Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Düzenleme Değişiklikleri Yolda
BDDK internet sitesinde 18.06.2015 tarihinde “Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı“ yayımlandı.
“Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” (Yönetmelik) 27.06.2014 tarihli ve 29043 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve söz konusu Yönetmelik ve bu Yönetmeliğin yayımlanmasına dayanak oluşturan 6493 sayılı Kanun’un getirdiklerini 08.03.2015 tarihli yazımızda işlemiştik. BDDK tarafından 18.06.2015 tarihinde yayımlanan değişiklik taslaklarına baktığımızda, kapsamdaki kuruluşlar açısından uyum süresi 27.06.2015 tarihinde dolan Yönetmelik’te aşağıdaki değişikliklerin yapılmasının planlandığını görüyoruz.
1- Yönetmeliğin “Sözleşme ve Tarafların Hak ve Yükümlülükleri” başlıklı dördüncü kısmının “Tek Seferlik Ödeme Sözleşmesi” başlıklı birinci bölümünde düzenlenen tek seferlik ödeme işlemlerinde sözleşme yapılmasına ilişkin zorunluluk işlem sürelerinin uzamasına ve olası maliyet artışlarına yol açabileceği, bu suretle ödeme hizmeti taraflarının ve finansal tüketicinin memnuniyetsizliğine neden olabileceği gerekçesiyle kaldırılarak bu işlemlerin sözleşmenin yanı sıra dekont veya benzeri belgelerle de yapılabilmesine imkan tanınmış. Bu çerçevede, “Tek Seferlik Ödeme Sözleşmesi“ olan ilgili bölüm başlığı da “Tek Seferlik Ödeme İşlemi“ olarak değiştirilmiş, tek seferlik ödeme işlemlerine ilişkin değişikliğe uğrayan maddenin yeni hali aşağıdaki şekilde yazılmış.
“(2) Tek seferlik ödeme işlemleri, işleme ilişkin olarak üretilen ve bir nüshası ödeme hizmeti kullanıcısına verilen ve ödeme hizmeti kullanıcısının onayını içeren sözleşme, dekont veya benzeri belgeler düzenlenerek gerçekleştirilir. Uzaktan iletişim aracı ile gerçekleştirilen tek seferlik ödeme işlemlerinde ödeme hizmeti kullanıcısının onayını içeren metnin bir örneği, kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile ödeme hizmeti kullanıcısına verilir.”
Maddenin değişik halinde Kanun’un 12/1-e Maddesinde düzenlenen fatura ödemelerine aracılık hizmetlerinde tek seferlik ödeme sözleşmesi düzenlenmesine yönelik muafiyetin kalktığı görülüyor. Taslak değişiklik Resmi Gazete’de bu haliyle yayımlanırsa Yönetmeliğin 30 uncu Maddesi kapsamında işlem öncesi bilgilendirme yükümlülüğünün fatura ödeme işlemleri için de yerine getirilmesi gerekecek.
2- Tek seferlik ödeme işlemlerinde finansal tüketicilerin işlem öncesi bilgilendirilmelerinin sağlanmasının güvence altına alınması amacıyla; ödeme işleminin azami tamamlanma süresi, ödenmesi gereken toplam ücret ve ücretlerin dökümü ve varsa ödeme işleminde uygulanacak döviz kuru veya referans döviz kurunun ödeme hizmetinin sunulduğu işyerinde açıkça görülebilecek bir şekilde ilan edilmesi hususunda Yönetmeliğin 30 ve 31 inci maddelerinin kapsamdaki kuruluşların yükümlülüklerini genişletici yönde aşağıdaki şekilde yeniden yazılması planlanmış:
“Tek seferlik ödeme işlemi öncesi bilgilendirme
MADDE 30- (1) Ödeme hizmeti sağlayıcısı, tek seferlik ödeme işlemi ilişkisi kurulmadan önce ödeme hizmeti kullanıcısını, tek seferlik ödeme işlemi şartlarına ilişkin bilgilendirir.
(2) Ödeme işleminin azami tamamlanma süresi, ödenmesi gereken toplam ücret ve ücretlerin dökümü ve varsa ödeme işleminde uygulanacak döviz kuru veya referans döviz kuru ödeme hizmetinin sunulduğu işyerinde açıkça görülebilecek bir şekilde ilan edilir.
(3) Ödeme işleminin azami tamamlanma süresi ile ödenmesi gereken toplam ücret ve ücretlerin dökümü ve varsa ödeme işleminde uygulanacak döviz kuru veya referans döviz kurunun ödeme hizmeti sağlayıcısının internet sitesinde yayınlanması işlem öncesi bilgilendirme yerine geçer.
Tek seferlik ödeme işlemi şartları
MADDE 31- (1) Tek seferlik ödeme işlemi için düzenlenecek sözleşme, dekont veya benzeri belgelerde;
a) Ödemenin doğru olarak gerçekleştirilebilmesi için ödeme hizmeti kullanıcısı tarafından sunulması gereken bilgilere veya bu bilgilere ulaşılabilmesi için gerekli kimlik tanımlayıcısına,
b) Ödeme işleminin azami tamamlanma süresine,
c) Ödenmesi gereken toplam ücret ve ücretlerin dökümüne,
ç) Varsa ödeme işleminde uygulanacak döviz kuru veya referans döviz kuruna,
ilişkin bilgilere yer verilir.”
3- Öte yandan, Yönetmeliğin 58 inci maddesinin madde başlığı ile anılan hüküm arasındaki uyumsuzluğun giderilebilmesini teminen anılan hükmün “Düşük değerli ödeme aracı ve elektronik para için ayrıcalık” şeklinde olan madde başlığı “Düşük değerli ödeme işlemleri ile düşük değerli ödeme aracı ve elektronik para için ayrıcalık” şeklinde değiştirilerek aynı maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında da bu amaçlı değişikliklere gidilmiş.
4- Ayrıca, uygulamada karşılaşılabilecek zorlukların önlenmesi, faaliyet izni başvurusunda bulunacak şirketler bakımından yaşanılabilecek tereddütler ile özkaynak hesaplanmasına ilişkin tereddütlerin giderilebilmesini teminen Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrası, 16 ncı maddesinin birinci fıkrası ve 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendi hükümlerinde değişiklikler yapılmış.
BDDK internet sitesinde Mevzuat > Düzenleme Taslakları Bölümünde yayımlanan değişikliklerin henüz Resmi Gazete’de yayımlanarak geçerlilik kazanmadığını hatırlatırız.
Saygılarımızla,
PROCOMPLIANCE