GYF ve GSYF’leri İçin Düzenlenen Kamuyu Aydınlatma Şartlarında Esneklik Getiriliyor
26 Şubat 2016 tarihli ve 29636 sayılı Resmi Gazete‘de SPK tarafından yayımlanan Tebliğ ile “Yatırım Fonlarının Finansal Raporlama Esaslarına İlişkin Tebliğ (II-14.2)“de (YF Tebliği) yapılan değişiklik ile Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonları (GSYF)’nın kamuyu aydınlatma yükümlülükleri yeniden düzenlenerek bu fonlar teşvik edilmektedir. Buna göre:
1- Tebliğ’in 6 ncı maddesine yapılan ekleme ile gayrimenkul yatırım fonları (GYF) ve girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF) için bulunan altı aylık ara dönemler itibariyle finansal tablo düzenleme yükümlülüğü bir hesap dönemi içerisinde bir kereden fazla katılma payı fiyatı açıklayan GYF ve GSYF’ler ile sınırlandırılmıştır. Tebliğ’in 17 nci maddesinde yapılan değişiklik uyarınca ayrıca, ara döneme ilişkin finansal tablolar ve bu dönem itibarıyla hazırlanacak portföy raporları da sınırlı bağımsız denetim yükümlülüğüne tabi kılınmıştır. Diğer yatırım fonları ile Varlık Finansman Fonları (VFF) ve Konut Finansman Fonları (KFF) için yalnızca yıllık finansal tablo düzenleme ve bunların ve bu döneme ilişkin portföy raporlarının bağımsız denetim yükümlülüğü devam etmektedir.
2- Tebliğ’in 6 ncı maddesine eklenen 4 üncü fıkra ile, konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan girişim sermayesi yatırım fonları ile gayrimenkul yatırım fonları finansal tablo düzenleme dönemlerinde konsolide finansal tabloları ile birlikte ayrıca konsolide olmayan/bireysel finansal tablolarını da hazırlamakla yükümlü kılınmışlardır.
3- Tebliğ’in 21 inci maddesinde yapılan değişiklik ile GYF ve GSYF’ler için var olan üçer aylık dönemler itibariyle Fiyat Raporu hazırlama yükümlülüğü kaldırılmış ve bu raporların fonların ihraç belgelerinde belirlenen dönemlerde hazırlanmasına imkan tanınmıştır. Bununla birlikte, Kurul ücretine esas teşkil ettiğinden fon toplam değerleri üçer aylık dönemler itibariyle hesaplanarak dönem sonunu takip eden 10 iş günü içerisinde Kurula bildirilmeye devam edecektir.
4- GYF ve GSYF’ler için portföylerindeki gayrimenkul ve girişim sermayesi yatırımlarının değerleme esasları detaylı olarak belirlenmiştir.
Tebliğ ile ayrıca yabancı yatırım fonları için önemli bir esneklik sağlanmakta ve yurt içindeki kamuya açıklama yükümlülükleri azaltılmaktadır. Yabancı yatırım fonları, daha önce, tabi oldukları ülke mevzuatı ve uluslararası muhasebe/finansal raporlama standartları çerçevesinde hazırlanmış finansal tablolarını, raporlarını, bağımsız denetim raporunu ve diğer periyodik raporlarını Kurula göndermekle ve uluslararası muhasebe/finansal raporlama standartlarına göre hazırlanmış finansal tablolarını bu Tebliğ çerçevesinde kamuya açıklama ve ilan etmekle sınırlı olarak Tebliğ hükümlerine tabi idi.
Ancak yeni düzenleme ile bu yükümlülük kaldırılarak yabancı yatırım fonlarının finansal tablo ve raporlarını yurt içinde ne şekilde kamuya açıklayacakları serbest bırakılmıştır. Buna göre yabancı yatırım fonları yalnızca tabi oldukları ülke mevzuatına göre kamuya açıklama yapabileceklerdir.
Tebliğ ile yapılan son değişiklik ise VFF ve KFF’lerin daha önce sınırlı olarak tabi bulundukları YF Tebliği’ndeki tabiyetlerinin artırılması yönündedir. VFF ve KFF’ler, aslında birer SPV niteliğinde olup tüzel kişiliği olmayan malvarlıklarıdır. Yatırım fonlarından farkları, aktif bir portföy yönetim faaliyeti içermemeleridir.
Varlığa veya İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler Tebliği’nin (VİDMK Tebliği) 22 nci maddesinde varlık finansman fonları ile konut finansman fonlarının muhasebe uygulamaları, hesap planları, finansal tablolarının hazırlanmasında esas alınacak standartlar, finansal tablo düzenleme yükümlülükleri ve finansal tablolarının bağımsız denetimi bakımından Kurul’un yatırım fonlarına ilişkin düzenlemelerine tabi oldukları hükmü yer almaktadır. Yatırım Fonlarının Finansal Raporlama Esaslarına İlişkin Tebliğ’de de bu hükmün karşılığı olarak VFF ve KFF’lerin, finansal tablo düzenleme yükümlülüğü, finansal tablo standartları ve bağımsız denetim yükümlülüğü kapsamında YF Tebliği’ne tabi oldukları hükmü bulunmaktadır.
YF Tebliği’nde yapılan değişiklik ile VFF ve KFF’ler, finansal tabloların kamuya açıklanma süresi ve kamuya açıklanma usulü bakımından da yatırım fonları ile aynı düzenlemelere tabi hale getirilmiştir. Tebliğ’in 12 nci maddesinde yapılan değişiklik ile ise KFF ve VFF’lerin yıllık finansal raporlarının, bağımsız denetim raporuyla birlikte, hesap döneminin bitimini takip eden 60 gün içinde, varlığa veya ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin halka arz edilmiş olması halinde KAP’ta ve kurucunun resmi internet sitesinde, halka arz edilmemiş olması halinde ise kurucunun resmi internet sitesinde ilan edileceği hükmü eklenmiştir.
Diğer taraftan SPK’nın internet sitesinde yer alan VFF içtüzük standardı incelendiğinde 60 günlük sürenin yeni olmadığı ve zaten VFF’ler için geçerli olduğu görülmektedir. İçtüzük standardının 3.4.8. numaralı maddesinde VFF’nin yıllık finansal raporlarının, bağımsız denetim raporuyla birlikte, hesap döneminin bitimini takip eden 60 gün içinde, kurucunun resmi internet sitesinde ilan edileceği hükmü yer aldığından yapılan değişiklik ile yalnızca SPK belge standartlarında yer alan bir hususun Tebliğ’e eklendiği anlaşılmaktadır.
Saygılarımızla,
ProCompliance
26.02.2016 TARİHLİ VE 29636 SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANAN YATIRIM FONLARININ FİNANSAL RAPORLAMA ESASLARINA İLİŞKİN TEBLİĞ (II-14.2)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (II-14.2.a)
30.12.2013 TARİHLİ VE 28867 MÜKERRER SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANAN YATIRIM FONLARININ FİNANSAL RAPORLAMA ESASLARINA İLİŞKİN TEBLİĞ (II-14.2)