Hesaptan Hesaba İşyeri Ödemelerinde Gönderenden Bankalar Ücret Almayacak
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 13.11.2021 tarihli ve 31658 sayılı Resmi Gazete’de Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2021/11) ve Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/7)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2021/12) yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıca söz konusu Tebliğlerde yapılan değişikliklere dair detayları düzenleyen ticari müşterilerden / finansal tüketicilerden alınabilecek ücretlere ilişkin uygulama talimatları da güncellenerek TCMB internet sitesinde yayımlanmıştır.
Anılan Tebliğler ile getirilen önemli değişikliklere aşağıda yer verilmektedir:
- Hesaptan hesaba işyeri ödemelerinde gönderenden ücret alınamaz.
Hesaptan hesaba işyeri ödemeleri; ticari müşterinin banka ile yaptığı sözleşme kapsamında mal ve hizmet bedelinin FAST işlemleri veya havale ile tahsil edildiği işlemler olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda hesaptan hesaba işyeri ödemelerinde gönderenden ücret alınmayacağı kuralı getirilmiştir.
- Hesaptan hesaba işyeri ödemeleri için üye işyeri ücretlerinde esaslar belirlenmiştir.
Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Tebliğin üye işyeri ücretleri başlıklı 20.maddesine “Bu Tebliğ kapsamında, mal ve hizmet alımlarında işlem tutarının üye işyerinin serbest kullanımına aktarılması için öngörülen düzenleme ve sınırlamalar, işlem tutarının ertesi gün aktarılmasına ilişkin koşul hariç olmak üzere hesaptan hesaba işyeri ödemeleri için de uygulanır.” hükmü eklenmiştir. Söz konusu değişikliğe bağlı olarak Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Uygulama Talimatı‘na (Talimat) da “Mal ve hizmet alımlarında işlem tutarının üye işyerinin serbest kullanımına aktarılması için öngörülen düzenleme ve sınırlamalar işlem tutarının ertesi gün aktarılmasına ilişkin koşul hariç olmak üzere hesaptan hesaba işyeri ödemeleri için de uygulanır. Hesaptan hesaba işyeri ödemelerinde işlem tutarının işlem tarihinde ticari müşterinin serbest kullanımına aktarılması esastır. Bu kapsamda azami üye işyeri ücreti ve blokeli çalışmaya ilişkin düzenleme ve sınırlamalar bu esas çerçevesinde hesaptan hesaba işyeri ödemeleri için de geçerlidir. Örneğin, işlem tutarının ticari müşterinin serbest kullanımına geçeceği süre (bloke süresi) işlem tarihinden itibaren 40 günü aşamaz. İşlem tutarının ticari müşterinin serbest kullanımına işlem tarihinde aktarılması halinde, uygulanacak hesaptan hesaba işyeri ödemeleri ücreti, referans oranın 0,45 puan artırılmış halini geçemez.” denilerek uygulama ayrıntısı düzenlenmiştir.
- Tebliğ Eki Listeye “Hesaptan Hesaba İşyeri Ödemeleri Ücreti” kalemi eklenmiştir.
Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Tebliğin 1 no.lu ekinin ödeme sistemleri başlıklı 4.kategorideki “4.2. üye işyeri ücretleri” kısmının altına “4.2.2. Bloke Çözüm Ücreti” ibaresinden sonra gelmek üzere “4.2.3. Hesaptan Hesaba İşyeri Ödemeleri Ücreti” ibaresi eklenmiştir.
Bilindiği üzere Talimatın 1 no.lu ekinde ticari müşterilerden alınabilecek ücretlerin tanımları ve kapsamları düzenlenmektedir. Anılan kısma eklenen hesaptan hesaba işyeri ödemeleri ücreti; hesaptan hesaba işyeri ödemeleri kapsamında mal ve hizmet sunan ticari müşteriden alınan ücret olarak tanımlanmıştır. İlaveten söz konusu değişikliğe bağlı olarak anılan kısımdaki;
- POS Yazılım/Donanım/Bakım Ücreti (Fiziki POS – Sanal POS)
- Kayıp/Hasarlı POS ve Aksesuar Bedeli
- Bloke Çözüm Ücreti
alt ücret kalemlerinin tanımlarında da güncelleme yapılmıştır. Bankaların müşterilerine sundukları ücret listelerinde de bu doğrultuda güncelleme ihtiyacı doğacaktır.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.