Kaldıraca Dayalı Zorunlu Karşılık Uygulaması Sonlandırıldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 28.06.2024 tarihli ve 32586 sayılı Resmi Gazete’de Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/15) yayımlanmıştır.
Makroihtiyati çerçevede sadeleşme adımlarından biri olarak değişiklikle Tebliğ’in kaldıraç oranına göre farklılaşma başlıklı 10. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. Bu kapsamda TCMB tarafından belirlenen kurallara göre hesaplanan kaldıraç oranı belirli aralıklarda bulunan bankaların ilave zorunlu karşılık tesis etmesine dair yükümlülük, 21.06.2024 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanmayacaktır.
Bankacılık sektörünün borçluluk düzeyini sınırlandırarak şoklara dayanma kapasitesini artırmayı amaçlayan kaldıraca dayalı zorunlu karşılık uygulaması, 2013 yılında devreye alınmıştı. Detaylı bilgi için 29 sayılı TCMB Bülteni’ne göz atabilirsiniz. Sektörde yüksek kaldıraçla faaliyet göstermekten kaynaklanabilecek risklerin önlenebilmesi amacıyla getirilen kaldıraca dayalı zorunlu karşılık uygulaması; 21.06.2024 itibariyle artık sonlandırılmıştır. Böylelikle TCMB’nin kaldıraç oranları belli değerlerin altına düşen bankalara uyguladığı ilave zorunlu karşılık yükümlülüğünü kaldırması; finansal esnekliklerini artırarak sermaye yapılarını daha etkin bir şekilde yönetmelerine imkan sağlayacaktır.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.
Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/15) – Karşılaştırma Tablosu:
Cek para