İthalatın Finansmanı Amacıyla Yurt Dışından İhracat Kredi Kurumları veya İhracat Kredisi Garanti Kuruluşları Dışındaki Diğer Kuruluşlardan Temin Edilen Krediler
Yürürlükten kaldırılan 2 Ocak 2002 tarihli ve 2002/YB-1 sayılı “Sermaye Hareketleri Genelgesi”nde, yurt dışından alınan ve yurda getirilmeden kullanılabilecek kredilerin sayıldığı bölümde,
“Ayrıca bankalar, ithalatın finansmanı amacıyla doğrudan yurt dışındaki ihracatçıya ödenmek suretiyle kullanılacak döviz kredilerini ihracat kredi kurumları veya ihracat kredisi garanti kuruluşları dışındaki diğer finans kuruluşlarından da temin edebilirler.”
hükmü bulunmaktaydı.
[wpmem_logged_out] (Bu yazının geri kalan kısmı sadece “BANKACI” kategorisindeki site üyeleri tarafından görüntülenebilir. Siteye Bankacı rolü ile üye iseniz üye girişi yaptıktan sonra yazı görünür hale gelecektir. “BANKACI” kategorisine banka uzantılı e-posta adresinizle üye olabilirsiniz. Üyelik koşullarını öğrenmek ve üyelik oluşturmak için “Üyelik” sayfasını ziyaret edebilirsiniz) [/wpmem_logged_out]
[wpmem_logged_in role= bankaci,editor,administrator]
Söz konusu hükmün 2 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren güncel “Sermaye Hareketleri Genelgesi”nde yer almaması sebebiyle bankaların gerek ithalatçıya kullandırmak üzere gerekse kendilerini fonlamak amaçlı yurt dışından sağladıkları kredilerin Genelge’nin 22 nci maddesindeki haller hariç, doğrudan yurt dışında kullanılıp kullanılmayacağı ve ihracatçıya ödenip ödenemeyeceği hususunda yaşanan tereddütler oluşmuş ve bu konu TCMB’ye iletilmişti.
TCMB, konuyla ilgili Türkiye Bankalar Birliği’ne hitaben düzenlediği 17.07.2018 tarihli yazıda; bankaların ithalatın finansmanı amacıyla doğrudan yurt dışındaki ihracatçıya ödenmek suretiyle kullanılacak döviz kredilerini, ihracat kredi kurumları veya ihracat kredisi garanti kuruluşları dışındaki diğer finans kurumlarından da temin edebilmelerine ilişkin uygulamanın devam etmesinin uygun görüldüğünü belirtti.
Bu çerçevede, konu ile ilgili Sermaye Hareketleri Genelgesi’nde yer alan hükümlere yukarıdaki TCMB yazısı çerçevesinde tekrar göz gezdirirsek:
1- İhracat Kredi ve İhracat Kredisi Garanti Kuruluşlarının Listesi, Sermaye Hareketleri Genelgesi’nin Ek: 3’ünde yer almaktadır.
2- İhracat Kredi Ve İhracat Kredisi Garanti Kuruluşlarının Listesinde (Ek: 3) kayıtlı ihracat kredi kurumlarından veya ihracat kredisi garanti kuruluşlarının garantisi kapsamında yurt dışından kredi sağlayan Türkiye’de yerleşik kişilerin bu krediyi doğrudan yurt dışındaki ihracatçı firmaya ödemeleri durumunda bu kredilerin Türkiye’deki bir banka aracılığı ile yurda getirilerek kullanılması şartı aranmaz (Genelge md. 22/1/b).
3- Bu kredilerin geri ödemesinin Türkiye’deki bir banka aracılığıyla yapılması için firmanın ilgili kredi sözleşmesinin bir örneğini, kredi geri ödeme planını ve kredinin yurt dışında kullanıldığını gösterir belgeleri aracı bankaya ibraz etmesi gereklidir. Henüz geri ödemesi yapılmamış tutarlar firmanın kredi bakiyesine dâhil edilir. Firmanın kredi geri ödemesinin bir kısmını doğrudan yurt dışındaki kaynakları ile gerçekleştirdiğini belgelemesi durumunda, bu tutar kredi bakiyesine eklenmez. Geri ödenmesi talep edilen kredinin döviz kredisi kullanımı şartlarına (Genelge md. 14) aykırı kullanıldığının tespiti halinde kredi geri ödemesi yapılır, ancak; aykırı kullanım ile ilgili olarak Hazine Müsteşarlığı’na bildirimde bulunulur (Genelge md. 22/2).
4- Türkiye’deki ithalatçının veya Türkiye’deki aracı bankanın borçlu sıfatı ile imzaladığı kredi sözleşmesine istinaden alınan ve Türkiye’deki bankanın ithalatçı lehine garanti vererek aracılık ettiği krediler Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından yurt dışından sağlanan nakdi kredi olarak değerlendirilir (Genelge md. 27).
5- Bu kapsamda kullanılan krediler TCMB’nin konuya ilişkin talimatlarına göre İstatistik Genel Müdürlüğü’ne bildirilir. İhracat kredi kurumları veya ihracat kredisi garanti kuruluşlarından sağlanan kredilerin bildirim tarihi olarak aracı bankaca sözleşmenin imzalandığı ve gayrinakdi kredinin tesis edildiği tarih esas alınır (Genelge md. 33).
6- TCMB’nin aşağıda yer alan 17 Temmuz 2018 tarihli yazısı uyarınca bankaların borçlu sıfatıyla ithalatın finansmanı amacıyla gerek ithalatçıya kullandırmak üzere gerekse de kendilerini fonlamak amaçlı doğrudan yurt dışındaki ihracatçıya ödenmek suretiyle kullanacakları döviz kredilerini ihracat kredi kurumları veya ihracat kredisi garanti kuruluşları dışındaki diğer finans kurumlarından da temin edebilmeleri mümkündür.
Saygılarımızla,
TCMB’NİN 17.07.2018 TARİHLİ VE 6273 SAYILI SERMAYE HAREKETLERİ GENELGESİ HK. KONULU YAZISI
SERMAYE HAREKETLERİ GENELGESİ (Genelge’de 02.07.2018 tarihinde yapılan değişikliklerin işlendiği hali)
