MASAK Mevzuatındaki Tedbirleri Uygulamak ve Uyum Görevlisi Atamakla Yükümlü Kuruluşların Kapsamı Genişletildi
18.03.2016 tarihli ve 29657 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Yönetmelik ve Tebliğler ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) mevzuatında bir dizi değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklikler genel olarak aklama ve terörün finansmanının önlenmesi mevzuatındaki tedbirleri uygulamakla ve bu mevzuat uyarınca MASAK Uyum Görevlisi atamakla yükümlü kuruluşların kapsamının genişletilmesinden oluşuyor. Bu çerçevede, 18.03.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan;
1- Uyum görevlisi atamakla yükümlü kuruluşların bu yükümlülüğü faaliyet izninin alınmasını müteakip 30 gün içerisinde yerine getirmesi öngörüldü.
2- Münhasıran uyum görevlisi atamakla yükümlü kuruluşlar arasına ödeme kuruluşları, elektronik para kuruluşları, portföy yönetim şirketleri ve kargo şirketleri ilave edildi, sermaye piyasası mevzuatı uyarınca kurulan vadeli işlem aracılık şirketleri ise bu yükümlülük kapsamından çıkarıldı. Söz konusu şirketler faaliyet izninin alınmasını müteakip 30 gün içerisinde bahis konusu Yönetmelik’te bahsedilen uyum programını oluşturmaksızın idari düzeyde uyum görevlisi atamakla yükümlü kılındı. Bu çerçevede atanacak uyum görevlisinin uhdesinde başka görevler de bulunabilecek. Halihazırda faaliyet izni almış bulunan ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları ile portföy yönetim şirketleri ve kargo şirketleri ise uyum görevlisi atama yükümlülüğünü 31.03.2016 tarihine kadar yerine getirecekler (Bu tarih 18.03.2016 tarihli Resmi Gazete’de 01.03.2016 tarihi olarak verilmiş iken 19.03.2016 tarihli Resmi Gazete’de 31.03.2016 olarak düzeltildi).
Bu değişiklikler 18.03.2016 tarihinde yürürlüğe girdi.
3- Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi mevzuatındaki tedbirleri uygulamakla yükümlü şirketler arasına ödeme kuruluşları ile elektronik para kuruluşları ilave edildi. 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun yayımlanması ile birlikte mer’i 90 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca yetkilendirilen ikrazatçılık müessesesine son verildiği için ikrazatçılar ve sermaye piyasası mevzuatı kapsamında kurulan vadeli işlemler aracılık şirketleri bu kapsamdan çıkarıldı. Diğer taraftan, 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde İstanbul Altın Borsası ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının tüzel kişiliklerinin sona ermesi ve kıymetli maden ve kıymetli taş işlemlerinin İstanbul Altın Borsası yerine Borsa İstanbul A.Ş. bünyesinde kurulan Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Bölümü tarafından yürütülmeye başlanması nedeniyle Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde bu yönde değişiklikler yapıldı.
4- Borsa İstanbul A.Ş.’nin Yönetmelik kapsamındaki müşterinin tanınmasına ve şüpheli işlem bildirimine ilişkin yükümlülüklerinin kıymetli madenler aracı kuruluşları ile sınırlı olduğu hükmü yönetmeliğe ilave edildi.
Bu değişiklikler de 18.03.2016 tarihinde yürürlüğe girdi.
Bu çerçevede, mevcutta faaliyet izni bulunan ödeme kuruluşları, elektronik para kuruluşları, portföy yönetim şirketleri ve kargo şirketlerinin 31.03.2016 tarihine kadar “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik“in 31 inci maddesindeki görev, yetki ve sorumlulukları haiz olacak bir uyum görevlisi atamaları gerekiyor. Henüz faaliyet izni almamış şirketlerin ise faaliyet izninin alınmasını müteakip 30 gün içerisinde bu yükümlülüğü yerine getirmesi gerekiyor.
Saygılarımızla,
ProCompliance