Kredi Kartı ve KMH Azami Faiz Oranları 1 Temmuz 2018 Tarihinden Geçerli Olmak Üzere Arttırıldı
TCMB tarafından 30.06.2018 tarihli ve 30464 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ (Sayı: 2016/8)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2018/4)” (Tebliğ) ve aynı tarihte yapılan Basın Duyurusu ile 01 Temmuz 2018 tarihinden itibaren kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz ve gecikme faizi oranlarında Türk Lirası (TL) işlemlerde 18 baz puan, Yabancı Para (YP) işlemlerde 15 baz puan artırım yapıldı.
Bu kapsamda, 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren TL ve yabancı para cinsinden kredi kartı (bireysel ve kurumsal) ve KMH (bireysel ve ticari) işlemlerinde uygulanabilecek azami oranlar mevcutta uygulanmakta olan azami oranlarla karşılaştırmalı olarak aşağıda yer alıyor.
MEVCUT ORANLAR |
YENİ ORANLAR |
|
TL cinsi aylık azami akdi faiz oranı |
%1,84 |
%2,02 |
TL cinsi aylık azami gecikme faiz oranı |
%2,34 |
%2,52 |
YP cinsi aylık azami akdi faiz oranı |
%1,47 |
%1,62 |
YP cinsi aylık azami gecikme faiz oranı |
%1,97 |
%2,12 |
TCMB, kredi kartı azami faiz oranlarında en son değişikliği 12.11.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımladığı Tebliğ ile 01 Ocak 2017 tarihinden itibaren uygulanacak faiz oranlarında 15 ile 18 baz puan arasında indirime giderek yapmıştı. Yapılan değişiklikle kredi kartı ve KMH faiz oranları 2017 yılı öncesindeki seviyesine geri dönmüş oldu.
Bu çerçevede, 1 Temmuz 2018 – 30 Eylül 2018 tarihleri arasında kredi kartı (bireysel ve kurumsal) ve KMH (bireysel ve ticari) işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı TL için % 2,02, yabancı para için % 1,62; aylık azami gecikme faizi oranı ise TL için % 2,52, yabancı para için % 2,12 olacak.
Söz konusu oranlar azami oranlar olup, bankalarca kredi kartı ve KMH işlemlerinde 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanması mümkün bulunmuyor. Bankalar bu oranları geçmemek üzere faiz oranlarını serbestçe belirleyebiliyorlar. 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranlarının ise bu tarihten önce yine TCMB tarafından kamuoyuna duyurulması gerekiyor.
Kredi kartı azami faiz oranı sınırlamaları başlangıçta sadece bireysel kredi kartları için geçerli iken 02.08.2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6495 sayılı Torba Kanun ile 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun “Kurumsal Kredi Kartları” başlıklı 43 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile, kurumsal kredi (şirket) kartları faiz oranları da TCMB’nin belirlediği kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi ve azami gecikme faizi oranı sınırlamalarına tabi hale getirilmişti. KMH faiz oranları ise TCMB tarafından 25.05.2013 tarih ve 28657 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ (Sayı:2006/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı:2013/8)” ile TCMB’nin yayımladığı Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ’e tabi hale gelmişti.
FAİZ DEĞİŞİKLİKLERİ UYGULANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
BİREYSEL KREDİ KARTLARI
5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu (Kanun)’nun 25 inci maddesi hükümlerine göre faiz oranının artırılması durumunda bu değişikliğin hüküm ifade edebilmesi için 30 gün önceden kart hamiline bildirilmesi zorunludur. Kart hamili faiz artırımına ilişkin bildirim tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde tüm borcunu ödeyip kredi kartını kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmemektedir. Aynı Kanun’un 43 üncü maddesi uyarınca tacirlere verilen kurumsal kredi kartları bu uygulamadan istisna tutulmuştur. Bu çerçevede, kredi kartı faiz oranlarının artırılması halinde bu değişikliğin 30 gün önceden kart hamiline bildirilmesi yükümlülüğünün sadece bireysel kredi kartları için geçerli olduğu anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan, 10.03.2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik”in 18/1 maddesi uyarınca kredi kartı sözleşmelerinde yapılacak değişikliklerin kart hamiline hesap özeti ile bildirilmesi gerekmekte olup, faiz oranlarının artırılması durumunda ise bu değişikliğin hüküm ifade edebilmesi için 30 gün önceden kart hamiline, hesap özetinde en az on iki punto harfler kullanılarak bildirilmesi zorunlu bulunmaktadır.
Bu çerçevede, bireysel kredi kartlarında faiz oranlarının yeni belirlenen sınırlar dahilinde artırılabilmesi için 30 gün önceden kart hamiline bildirilmesi gerekmekte olup, bu bildirimin hesap özetinde en az 12 punto harfler kullanılarak yapılması gerekmektedir. Kart hamili faiz artırımına ilişkin bildirim tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde tüm borcunu ödeyip kredi kartını kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmeyecektir.
KURUMSAL KREDİ KARTLARI
Yukarıda belirtildiği üzere 5464 sayılı Kanun’un 43 üncü maddesi uyarınca tacirlere verilen kurumsal kredi kartları, kredi kartı faiz oranlarının artırılması halinde 30 gün önceden kart hamiline hesap özeti ile bildirim yükümlülüğünden istisna tutulmuştur. Bu çerçevede, 5464 sayılı Kanun’da kredi kartı azami faiz oranlarında gerçekleşen artışın, kurumsal kredi kartlarına yansıtılması için önceden kart hamiline bildirilmesine ilişkin bir zorunluluk olmadığı görülmektedir.
Ancak, genel hükümler gereği söz konusu artışın kurumsal kredi kartlarına yansıtılmasından önce bankalar ve kredi kartı kuruluşlarının internet sitelerindeki faiz oranları ile TCMB ve BDDK’ya bildirimi yapılan faiz oranlarının güncellenmesi gerekecektir. Bu ilan ve bildirim yükümlülükleri yerine getirildikten sonra 16.10.2006 tarihli ve 2006/11188 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kâr ve Zarara Katılma Oranları ile Özel Cari Hesaplar Dahil Bu İşlemlerde Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Karar”ın 6/2 fıkrası uyarınca yeni faiz oranlarının, kurumsal kredi kartlarında ilan tarihinden itibaren uygulanmasına bir engel bulunmadığı görülmektedir (Kurumsal kredi kartı müşterilerine SMS, e-posta gibi iletişim araçları ve hesap özeti gibi bildirim yöntemleriyle yeni faiz oranlarının bildirilmesinden sonra değişikliğin uygulanmaya başlamasında fayda bulunmaktadır).
BİREYSEL KREDİLİ MEVDUAT HESAPLARI (BİREYSEL KMH)
Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 2/5/b bendi uyarınca bu Yönetmelik hükümleri kredinin 30 gün içerisinde geri ödenmesini gerektiren kredili mevduat hesabı (KMH) sözleşmelerine uygulanmamaktadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 31.12.2015 tarihli ve 23763071/404.03 sayılı yazısında verdiği görüşte de, KMH sözleşmelerinin ilgili Yönetmelik hükümleri çerçevesi dışında olduğunu teyit etmiştir.
Bu kapsamda ilgili Yönetmeliğin belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde faiz değişikliğine ilişkin hükümlerinin KMH sözleşmeleri için uygulanması gereği bulunmamaktadır. Bu konuda “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” (Ücretler Yönetmeliği) hükümlerine bakıldığında da, faiz oranları değişikliklerinin tüketicilere bildirimine ilişkin Yönetmeliğin 9/1 fıkrasındaki internet sitesindeki oranların güncellenmesi yükümlülüğü dışında ek bir yükümlülük bulunmadığı görülmektedir.
Bu çerçevede, bireysel KMH oranlarındaki artışın da genel hükümler gereği bankaların internet sitelerindeki faiz oranlarının ve TCMB ve BDDK’ya bildirimi yapılan faiz oranlarının güncellendikten ve bu konuda yetkili kurumlara gerekli ilan ve bildirim yükümlülükleri yerine getirildikten sonra yukarıda verilen Bakanlar Kurulu Kararı’nın 6/2 fıkrası uyarınca ilan tarihinden itibaren müşteri hesaplarına yansıtılabileceği düşünülmektedir. Ancak, söz konusu faiz oranları başlangıçta Ücretler Yönetmeliği uyarınca bir bilgi formu ekinde tüketiciye sunulduğu için açık bir hüküm olmasa da, bu değişikliğin finansal tüketiciye SMS, e-posta gibi iletişim araçları, hesap özeti gibi bildirim yöntemleriyle ulaşılarak bildirildikten sonra artırılmasında fayda bulunmaktadır.
TİCARİ KMH ORANLARI
Yukarıda kurumsal kredi kartı faiz oranları değişikliği bölümünde verilen bilgiye benzer şekilde, genel hükümler gereği ticari KMH oranlarındaki artışın ticari KMH’lara yansıtılmasından önce bankaların internet sitelerindeki faiz oranlarının ve TCMB ve BDDK’ya bildirimi yapılan faiz oranlarının güncellendikten ve bu konuda yetkili kurumlara gerekli ilan ve bildirim yükümlülükleri yerine getirildikten sonra yukarıda verilen Bakanlar Kurulu Kararı’nın 6/2 fıkrası uyarınca ilan tarihinden itibaren müşteri hesaplarına yansıtılabileceği düşünülmektedir. Bu değişikliğin ticari KMH müşterilerine SMS, e-posta gibi iletişim araçları ve hesap özeti gibi bildirim yöntemleriyle ulaşılarak bildirildikten sonra artırılmasında fayda bulunmaktadır
Değişiklik Tebliği ve TCMB’nin söz konusu değişikliğe ilişkin 30 Haziran 2018 tarihli Basın Duyurusu aşağıda yer alıyor.
Saygılarımızla,
ESKİ DÜZENLEME |
YENİ DÜZENLEME |
Azami akdi faiz oranları MADDE 4 – (1) Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,84’tür. (2) Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,47’dir. |
Azami akdi faiz oranları MADDE 4 – (1) Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,02’dir. (2) Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,62’dir. |
Azami gecikme faiz oranları MADDE 5 – (1) Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,34’tür. (2) Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 1,97’dir. |
Azami gecikme faiz oranları MADDE 5 – (1) Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,52’dir. (2) Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,12’dir. |
KREDİ KARTI (Bireysel ve Kurumsal) ve KMH (Bireysel ve Ticari) İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK AZAMİ FAİZ ORANLARI |
||||
DÖVİZ CİNSİ |
Türk Parası (TP) |
Yabancı Para (YP) |
||
FAİZ TÜRÜ |
Akdi Faiz |
Gecikme Faizi | Akdi Faiz |
Gecikme Faizi |
1.7.2018 – 30.09.2018 |
2,02 |
2,52 |
1,62 |
2,12 |
1.4.2018 – 30.06.2018 |
1,84 |
2,34 | 1,47 |
1,97 |
1.1.2018 – 31.03.2018 |
1,84 |
2,34 | 1,47 |
1,97 |
1.10.2017 – 31.12.2018 |
1,84 |
2,34 | 1,47 |
1,97 |
1.7.2017 – 30.09.2017 |
1,84 |
2,34 | 1,47 |
1,97 |