TL Cinsinden Nakdi Ticari Kredilerin Amacına Uygun Kullandırılmasına Dair 07.07.2022 Tarihli BDDK Kararı
Bilindiği üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından daha önce kredilerin kullandırım amacına uygun olmayan işlemlerin gerçekleştirilmesinde kullanılmasının engellenmesine yönelik talimatlar verilmişti. Söz konusu talimatların aksine uygulamaların müşahede edilmesi üzerine finansal istikrarın güçlendirilmesi ve kaynakların daha verimli ve üretken alanlarda kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını ve kredilerin amacına matuf bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla 24.06.2022 tarihli ve 10250 sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı (Önceki Karar) alınmıştı. Anılan Karara ilişkin detayların yer aldığı 28.06.2022 tarihli yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Bu defa kredilerin amacına uygun kullandırılmasına ilişkin 24.06.2022 tarihli ve 10250 sayılı Kararın revize edilmesi hakkında 07.07.2022 tarihli ve 10265 sayılı Kurulu Kararı (Yeni Karar) BDDK internet sitesinde kamuya açıklanmıştır. BDDK tarafından 07.07.2022 tarihinde alınan 10265 sayılı Karar ile piyasa beklentileri ve sektörden gelen talepler ışığında 24.06.2022 tarihli ve 10250 sayılı Kararın kredi kullanılmasında sınırlar getiren iş kurallarında esnemeye gidilmiştir. Yeni Karar gerek bankalar gerekse şirketler açısından uygulamayı kolaylaştırıcı birtakım esneklikler getirmesinin yanı sıra uygulamada birliği sağlamak için detaylandırıcı nitelikte kuralları da beraberinde getirmiştir.
Önceki Karar ile karşılaştırmalı olarak Yeni Karar ile öne çıkan değişiklere aşağıda yer verilmektedir:
- Tereddütlerin giderilmesi ve uygulamada yeknesaklığın sağlanması açısından Şirketlerin YP nakdi varlıkları kapsamına dahil edilecek varlıklar sayma yöntemiyle belirlendi. Örneğin, “önceki kararda” şirketlerin yurt içi yerleşiklerce YP cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetler ve Eurobond gibi borçlanma araçlarından oluşan parasal varlıkları kapsam dışında tutulmuşken “yeni kararda” kapsam içinde sayıldı.
- Konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan şirketler için karar kapsamında TL kredi kullandırımına uygun olup olmadığının konsolide bilanço üzerinden değerlendirilirken kriterler ve uygulama ayrıntıları belirlendi. Şöyle ki;
-
- YP nakdi varlıkları toplamının hesaplamasında, konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan şirketler için bankalar ve finansal kuruluşlar dışında kalan konsolidasyona tabi yurt içindeki bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin YP nakdi varlıklarının da hesaplamaya dahil edileceği düzenlendi.
- Yurt dışı bağlı ortaklık ve iştiraklerin YP varlıkları hesaplamadan muaf tutuldu.
- Bir şirketin TL kredi kullandırımına uygun olmadığı tespit edilirse yalnızca ana ortaklık için kredi sınırlamasının uygulanmasına ve diğer bağlı ortaklık ve iştirakleri için yeni kararda belirtilen hükümlerin ayrı ayrı ele alınmasına hükmedildi.
- Önceki karara göre kredi başvurusu sırasında bilgi – belge temin etme yükümlülüğü bulunan şirketlerin beyanları esas alınmak suretiyle kredi kullanmaları mümkün hale getirildi. Kredi kullanımı sonrasında ise bu beyanların doğruluğunu 3’er aylık takvim dönemleri halinde bağımsız denetim veya YMM onaylı olarak bankalara tevdi etmeleri gerektiği düzenlendi.
- Şirketlere bağımsız denetim kuruluşu onayıyla bankalara sunmaları gereken bilgi ve belgeleri yeminli mali müşavir (YMM) onayıyla da sunabilme imkanı getirildi.
- Bankalar için getirilen yükümlülüklere finansal kiralama, faktoring ve finansman kuruluşları da uymakla yükümlü kılındı.
- Bağımsız denetime tabi olduğu halde denetim yükümlülüğü ilk defa 2022 yılı sonunda başlayacak şirketler bu Karar kapsamından muaf tutuldu.
- Şirketlerden temin edilmesi gereken beyan ve taahhütler için sektörde uygulama birliğinin sağlanması açısından standart formlar getirildi.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
07.07.2022 tarih ve10265 sayılı BDDK Kararı:
Kredi Kullandırımlarına İlişkin 24.06.2022 tarihli ve 10250 Sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı Hakkında Basın Açıklaması:
24.06.2022 tarihli ve 10250 sayılı BDDK Kararı: