Limiti 100 Bin TL Üzeri Kredi Kartlarına 750 TL Katılma Payı Gündemde
Savunma sanayii yatırımları için ek kaynak sağlamak amacıyla 11 Ekim 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulan Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bilhassa, limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 TL ücret alınmasını öngören düzenleme, gündemi bir süre daha meşgul edeceğe benziyor.
Bilindiği üzere, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen projeler, modern bir savunma sanayinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonunu sağlama amacı taşımaktadır. Bu projeler, Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) aracılığıyla finanse edilmektedir. SSDF’nin gelir kaynakları, 4842 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve 3238 sayılı Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile belirlenmiştir.
Son dönemde çatışmalar, savaşlar ve göçmen sorunları gibi jeopolitik risklerin artması ve uluslararası gerginliklerin tırmanması, ülkelerin ulusal güvenlik konusunda endişelerini artırmıştır. Bu gelişmeler, savunma harcamalarının dünya genelinde eşi benzeri görülmemiş şekilde artmasına yol açmıştır. Türkiye de bulunduğu stratejik coğrafya itibarıyla bu jeopolitik risklerden en fazla etkilenen ülkelerden biridir. Bu nedenle savunma sanayinin güçlendirilmesi ve yerli üretimin artırılması amacıyla daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulmaktadır. Kanun Teklifi ile ihtiyaç duyulan kaynağın kalıcı gelir unsurları ile sağlanması amacıyla beyannamelerden alınan damga vergisinden, tapu işlemlerinden, kredi kartı sahiplerinden ve noter işlemlerinden katılma payı alınması, motosikletlerin Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne tabi tutulması gibi çeşitli önlemler öngörülmektedir.
Teklifte yer alan ve belki de en fazla tartışmaya yol açan düzenleme, limiti 100 bin TL ve üzerindeki kredi kartlarından her bir kart için yıllık 750 TL katılım payı alınmasını öngörmektedir. Bu düzenleme, kamuoyunda ve uzmanlar arasında yoğun tartışmalara neden olmuştur. Kredi kartı limitinin ve kullanılan kredinin borç niteliğinde olduğunu vurgulayan bazı uzmanlar, bu uygulamanın vergi hukuku ilkelerine aykırı olabileceğini dile getirmektedir. Düzenlemenin mevcut haliyle yasalaşıp yasalaşmayacağı henüz belirsizliğini korumaktadır. Ancak, bu düzenleme haberinin yayılmasıyla birlikte bankalara kredi kartı limitlerini düşürme taleplerinde önemli bir artış yaşandığı görülmüştür.
Buna ek olarak, kredi kartı hamilleri mevcut düzenlemelere göre, talep etmeleri halinde kart limitlerini azaltma hakkına sahiptir. Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin sözleşme değişiklikleri başlıklı madde 18/2 uyarınca kart limitinin azaltılmasına ilişkin kart hamilince yapılan talebin en geç 7 (yedi) gün içinde kart çıkaran kuruluşça yerine getirilmesi zorunludur. Dolayısıyla usulüne uygun talep yapılmışken limiti 7 gün içinde düşürmemek gibi durumlar bankalar açısından idari para cezasına konu olabilir.
Sonuç olarak, savunma sanayii yatırımları için kaynak yaratmayı amaçlayan bu Kanun Teklifi, farklı sektörlerde önemli etkiler yaratma potansiyeline sahiptir. Başta bankacılık olmak üzere finansal sektörü yakından ilgilendiren kredi kartlarına yönelik düzenlemenin uygulanabilirliği ve hukuki açıdan doğru bir şekilde değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Kanun teklifinin yasalaşma sürecinde, tüm paydaşların görüşlerinin dikkate alınarak en uygun çözümün bulunması kritik önemdedir.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi: