IFRS-4 ve IFRS-9’un Farklı Yürürlük Tarihlerinin Sigortacılık Sektöründeki Yansımaları
KPMG tarafından hazırlanan Temmuz 2015 tarihli çalışmada, Sigorta Sözleşmeleri isimli 2016 yılında yayımlanması planlanan yeni IFRS-4 standartı ile finansal araçların muhasebeleştirilmelerine ilişkin IFRS-9 standartının sigortacılık sektörü açısından doğurabileceği sorunlar çerçevesinde Uluslararası Muhasabe Standartları Kurulu (IASB)’nun son dönemdeki çalışmalarına ve görüşlerine yer verilmiş.
Çalışmaya göre, IASB’nin Temmuz 2015’teki toplantısında; yeni IFRS-4 standardının IFRS 9’tan sonra yürürlüğe girmesinin neden olacağı kar-zarar hesabı dalgalanmaları ve muhasebeleştirme uyumsuzlukları (aktif-pasif kalemlerin muhasebeleştirilmesinde farklı değerleme kurallarının uygulanması) gibi konular tartışılmış.
IASB toplantısında, belli koşulların sağlaması halinde IFRS 9’un neden olacağı kar-zarar etkilerinin göz ardı edilebilmesi için IFRS 4’te değişiklik yapılmasına ve IFRS 9’un uygulanmaya başlanacağı tarihi erteleme konusunun Eylül ayında gözden geçirilmesine karar verilmiş.
IASB’in aldığı kararı özetlemek gerekirse;
Sigorta şirketleri belirli varlıklar için, IFRS 9 standardına göre hesaplanan kar-zarar tutarı ile IFRS 39’a göre hesaplanan kar-zarar rakamı arasındaki fark tutarını kar-zarar hesabından çıkarıp diğer kapsamlı gelir (other comprehensive income) hesabında muhasebeleştirebilecekler. Şirketler IFRS-9’u uygulamak zorunda olmakla birlikte, geçici bir süre için bahse konu fark tutarını diğer kapsamlı gelir hesabında izleme imkanına kavuşmuş olacaklar.
Şirketlerin bu istisnayı uygulayabilmeleri için sigorta sözleşmelerinin IFRS-4 kuralları çerçevesinde muhasebeleştirilmesi ve IFRS-9 ve IFRS-4 standartlarının birlikte uygulanıyor olması gerekmekte.
Peki istisna tanınan varlıklar hangileri?
– IAS 39′ a göre maliyet değeri ile izlenen veya satılmaya hazır varlıklar kaleminde muhasebeleştirilmekle birlikte, IFRS 9 standardına geçişle gerçeğe uygun değer farkı kar-zarar hesabında muhasebeleştirilecek ve sigortacılık faaliyeti çerçevesinde aktife alınan varlıklar bu istisna kapsamında değerlendirilecek.
Sonuç olarak, IFRS-4 ve IFRS-9 standartlarının sigortacılık sektöründe uygulanmasında önümüzdeki dönemde yine bazı geçiş dönemi istisnalarının tanınabileceği, geçiş sürecinde uzatımlar olabileceği muhtemel görülmekte.
İlerleyen dönemde, yeni IFRS 4 standartının getireceklerini daha detaylı şekilde başka bir yazımızda ele alacağız.
Saygılarımızla,
PROCOMPLIANCE