KOBİ Kriterlerindeki Değişiklikler ve BDDK’nın KOBİ Ciro Sınırı
25.05.2023 tarihli ve 32201 sayılı Resmi Gazete’de 7297 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” yürürlükten kaldırılarak, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği” (Yönetmelik) yayımlanmıştır.
Anılan Yönetmeliğin getirdiği öne çıkan değişikliklere özetle aşağıda yer verilmiştir:
- Yönetmelik ile ekonomideki güncel gelişmeler gözetilerek küçük ve orta ölçekli işletmelerin tespitinde kullanılan kriterler güncellenmiştir.
Küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ); 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon TL’yi aşmayan işletmeler olarak tanımlanmıştır. Böylelikle KOBİ sınıfına girmek için üst limit; 250 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükseltilmiştir.
Mikro işletme tanımında mevcutta 5 Milyon TL olarak belirlenmiş olan yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço büyüklüğü sınırı 10 Milyon TL’ye yükseltilmiştir.
Küçük işletme tanımında mevcutta 50 Milyon TL olarak belirlenmiş olan yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço büyüklüğü sınırı 100 Milyon TL’ye yükseltilmiştir.
Orta büyüklükteki işletme tanımında mevcutta 250 Milyon TL olarak belirlenmiş olan yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço büyüklüğü sınırı 500 Milyon TL’ye yükseltilmiştir.
Yeni düzenleme ile oluşan KOBİ sınıflaması şöyledir:
KOBİ | ÇALIŞAN SAYISI | MALİ KRİTER |
Mikro İşletme | 10’dan az çalışan | 10 milyon TL |
Küçük İşletme | 50’den az çalışan | 100 milyon TL |
Orta Büyüklükteki İşletme | 250’den az çalışan | 500 milyon TL |
- Önceki Yönetmelik’te işletme türü belirlenirken oy oranı da dikkate alınırken yeni Yönetmelik’te sadece sermaye oranının dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapılmıştır.
- KOBİ beyanının geçerlilik tarihi netleştirilerek standart hale getirilmiştir. Gelir vergisi mükellefleri için Mart ayı sonu, kurumlar vergisi mükellefleri için ise Nisan ayı sonu olarak belirlenmiştir.
- Bir işletmede çalışan sayısının hesaplanmasında, sadece hizmet akdi ile çalıştırılanların dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapılmıştır.
- Önceki Yönetmeliğin altı adet eki bulunurken ekler sadeleştirilerek tek ek olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
Bilindiği üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) daha önce kendi mevzuatının uygulamasında yukarıdaki Yönetmelik kapsamındaki KOBİ tanımını esas alırken, 2016 yılı Aralık ayından başlayarak öncelikle bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında kullanacakları KOBİ tanımını değiştirmiş ve ciro sınırını esas alan daha basit bir tanıma geçmişti. Akabinde BDDK kendi KOBİ tanımının, 13.07.2017 tarihinde yapılan değişiklikle Bankaların Likidite Karşılama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmelik ve 14.03.2018 tarihinde yapılan değişiklikle Kredi Riskine Esas Tutarın İçsel Derecelendirmeye Dayalı Yaklaşımlar ile Hesaplanmasına İlişkin Tebliğ kapsamında da kullanılmasını sağlamıştı.
Dolayısıyla BDDK nezdinde ekonomik gelişmelere bağlı olarak yurt içi yerleşik KOBİ’ler açısından belirlenmesinde kullanılan ciro sınırındaki değişikliklere karar bazlı kronolojik olarak da aşağıda yer verilmiştir:
- Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında kullanılacak KOBİ tanımı ve perakende kredi limitine ilişkin 07.06.2018 tarihli ve 7841 sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurul Kararı ile 125 milyon TL olarak belirlenmiştir.
- Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında kullanılacak KOBİ tanımı ve perakende kredi limitine ilişkin 18.01.2019 tarihli ve 8199 sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurul Kararı ile 125 milyon TL’den 150 milyon TL’ye çıkarılmıştır.
- SYR Hesaplamasına İlişkin Değişiklikler Hakkındaki 28.04.2022 tarihli ve 10188 sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurul Kararı ile 150 milyon TL’den 250 milyon TL’ye yükseltilmiştir.
- SYR Hesaplamasına İlişkin Değişiklikler hakkındaki 31.01.2023 tarihli ve 10496 sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurul Kararı ile 250 milyon TL’den 500 milyon TL’ye artırılmıştır.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği ile birlikte BDDK’nın KOBİ’lerin belirlenmesinde kullanılan ciro sınırında da ileride değişikliğe gidilmesi muhtemeldir.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği:
Thank you for the useful and helpful content. http://www.albertsmusicgifts.com/mariah-carey-american-idols-highest-paid-judge/
Everything is detailed enough https://buddypress.org/members/crazyco1ne/profile/
Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.