Likidite Yeterliliği Yönetmeliğinde Kalkınma ve Yatırım Bankalarının Raporlamalarına Yönelik Değişiklik
04.11.2017 tarihli ve 30230 sayılı Resmi Gazete’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından “Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı. Bu Yönetmelik ile yapılan değişiklikler kalkınma ve yatırım bankaları tarafından raporlanan likidite rasyosu hesaplamalarında TCMB’de zorunlu karşılık olarak tutulan tutarların mevcutta %30 olan dikkate alınma oranının %100’e çıkarılmasına ve bu tutarların kalkınma ve yatırım bankalarının likidite yeterliliklerine daha fazla katkı sağlamasına yönelik. Değişikliğin neden sadece kalkınma ve yatırım bankalarınca yapılan raporlamaları etkilediğinin detayları aşağıda yer alıyor.
Bankaların likidite yeterliliğinin ölçülmesine ilişkin BDDK tarafından yayımlanmış iki ayrı yönetmelik bulunuyor. Bunlar;
– En son bu yazımız konusu 04.11.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile değişiklik yapılan “Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” (Likidite Yeterliliği Yönetmeliği)
– ve en son 15.08.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile değişiklik yapılan “Bankaların Likidite Karşılama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmelik” (LKO Yönetmeliği).
BDDK’nın 26.12.2014 tarih ve 6143 sayılı Kurul Kararı ile; mevduat bankaları için “Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” uyarınca hesaplanan birinci ve ikinci vade dilimlerine ilişkin toplam ve yabancı para likidite yeterlilik oranları ile stok likidite yeterlilik oranlarının %0 olarak uygulanmasına ve bu oranlara ilişkin BDDK’ya raporlama yapılmamasına,
Kurum’un 12.12.2016 tarihli ve 7123 sayılı Kararı ile de, kalkınma ve yatırım bankaları için aksi Kurul’ca belirlenene kadar “Bankaların Likidite Karşılama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmelik” uyarınca hesaplanan konsolide ve konsolide olmayan toplam ve yabancı para likidite karşılama oranlarının %0 olarak uygulanmasına ve gerekirse bu bankalar için uygulanacak oranların belirlenebilmesini teminen söz konusu bankalarca BDDK’ya raporlama yapılmaya devam edilmesine
karar verilmişti.
Dolayısıyla, fiiliyatta LKO Yönetmeliği kapsamındaki oranlar mevduat bankalarınca, Likidite Yeterliliği Yönetmeliği de kapsamındaki oranlar da kalkınma ve yatırım bankaları tarafından tutturulmakta ve dikkate alınmaktadır.
BDDK, “Bankaların Likidite Karşılama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmelik”’te 15.08.2017 tarihinde yaptığı değişiklikle (bkz. 16.08.2017 tarihli yazımız) Yönetmelik eki Konsolide ve Konsolide Olmayan Likidite Karşılama Oranı Bildirim Cetvellerinde TCMB nezdinde tutulan “Zorunlu Karşılıklar” satırında raporlanan tutarların likidite karşılama oranı (LKO) hesaplamasındaki dikkate alınma oranını %50’den %100’e çıkarmış, böylece bankalarca TCMB nezdinde tutulan zorunlu karşılıkların LKO hesaplamasında mevduat bankalarının likidite yeterliliklerine daha fazla katkıda bulunmasını sağlamıştı. Ancak, kalkınma ve yatırım bankaları bu Yönetmelik kapsamındaki oranlara tabi olmadıklarından bu değişiklikten etkilenmemişlerdi.
Bu değişikliğin, kalkınma ve yatırım bankaları tarafından raporlanmaya devam edilen likidite rasyosu hesaplamalarına da benzer şekilde yansıtılması talepleri üzerine BDDK’ca 04.11.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile yapılan değişiklikle “Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” uyarınca likidite yeterlilik oranı hesaplamasında, zorunlu karşılık olarak tutulan tutarların mevcutta %30 olan dikkate alınma oranı %100’e çıkarıldı. Böylece, daha önce mevduat bankalarınca uygulanan LKO Yönetmeliği’nde zorunlu karşılıkların dikkate alınma oranına ilişkin yapılan değişikliğin kalkınma ve yatırım bankalarınca uygulanmakta olan Likidite Yeterliliği Yönetmeliği’ne de yansıtılması sağlanmış oldu.
Hamdi GİRGİN
“NOT: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir.”
BANKALARIN LİKİDİTE YETERLİLİĞİNİN ÖLÇÜLMESİNE VE DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK