkten ulaşabilir veya PDF versiyonunu aşağıdan indirebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
Ödeme Hizmetlerindeki Finansal Teknolojilere Yönelik İnceleme Raporu