Kredi Yaşam Döngüsü Rehber Taslakları Kamuoyunun Görüşüne Açıldı
Bilindiği üzere finansal ve reel sektörü olumsuz etkileyen salgının tesiriyle tüm dünyada makroekonomik ortam bozulmaya başlamış ve bu durum sorunlu alacakların artmasına ve bankaların yeni kredi arzındaki performansında problemler yaşanmasına sebebiyet vermiştir. Bu durum, uluslararası standartlar ve iyi uygulamaların geldiği nokta da göz önüne alındığında, banka bilançolarında yer alan sorunlu alacakların yönetimine ve azaltımına ilişkin uygulamaların, borçluların durumunun da dikkate alınması suretiyle iyileştirilmesi ve geliştirilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Bu doğrultuda Devletin 23.03.2021 tarihli Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda bankacılık sektörünün aktif kalitesinin artırılmasına yönelik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (“BDDK”) sorumluluğunda 30.09.2021’de tamamlanmak üzere kredi yaşam döngüsü projesinin hayata geçirilmesi ve yakın izlemedeki kredilere yönelik sektörde operasyonel yeniden yapılanma ve firma rehabilitasyon fonksiyonlarının oluşturulması eylemleri belirlenmiştir. BDDK’nın 10.06.2021’de yayımladığı 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda da bankaların kredi yaşam döngüsünün daha etkin bir şekilde yönetilmesi ve izlenmesini sağlamak amacıyla başlatılan proje kapsamında; çeşitli bankalarla görüşülmesi, sektörün mevcut durumunun dikkate alınması ve uluslararası uygulamaların incelenmesi sonucunda çeşitli öneriler oluşturularak üst yönetime sunulduğu ve bu projenin bir bacağı olarak kredi tahsis ve izleme süreçlerine ilişkin rehber hazırlama çalışmalarına başlandığı belirtilmiştir. Bu bakımdan BDDK tarafından hazırlıkları sürdürülen düzenleme çalışmaları adlı 14.06.2021 tarihli yazımızda; hem bu konuya hemde sürdürülebilirlik, çevresel, sosyal ve yönetişim ile ilgili (ÇSY-ESG (environmental, social & governance)) faktörler ile iklim değişikliği üzerindeki etkilerin banka politika ve süreçlerinde dikkate alınmasına yönelik çalışmaların bulunduğunu da belirtmiştik.
Yukarıda belirtilen gelişmeler ışığında BDDK’ca hazırlanarak internet sitesinde yayımlanan ““Sorunlu Alacak Çözümleme Rehber Taslağı” ve Kredi Tahsis ve İzleme Süreçlerine İlişkin Rehber Taslağı” kamuoyunun görüşüne açılmıştır. Aynı zamanda rehber taslaklarına dayanak teşkil etmesi, bankalar arasındaki olası birtakım uygulama farklılıklarının giderilmesi ve ihtiyaç duyulan sahalarda iyileştirmelerde bulunulması amacıyla “Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik” ve “Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”te de değişiklik yapılmasının planlandığını belirtiriz.
Anılan düzenlemeler ile bankacılık sektörünün aktif kalitesinin güçlendirilmesi ve sorunlu alacakların yönetimi ve çözümlenmesi sürecinde etkili olabilecek yapının oluşturulmasının hedeflendiği anlaşılmaktadır. Böylelikle bankaların uygun kredi izleme, rehabilitasyon ve sorunlu alacak çözümleme süreçleri ve politikalarının oluşturulması, yaşama şansı olan şirketlerin finansal ve/veya operasyonel yeniden yapılandırma yoluyla yaşatılması, zombi şirketler olarak tanımlanabilecek borç ödeme kapasitesi çok zayıf olan ya da hiç olmayan borçlulardan olan alacakların aktiften silme, varlık yönetim şirketleri, özel fon ya da özel amaçlı şirketlere devir gibi yöntemlerle banka bilançolarından temizlendiği bir yapının oluşturulması öngörülmekte denilebilir. Bunun yanısıra sürdürülebilirlik ve çevresel konuların öne çıktığı günümüzde; BDDK’nın Kredi Tahsis ve İzleme Süreçlerine İlişkin Rehber Taslağı’nda banka kredi politika ve süreçlerinde ÇSY faktörlerinin dikkate alınmasına yönelik getirdiği hükümlerin önem arz ettiğini de belirtiriz.
Anılan düzenlemelerin Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda yer aldığı üzere eylemlerin tamamlanma süresi olan 30 Eylül 2021 tarihine kadar devreye alınacağını söyleyebiliriz.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
Kredi Tahsis ve İzleme Süreçlerine İlişkin Rehber Taslağı:
Sorunlu Alacak Çözümleme Rehber Taslağı: