Kamu Kurumlarının Mali Kaynaklarının Değerlendirilmesini Belirleyen Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği Yenilendi

Bunlar da ilginizi çekebilir...

2 Cevaplar

  1. E
    Emin Kücet dedi ki:

    Çalışmanız için teşekkürler, birkaç husus eklemek istiyorum.

    1- Tebliğde sermayesinin yarısından fazlası doğrudan ve/veya dolaylı olarak kamuya ait olan diğer bankalar denilmiş. Aslında burada kontrol gücü esas alında daha pratik olurdu. Bankadaki kamu payı %50’nin altına düşmesine rağmen kontrol gücü kamuda kalabilir. Ancak bu durumda Tebliğ kapsamından çıkılır, Tebliğde değişiklik gerekir.

    2- Vakıfbank aslında kamu sermayeli banka değil. Eski düzenlemelerde Vakıfbank için bu tebliğin uygulamasında kamu sermayeli banka sayır denilirdi. son birkaç versiyonda direkt tanım içine alında. Ama VAKIF KATILIM BANKASI kurulduğunda bu tanımın içine girmeyeceğini, yeniden bir tanım yapılacağını düşünüyorum.

    3- Kamu kurumlarının organize para piyasalarında TL cinsi borç verme işlemleri yapabilmelerinin 6. madde ile birlikte değerlendirildiğinde çok geniş bir alanı kapsadığını düşünüyorum. Bu işlemlerin organize piyasalar için olumlu etkileri olacaktır.

    4- Protokllere 1 yıllık süre sınırı getirilmesi de yeni bir uygulama.

    5- Tebliğde yaptırım maddesinin olması cezaların kanuniliği açısından sıkıntılı gibi. bunların kanunla düzenlenmesi gerekmez mi?

    teşekkürler

    • Emin bey, yorumlarınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Belirttiğiniz gibi Tebliğ’in dayanak aldığı 4749 sayılı Kanun’un ilgili maddelerindeki hükümlere aykırılığın aynı Kanunda birebir ilişkili bir yaptırımı düzenlenmemiş, bu çerçevede Tebliğ’in yaptırım maddesindeki hükümlerin kanuni dayanağının daha net oluşturulması gerekir. Bu da 4749 sayılı Kanun’da yapılacak bir değişiklikle mümkün olabilir.
      Tekrar teşekkürler,
      PROCOMPLIANCE