Konut Hesabı ve Bu Hesaplara Ödenecek Devlet Katkısına Dair Yönetmelik Yayımlandı
07 Nisan 2015 tarihinde burada yayımladığımız yazımızda 07.04.2015 tarihli ve 29319 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “6637 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile “633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” de yapılan değişikliklerden bahsetmiş ve konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarına, yurt içinde satın alacakları ilk ve tek konut için Bankacılık Kanunu’na tabi mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde TL cinsinden konut hesabı açmaları, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları ve konutu satın almalarını müteakip ilgili bankaya başvurmaları hâlinde devlet katkısı ödeneceğini, devlet katkısının hesapta biriken toplam tutarın % 20’sini ve azami 15.000 TL’sini aşamayacağını, azami tutarın her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacağını, Türk Vatandaşlığı’ndan izin almak suretiyle çıkanların (Mavi Kartlıların) bu yardımdan faydalanamayacağını, konut hesabına yapılacak devlet katkısına dair usul ve esaslar ile katkıya konu olacak konutların niteliğine, hesap sahiplerinin ödeme planlarına, hak ediş sürelerinin tespitine ve bu hesapların denetimi gibi diğer hususlara ilişkin esasların Bakanlar Kurulu tarafından belirleneceğini belirtmiştik.
Bu çerçevede, 26.02.2016 tarihli ve 29636 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 22.02.2016 tarihli ve 2016/8559 sayılı Bakanlar Kararı Kurulu Kararı ekinde “Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” yayımlanarak Yönetmeliğin yayımından altı ay sonra yani 26 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. Böylece ilk defa konut satın alacak Türk vatandaşları için Yönetmelik’te belirtilen esaslar dahilinde bankalarda birikim yapmaları şartıyla devlet yardımı edinme imkanı doğarken, bankalar için de bu alanda yeni ürün geliştirme fırsatı ortaya çıktı. Söz konusu Yönetmelik çerçevesinde yapılan düzenlemeleri aşağıda veriyoruz:
TAMAMI KENDİSİNE AİT BİR KONUTU OLMAYAN TÜRK VATANDAŞLARI KONUT YARDIMINDAN YARARLANABİLECEK
1- 07.04.2015 tarihi itibarıyla tamamı kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşları (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28 inci maddesi kapsamına girenler hariç (mavi kartlılar)) Yönetmelik çerçevesinde konut hesabı açabilecekler. Konut yardımından yararlanmak isteyenler devlet katkısı edinmek için başvuracakları konut dışında 07.04.2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinmemekle yükümlüler.
2- Konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı (tapuda tescil edilmemiş olanlar dahil) kat mülkiyeti, kat irtifakı ve yapı kullanma izin belgesini haiz müstakil tapu sahipleri adına konut hesabı açılamayacak. Bankalar, başvuru sahibinin bu kapsamda konut hesabı açmasına engel bir durumunun bulunmadığını Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden tespit edecekler.
KONUT HESABININ ÖZELLİKLERİ VE İŞLEYİŞİ
3- Konut hesabı bankaların yurtiçi şubelerinde TL cinsinden mevduat hesabı olarak açılabilecek. Konut hesabı ortak hesap olarak açılamayacak. Ayrıca, bir katılımcı adına birden fazla konut hesabı açılamayacak ve konut hesabı bankalar arasında taşınamayacak.
4- Onsekiz yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından konut hesabı açılabilecek.
5- Konut hesabı açılışında katılımcı ile banka arasında asgari unsurları Yönetmeliğin 5 inci maddesinde verilen bir sözleşme ve gerektiğinde ürünün işleyiş detaylarını içeren bir müşteri talimatı düzenlenmek zorunda.
6- Bankada adına konut hesabı açılan gerçek kişi, hesabın açılış tarihinde bir defaya mahsus olmak üzere hesabına 2.500 TL’yi aşan bir tutar (30.000 TL’yi geçmemek üzere) yatırabilecek.
7- Konut hesabına ilişkin ödemeler aylık veya 3 aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 TL, üst sınır 2.500 TL olacak. Ödemelerin üç aylık ödeme planına göre yapılması durumunda aylık alt ve üst sınırların üç katı geçerli olacak. Düzenli ödemeler ilgili ayın veya üç aylık dönemin ilk işgünü ile son işgünü arasında yapılabilecek.
8- Katılımcının aylık ödeme planını seçmesi halinde hesabın açılmasını takip eden her bir 12 aylık dönem içerisinde 3 defadan fazla; üç aylık ödeme planını seçmesi halinde ise 1 defadan fazla düzenli ödemeyi aksatmaması gerekiyor.
9- Bir dönem içerisinde konut hesabından en fazla 2 defa çekim hakkı tanınacak. Çekim hakkının kullanılması halinde konut hesabında kalan bakiyenin, konut hesabının açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olmaması gerekiyor.
DEVLET KATKISINA KONU OLACAK KONUTLARIN NİTELİĞİ
10- Aşağıdaki konutlar devlet katkısına konu olabilecek:
– Kat mülkiyeti tapusu olan konutlar,
– Kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar,
– Konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil taşınmazlar,
– Devre mülklere devlet katkısı ödenmeyecek.
DEVLET KATKISINA HAK KAZANILMASI ve ÖDENECEK DEVLET KATKISI TUTARI
11- Katılımcının Devlet katkısına hak kazanması için;
a) Türk vatandaşı olması,
b) 07.04.2015 tarihi itibarıyla kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması,
c) Konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması,
d) Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 07.04.2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinmemiş olması gerekiyor.
12- Devlet katkısının hesaplanmasında, konut edinim tarihindeki birikim esas alınacak. Devlet katkısı ödemesi konut edinim tarihindeki birikim tutarının % 20’sini ve azami 15.000 TL’yi geçemeyecek (Bu tutarlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak). Devlet katkısı katılımcı tarafından konut hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre aşağıdaki şekilde hesaplanacak:
a) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının % 15’i olacak, ancak, ödenecek tutar 13.000 TL’yi geçemeyecek.
b) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının % 18’i olacak, ancak, ödenecek tutar 14.000 TL’yi geçemeyecek.
c) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının % 20’si olacak, ancak, ödenecek tutar 15.000 TL’yi geçemeyecek.
13- Katılımcılara sadece tek konut hesabı için Devlet katkısı ödenecek. Birden fazla konut hesabı açılması durumunda hesaplar birleştirilemeyecek ve katılımcının Devlet katkısı için başvurduğu ilk hesaba Devlet katkısı ödenecek.
14- Devlet katkısı hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek. Ödeme için katılımcının, konut edinim tarihini müteakip 6 ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurması gerekiyor.
BANKALARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
15- Hak sahipliğinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından konut hesabının bulunduğu banka sorumlu. Bankalar hak sahipliğinin tespiti için hak sahibi tarafından verilen beyanları, ilgili kuruluşların sağladığı bilgileri ve kendi nezdlerindeki bilgileri kullanacaklar.
16- Bankalar, konut hesabı açılması için başvurulması durumunda başvuru sahibinin konut hesabı açmasına engel bir durumunun bulunmadığını (kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı ve yapı kullanma izin belgesini haiz tapusu bulunup bulunmadığını) Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden tespit etmekle yükümlü.
17- Katılımcının konut edinim tarihinden itibaren altı ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat etmesi durumunda banka, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden katılımcı bilgilerinin kontrolünü yapmak ve Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden kat irtifakı tapusu olan konutlar ve konut nitelikli müstakil taşınmazlar için yapı kullanma izin belgesinin olup olmadığını sorgulamakla yükümlü. Konutun yapı kullanma izin belgesinin bulunması ancak Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinde bu bilginin bulunmaması halinde katılımcı kat irtifakına konu olan konut veya müstakil tapulu konut için yapı kullanma izin belgesinin bir örneğini bankaya vermekle yükümlü kılınmış.
18- Banka ay içerisinde yapılan Devlet katkısı ödeme başvurularını kontrol etmek ve takip eden ayın ilk on işgünü içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan form çerçevesinde tek liste halinde Bakanlığa iletmekle yükümlü.
19- Banka, Devlet katkısını en geç ilgili tutarın Bakanlıkça aktarılmasını takip eden işgünü hak sahibinin kendi nezdindeki konut hesabına aktarmak veya hak sahibinin kullanımına hazır hale getirmekle yükümlü.
20- Bankaların konut hesabına ilişkin reklam, ilan ve benzeri duyurularında konut hesabı ifadesini kullanmaları gerekiyor. Bankalar bu ifadeye eklemeler yapabilecekler.
Yönetmelik 26 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Saygılarımızla,
ProCompliance
Konuya ilişkin değerlendirmelerim için
– http://finansbilirkisi-eminkucet.blogspot.com.tr/
http://finansbilirkisi-eminkucet.blogspot.com.tr/2016/03/bankalar-acsndan-konut-hesab-ve-devlet.html
http://finansbilirkisi-eminkucet.blogspot.com.tr/2016/03/konut-hesab-ve-devlet-katksna-dair.html