Günlük 100 Gram ve Üzerinde Altın Alımlarının Ertesi Gün Valörlü Olarak Yapılmasına ilişkin BDDK Kararı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) internet sitesinde yapılan 21.05.2020 tarihli Basın Açıklaması ile altın alım işlemlerinde uygulamayı etkileyecek nitelikte önemli bir değişikliğe gidilmiştir. Bu doğrultuda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 21.05.2020 tarih ve 9033 sayılı Kararı ile 22.05.2020 tarihinden itibaren gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gram ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve / veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine karar verildiği duyurulmuştur. Bakıldığında anılan Kararın gerekçesi olarak finansal piyasaların istikrarlı işleyişine ve kredi sisteminin etkin çalışmasına katkıda bulunulmasını temin etmek olduğu belirtilmektedir. Bu Karar ile birlikte örneğin 100 gram ve üzerinde altın alımı yapıldığında hesaba 1 gün sonra geçeceği için aynı gün itibariyle gün içi fiyat hareketine bakılarak alım yapılması mümkün olmayacağından fiziki işlemlere yönelim artabilir.
Bilindiği üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 20.05.2019 tarih ve 8374 sayılı Kararı ile 21.05.2019 tarihinden itibaren; gerçek kişilerin günlük 100.000 USD ve üzerinde (veya diğer döviz cinslerinde buna denk gelen tutar) döviz (efektif dahil) alım işlemlerinde dövizin ilgilinin hesabına aktarılmasının ve / veya kullanımına açılmasının / fiziki teslimatının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı. Bu süreç zarfında uygulamasına yönelik olarak oluşan tereddütlerin açıklığa kavuşturulması ve sektörde uygulama birliğinin tesisi açısından bankalar nezdinde kuruluş birlikleri (Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği) aracılığıyla BDDK’nın ilave açıklamalarına başvurulmuştu. Bu konu özelindeki19.06.2019 tarihli yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Gerçek kişilerin günlük 100.000 USD ve üzeri döviz alımlarının ertesi gün valörlü olarak yapılması uygulamasına geçişte olduğu gibi günlük 100 gram ve üzeri altın alımlarının ertesi gün valörlü olarak uygulamasına yönelikte oluşabilecek tereddütlerin (gün içerisinde parçalı altın alımlarında, ortak hesaplar için uygulamada, mesai saati dışında, hafta sonu veya resmi tatillerde yapılan işlemlerde izlenecek yol vb.) açıklığa kavuşturulması ve sektörde uygulama birliğinin tesisi açısından bankalar nezdinde kuruluş birlikleri aracılığıyla BDDK’nın ilave açıklamalarına başvurulabilecektir.
Bakıldığında günlük 100.000 USD ve üzeri döviz alımlarının veya 100 gram ve üzeri altın alımlarının ertesi gün valörlü olarak yapılmasına yönelik alınan kararların ortak özelliği; intibak için süre verilmeksizin bir sonraki gün uygulamaya geçilmesinin emredilmesidir. Bununla birlikte koronavirüs salgınının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle tüm kurum ve kuruluşların fiziki çalışma koşullarının zorlaştığı bir dönemden geçilmektedir. Bu bakımdan 100 gram ve üzeri altın alımlarının ertesi gün valörlü olarak yapılmasına yönelik kararın uygulamasında ortaya çıkabilecek tereddütlerin açıklığa kavuşturulması ve gerekli sistemsel geliştirmelerin yapılarak devreye alınabilmesi için geçecek sürede, Bankalarda doğabilecek aksaklıklara karşı hoşgörülü ve hakkaniyetli bir denetim anlayışının benimsenmesi isabetli olarak değerlendirilebilir.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
NOT: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 21.05.2020 tarih ve 9033 sayılı Kararı: