“Kartlı Sistem Kuruluşlarınca Çıkarılan Kartların Kullanımı” Başlıklı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Yayımlandı
09 Kasım 2022 tarihli yazımızda da belirttiğimiz üzere 4 Eylül 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6003 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile açıklanan Devletin Orta Vadeli Programı (2023-2025) içerisinde kartlı ödemelerde yerli ve milli kart şeması TROY’un (Türkiye’nin Ödeme Yöntemi), kullanım yaygınlığını artırmak hedeflenmekte idi.
TROY’un yaygınlaştırılmasına ilişkin somut adımlardan birisi atıldı ve 16 Ocak 2025 tarihinde “Kartlı sistem kuruluşlarınca çıkarılan kartların kullanımı” başlıklı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlandı.
Genelge Neleri Düzenliyor?
Genelge kapsamında, Türkiye’de yerleşik ve faaliyet iznini haiz kartlı sistem kuruluşları tarafından verilen yetkiye istinaden kart çıkaran kuruluşlarca çıkarılan kartların belirli aktörler ve işlem tiplerinde kullanılması esas kılınıp, belli issuerlar açısından bu kartların önceliklendirilmesi düzenleniyor.
Genelge’de düzenlemelerin amacı ülkemiz kaynaklarının milli ekonomi içerisinde kalması, ekonomik risklerin asgariye indirilmesi ve ekonomik güveliğin idamesi olarak belirlenmiştir.
Bu bağlamda Genelge kapsamında;
- Genelgede belirtilen kamu ilişkili kuruluşların;
- Genelge’de sayılan spesifik işlemler ve Genelge’de belirtilmemekle beraber banka protokollerine konu olan ve hak sahiplerine yapılan diğer ödemeler açısından, Türkiye’de yerleşik ve faaliyet iznini haiz kartlı sistem kuruluşlarınca çıkarılan* kartların kullanması ve
- kart çıkarmaya yetkili kuruluşlar ile yapacakları kartlı sistem projelerinde de Türkiye’de yerleşik ve faaliyet iznini haiz kartlı sistem kuruluşlarını tercih etmeleri esas kılınmıştır.
Öte yandan, Kamu sermayeli bankalar tarafından verilecek ya da yenilenecek banka kartı, ön ödemeli kart ve kredi kartları bakımından (kamu ödemelerine ilişkin olmasa dahi), 5464 sayılı Kanun uyarınca Türkiye’de yerleşik ve faaliyet iznini haiz kartlı sistem kuruluşlarının altyapılarının kullanılmasına öncelik tanınması kabul edilmiştir.
Bu noktada, Genelge kapsamına ön ödemeli kartlar, banka kartları ve kredi kartlarının girdiğini de belirtmek gerekir.
Genelgedeki esaslar kullanıcı tarafından aksi talep edilmedikçe uygulanacaktır. Dolayısıyla kullanıcının özel talebi halinde Türkiye’de temsilcilik yöntemi ile faaliyet gösteren kartlı sistem kuruluşlarınca verilen yetkiye istinaden çıkarılan kartların kullanılması mümkündür.
Genelge’deki Yükümlülüklerin Zamanlaması
Genelgedeki önceliklendirme ve esaslandırma banka protokollerinin ilk kez yapılması veya yenilenmesi esnasında dikkate alınacaktır.
Kurallar ödemenin yapılacağı gerçek veya tüzel kişiye verilecek ya da yenilenecek banka kartı ve buna bağlı olarak verilebilecek ya da yenilenecek kredi kartı ile ön ödemeli kartlarda uygulanacaktır.
Değerlendirme
BDDK tarafından kartlı sistem kuruluşu olarak faaliyet izni verilmiş tek kuruluşun TROY olduğu dikkate alındığında, ilgili Genelge’deki gizli öznenin TROY olduğunu söylememiz mümkündür.
Bununla birlikte, Genelge metninde spesifik olarak TROY’un belirtilmeyip, “Türkiye’de yerleşik ve faaliyet iznini haiz kartlı sistem kuruluşları” gibi genel bir ifade kullanılmış olması, halihazırda temsilcilik yapısıyla faaliyet gösteren kartlı sistem kuruluşlarının BDDK’dan izin almak suretiyle Genelge kapsamında tanınan haklardan faydalanmasının önünü açmaktadır.
*Genelge metninde ve başlığında “kartlı sistem kuruluşlarınca çıkarılan” ifadesi kullanılsa da “kart çıkaran” ve “bu yetkiyi veren kuruluşlar” birbirinden farklı kuruluşlar olduğundan burada “kartlı sistem kuruluşlarınca verilen yetkiye istinaden kart çıkaran kuruluşlarca çıkarılan” denilmek istediği değerlendirilmektedir.
Sorunuz olması halinde info@canpolatlegal.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de Yerleşik ve Faaliyet İznini Haiz Kartlı Sistem Kuruluşlarınca Çıkarılan Kartların Kullanımı ile İlgili 2025/1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi: