Girişimciler için Alternatif Bir Finansman Yöntemi “Kitle Fonlaması” Kanunlaştı
I- Giriş
Kitle Fonlaması; en basit haliyle bir proje ya da girişimin çok sayıda kişinin ufak meblağlar ile internet üzerinden fonlamasına imkân tanıyan yeni nesil bir finansman aracıdır. 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizin ardından kitle fonlaması; özellikle gelişmiş ülkeler başta olmak üzere yaygınlaşmış ve son yılların dikkat çekici alternatif finansman kanalı haline gelmiştir. Bu finansman yöntemi ile piyasada tanınırlığı bulunmayan, kurumsal kimlik ve yapıya sahip olmayan girişimciler projelerine kolaylıkla kaynak sağlayabilirken, yatırımcılar ise çoğunlukla keşfedilmemiş projelere bu yöntem aracılığı ile rahatlıkla erişim imkânı bulabilmektedir (1).
Eskiden “imece” ya da “salma” dediğimiz bedenen veya para toplama yoluyla gerçekleştirilen köylerdeki projelerin; internet teknolojisi ve sosyal medyanın gelişimiyle birlikte günümüzdeki versiyonu olarak nitelendirilebilecek kitle fonlaması, artık ülkemiz mevzuatına girmiştir. Yasa tasarısının 26.12.2016 tarihinde meclise sunulmasının ardından yaklaşık 1 yıl sonra 5.12.2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7061 sayılı Kanun (“Kanun”) ile 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda (“SPKn”) kitle fonlamasına ilişkin düzenlemeler getirilerek Ülkemizde uygulanması ve gelişmesi için önemli bir adım atılmıştır. Böylelikle bir fonlama aracı olarak dünya çapında yaygınlaşan ve son dönemde ülkemizde de özellikle bağış içerikli uygulamaları hayata geçirilmeye başlanan “kitle fonlaması” faaliyetinin kanuni altyapısı oluşturulmuştur. Bununla birlikte kitle fonlaması; 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 552. maddesindeki Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla bir şirket kurmak veya şirketin sermayesini artırmak maksadıyla yahut vaadiyle halka her türlü yoldan çağrıda bulunularak para toplanması yasağının istisnası olarak yerini almıştır.
II- Kitle Fonlaması Düzenlemesinin Getirdikleri
Kitle fonlaması tanımı ile bir finansman türü olan kitle fonlaması sermaye piyasası mevzuatı kapsamına alınmış ve esaslarını belirlemek üzere Sermaye Piyasası Kurulu yetkilendirilmiştir. Ayrıca, kitle fonlamasının tanımı yapılırken, bu faaliyetlerin SPKn’nun yatırımcı tazminine ilişkin kurallarına tabi olmayacağı belirtilmiştir. Kitle fonlaması yoluyla para toplayanların halka açık ortaklık ve ihraççı yükümlülüklerine tabi olmaması sağlanarak “izahname” veya “ihraççı belgesi” düzenlemesi gerekmeyeceği ve ortak sayısı beş yüzü aşsa dahi girişimci şirketin halka arz edilmiş sayılmayacağı hükme bağlanmıştır.
Kitle fonlama platformları, kitle fonlamasına aracılık eden ve elektronik ortamda hizmet veren kuruluşlar olarak tanımlanmıştır. Bu şekilde fon sağlayabilmek için elektronik ortamda kitle fonlama platformu kurulması bir ön şart ve faaliyete başlaması için mutlaka Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alınması zorunlu kılınmıştır. Kanun ile kitle fonlamasının genel çerçevesi çizilmekte olup; bu platformların kuruluşlarına, ortaklarına, pay devirlerine, çalışanlarına, her bir fon sağlayıcısı tarafından yatırılabilecek veya proje sahipleri ile girişim şirketleri tarafından toplanabilecek paranın azami limitine ve faaliyetleri sırasında uymaları gereken diğer ilke ve esaslar ile toplanan fonların ilan edilen amacına uygun olarak kullanıldığının kontrolü ve denetimine dair kaideler SPK tarafından yapılacak ikincil düzenlemelere bırakılmıştır.
Kitle fonlaması faaliyetinin, gerek bu faaliyeti yürütecek şirketlerin niteliği, gerekse fonun elde edilmesinde kolaylık sağlanması bakımından “yatırım hizmet ve faaliyeti” ya da “yan hizmet” kapsamına dahil edilmeyerek esnek bir yaklaşım izlenmesinin amaçlandığı anlaşılmaktadır. Bununla birlikte yapısı itibariyle borsacılık faaliyetlerinden farklı olan ve daha serbest bir anlayışla düzenlenmesi gereken kitle fonlama platformlarının borsalar, piyasa işleticileri ve teşkilatlanmış diğer pazar yerleri ile ilgili SPKn hükümlerine tabi olmadığı açıkça belirtilmiştir.
Kitle fonlaması platformları ve kitle fonlaması suretiyle halktan para toplayan kişiler ile bunlara fon sağlayanlar arasındaki ilişkilerin genel hükümlere tabi olacağı hükme bağlanmıştır. Bu ilişkiler Kanun’da özel olarak düzenlenmeyerek taraflar arasındaki ilişkiler başta Türk Ticaret Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu olmak üzere diğer genel hükümlere tabi kılınmıştır.
Kitle fonlama platformlarının hukuka aykırı faaliyet ve işlemlerinde uygulanacak tedbirler için sermaye piyasası kurumlarının hukuka aykırı faaliyet veya işlemlerinde uygulanacak tedbirlere ilişkin SPKn’nun 96.madde hükümlerinin kıyasen uygulanacağı belirtilmiştir. SPK’dan izin alınmaksızın kitle fonlama platformları aracılığıyla halktan para toplandığına veya Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem ve kaldıraçlı işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araç işlemleri yaptırıldığına ilişkin bilgi edinilmesi halinde, SPK’nın başvurusu üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ilgili internet sitesine erişimi engelleyeceği hüküm altına alınmıştır.
Yapılan düzenleme ile SPK’nın gözetiminde yetkilendirilecek kitle fonlaması platformlarının işlettikleri internet siteleri vasıtasıyla girişimcinin kitleye, kitlenin girişimciye erişimini kolaylaştıracak düzenli bir yatırım ortamının sağlanması amaçlanmaktadır (2). Özellikle genç girişimcilerin önünü açmak suretiyle yenilikçi fikirlerini hayata geçirmesi için internet üzerinden fon çağrısı yapılması olarak betimlenebilecek kitle fonlaması sistemi ile SPKn’unda yer alan birçok hüküm bakımından muafiyet sağlanarak sıkı düzenleme ve bürokrasiye tabi olmamak suretiyle maliyet avantajı ve uygulama kolaylığı sunulmuştur.
Yatırım kuruluşlarının bu platformları kurup kuramayacakları konusunda Kanun’da açık bir hüküm bulunmamakla birlikte, yapılacak ikincil düzenlemede yatırım kuruluşlarına da kitle fonlama platformlarının kuruluşu ve işletilmesi yetkisinin verilmesinin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır (3). 2013 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) bünyesinde düzenlenen Faizsiz Finans ve Katılım Bankacılığı Çalıştayı’na ilişkin yayımlanan raporda murabahaya (peşin alıp vadeli satma) alternatif olabilecek ürünlerin geliştirilmesi önerilmiştir (4). Aralık 2014’te yayımlanan Onuncu Kalkınma Planı kapsamında İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı Eylem Planı’nın katılım bankacılığı ve faizsiz finans sisteminin geliştirilmesi 7.bileşeni olarak yer almış ve faizsiz finans ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması politika olarak belirlenmiştir (5). Bununla birlikte TKBB’ce yayımlanan 10 yıllık (2015-2025) Türkiye Katılım Bankacılığı Strateji Belgesi’nde belirlenen 35 no.lu eylem planında da Hazine Müsteşarlığı ve melek yatırımcılar arasındaki platforma ek olarak ayrı bir platform oluşturularak projelerin uygunluğunun değerlendirebileceği “kitle fonlaması (crowdfunding)” gibi bir yapının oluşturulmasının uygun olacağı belirtilmiştir (6).
Bu bağlamda mevzuattaki sayılan gelişmeler ve istikametinin seyri gözetildiğinde aksi ikincil düzenlemelerde belirtilmedikçe yatırım kuruluşları arasında yer alan başta Katılım Bankaları olmak üzere Mevduat Bankaları ve diğer finansal kuruluşlara kitle fonlama platformu kurma ve işletme yetkisinin verilebileceği izlenimi edinilmektedir.
III- Sonuç
Ülkemizde risk sermayesi dahil olmak üzere yeni kurulan şirketlere kamu sektöründe teşvik edici sermaye TÜBİTAK, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB gibi kurumlar vasıtasıyla sağlanmaya çalışılmaktadır (7). Son dönemde yenilikçi girişimlerin (start-up) finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla bireysel katılım sermayesi ve girişim sermayesi fonları gibi alternatif finansman araçları yatırımcıların portföylerinde yer etmeye başlamıştır. Kitle fonlaması platformları ile birlikte zikredilen girişimciliği destekleyen diğer mekanizmaların birbirini eklemleyecek şekilde işlemesi sürecin çok daha yararlı bir biçimde çalışmasına zemin hazırlayacaktır.
Sonuç itibariyle, kitle fonlamasının diğer tamamlayıcı unsurlar ile birlikte kurumsal yapıda etkin ve düzgün bir şekilde işlemesi; Ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunacak potansiyele sahip yenilikçi ve teknoloji odaklı girişimlere ve projelere ivme kazandırılması açısından önem taşımaktadır.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
NOT: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir.
(1) Tüm Yönleriyle Kitlesel Fonlama (CrowdFunding), Herdem Hukuk Bürosu, İstanbul (Erişim Tarihi: 06.01.2018,
http://herdem.av.tr/tr/tm-ynleriyle-kitlesel-fonlama-crowdfunding/ )
(2) 26.12.2016 tarihli Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı (Erişim Tarihi: 06.01.2018, http://www2.tbmm.gov.tr/d26/1/1-0797.pdf )
(3) Kitle Fonlamasına İlişkin Kanun Çıktı, LBF Partners Hukuk ve Danışmanlık (Erişim Tarihi: 07.01.2018, http://www.lbfpartners.com/dosyalar/018155.pdf )
(4) Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finans Çalıştay Raporu, Temmuz 2014. (Erişim Tarihi: 07.01.2018, http://www.bddk.gov.tr/WebSitesi/turkce/Raporlar/Diger_Raporlar/13334calistay_raporu_24072014.pdf)
(5) İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı Eylem Planı, Aralık 2014. (Erişim Tarihi: 07.01.2018, http://odop.kalkinma.gov.tr/dokumanlar/4Istanbul_Uluslararasi_Finans_Merkezi_Programi.pdf )
(6) Türkiye Katılım Bankacılığı Strateji Belgesi (2015-2025), Mart 2015. (Erişim Tarihi: 07.01.2018, http://www.tkbb.org.tr/Documents/Yonetmelikler/TKBB-Strateji-Belgesi.pdf )
(7) Mustafa ERGEN/Jason LAU/Kuntay BİLGİNOĞLU, Dağıtık Girişimci Sermayesi: Kitle Fonlaması (Erişim Tarihi: 06.01.2018, https://crowdfon.files.wordpress.com/2014/02/dagitikgirisimcisermayesi-mustafa-ergen1.pdf )
7061 SAYILI BAZI VERGİ KANUNLARI İLE DİĞER BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
6362 SAYILI SERMAYE PİYASASI KANUNU (KANUNDA 05.12.2017 TARİHİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İŞLENDİĞİ HALİ)
7061 SAYILI BAZI VERGİ KANUNLARI İLE DİĞER BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 05.12.2017 Tarihli ve 30261 Sayılı Resmi Gazete 6362 SAYILI SERMAYE PİYASASI KANUNU |
|
Eski Düzenleme |
Yeni Düzenleme |
Kısaltmalar ve tanımlar MADDE 3 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında; … e) Halka açık ortaklık: Payları halka arz edilmiş olan veya halka arz edilmiş sayılan anonim ortaklıkları, f) Halka arz: Sermaye piyasası araçlarının satın alınması için her türlü yoldan yapılan genel bir çağrıyı ve bu çağrı devamında gerçekleştirilen satışı, g) Halka arz eden: Sahip olduğu sermaye piyasası araçlarını halka arz etmek üzere Kurula başvuruda bulunan gerçek veya tüzel kişileri, ğ) İhraç: Sermaye piyasası araçlarının ihraççılar tarafından çıkarılıp, halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin satışını, h) İhraççı: Sermaye piyasası araçlarını ihraç eden, ihraç etmek üzere Kurula başvuruda bulunan veya sermaye piyasası araçları halka arz edilen tüzel kişileri ve bu Kanuna tabi yatırım fonlarını, … y) YTM: Yatırım kuruluşlarının, yatırım hizmet ve faaliyetinden kaynaklanan nakit ödeme veya sermaye piyasası araçları teslim yükümlülüklerini yerine getirememeleri hâlinde, Kurulca bu Kanun çerçevesinde alınan tazmin kararını yerine getirmek amacıyla kurulmuş olan kamu tüzel kişiliğine sahip Yatırımcı Tazmin Merkezini, ifade eder. |
Kısaltmalar ve tanımlar MADDE 3 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında; … e) Halka açık ortaklık: Kitle fonlaması platformları aracılığıyla para toplayanlar hariç olmak üzere, payları halka arz edilmiş olan veya halka arz edilmiş sayılan anonim ortaklıkları, f) Halka arz: Sermaye piyasası araçlarının satın alınması için her türlü yoldan yapılan genel bir çağrıyı ve bu çağrı devamında gerçekleştirilen satışı, g) Halka arz eden: Sahip olduğu sermaye piyasası araçlarını halka arz etmek üzere Kurula başvuruda bulunan gerçek veya tüzel kişileri, ğ) İhraç: Sermaye piyasası araçlarının ihraççılar tarafından çıkarılıp, halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin satışını, h) İhraççı: Kitle fonlaması platformları aracılığıyla para toplayanlar hariç olmak üzere, sermaye piyasası araçlarını ihraç eden, ihraç etmek üzere Kurula başvuruda bulunan veya sermaye piyasası araçları halka arz edilen tüzel kişileri ve bu Kanuna tabi yatırım fonlarını, … y) YTM: Yatırım kuruluşlarının, yatırım hizmet ve faaliyetinden kaynaklanan nakit ödeme veya sermaye piyasası araçları teslim yükümlülüklerini yerine getirememeleri hâlinde, Kurulca bu Kanun çerçevesinde alınan tazmin kararını yerine getirmek amacıyla kurulmuş olan kamu tüzel kişiliğine sahip Yatırımcı Tazmin Merkezini, z) Kitle fonlaması: Bir projenin veya girişim şirketinin ihtiyaç duyduğu fonu sağlamak amacıyla Kurul tarafından belirlenen esaslar dâhilinde bu Kanunun yatırımcı tazminine ilişkin hükümlerine tabi olmaksızın kitle fonlama platformları aracılığıyla halktan para toplanmasını, ifade eder. |
İzahname hazırlama yükümlülüğü MADDE 4 – (1) Sermaye piyasası araçlarının halka arz edilebilmesi veya borsada işlem görebilmesi için izahname hazırlanması ve hazırlanan bu izahnamenin Kurulca onaylanması zorunludur. (2) İzahnamede yer alan bilgiler yatırımcılar tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek ve değerlendirilebilecek şekilde sunulur. (3) İzahnameden sorumlu gerçek kişilerin isimleri ve görevleri ile tüzel kişilerin unvanları, merkezleri ve iletişim bilgileri izahnamede açıkça belirtilir. (4) İzahname, ihraççıya ve ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına ilişkin bilgiler ile bir özet bölümü de içermek üzere bir veya birden fazla belge şeklinde düzenlenebilir. Özet bölümü ihraççıya, varsa garantöre, garantinin niteliğine ve ihraç edilecek sermaye piyasası araçlarına ilişkin temel özellik, hak ve riskleri içerecek şekilde kısa, açık ve anlaşılır ifadelerden oluşur. (5) Halka arz eden tarafından izahnamenin düzenlenmesi sırasında, ihraççının izahname hazırlanmasında kolaylaştırıcı tedbirleri alması zorunludur.
|
İzahname hazırlama yükümlülüğü
MADDE 4 – (1) Sermaye piyasası araçlarının halka arz edilebilmesi veya borsada işlem görebilmesi için izahname hazırlanması ve hazırlanan bu izahnamenin Kurulca onaylanması zorunludur. Diğer kanunların yardım ve bağış toplanmasına ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla kitle fonlaması suretiyle halktan para toplanması, Kurulca faaliyet izni verilen kitle fonlama platformları aracılığıyla gerçekleştirilir ve bu Kanunun izahname ya da ihraç belgesi hazırlama yükümlüğüne ilişkin hükümlerine tabi değildir. (2) İzahnamede yer alan bilgiler yatırımcılar tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek ve değerlendirilebilecek şekilde sunulur. (3) İzahnameden sorumlu gerçek kişilerin isimleri ve görevleri ile tüzel kişilerin unvanları, merkezleri ve iletişim bilgileri izahnamede açıkça belirtilir. (4) İzahname, ihraççıya ve ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına ilişkin bilgiler ile bir özet bölümü de içermek üzere bir veya birden fazla belge şeklinde düzenlenebilir. Özet bölümü ihraççıya, varsa garantöre, garantinin niteliğine ve ihraç edilecek sermaye piyasası araçlarına ilişkin temel özellik, hak ve riskleri içerecek şekilde kısa, açık ve anlaşılır ifadelerden oluşur. (5) Halka arz eden tarafından izahnamenin düzenlenmesi sırasında, ihraççının izahname hazırlanmasında kolaylaştırıcı tedbirleri alması zorunludur. |
Halka açık ortaklık statüsünün kazanılması
MADDE 16 – (1) Payları borsada işlem gören ortaklıklar ile pay sahibi sayısı beş yüzü aşan anonim ortaklıkların payları halka arz olunmuş sayılır. Bu ortaklıklar halka açık ortaklık hükümlerine de tabi olurlar. (2) Payları borsada işlem görmeyen anonim ortaklıklar, halka açık ortaklık statüsünü kazandıktan sonra en geç iki yıl içinde paylarının işlem görmesi için borsaya başvurmak zorundadırlar. Aksi durumda, Kurul, bu payların borsada işlem görmesi veya ortaklığın halka açık ortaklık statüsünden çıkarılması için, ortaklığın talebini aramaksızın gerekli kararları alır.
|
Halka açık ortaklık statüsünün kazanılması
MADDE 16 – (1) Payları borsada işlem gören ortaklıklar ile kitle fonlaması suretiyle halktan para toplayan ortaklıklar hariç olmak üzere pay sahibi sayısı beş yüzü aşan anonim ortaklıkların payları halka arz olunmuş sayılır. Bu ortaklıklar halka açık ortaklık hükümlerine de tabi olurlar. (2) Payları borsada işlem görmeyen anonim ortaklıklar, halka açık ortaklık statüsünü kazandıktan sonra en geç iki yıl içinde paylarının işlem görmesi için borsaya başvurmak zorundadırlar. Aksi durumda, Kurul, bu payların borsada işlem görmesi veya ortaklığın halka açık ortaklık statüsünden çıkarılması için, ortaklığın talebini aramaksızın gerekli kararları alır. (3) Pay sahibi sayısı en az beş yüz olan kooperatif veya kooperatif birliklerinin payların çoğunluğuna sahip olduğu anonim ortaklıkların payları halka arz olunmuş sayılır. Bu ortaklıklar halka açık ortaklık hükümlerine de tabi olurlar. Bu fıkra kapsamına giren anonim ortaklıklarla ilgili olarak; pay sahibi kooperatif veya kooperatif birliği aynı olmak koşuluyla, her bir ortaklık için ayrı ayrı veya ortaklıkların tamamı bakımından yıllık en az elli milyon Türk lirası satış hasılatı yapmış olma şartı aranır. Bu fıkra kapsamına giren ortaklıklara ikinci fıkra hükümleri uygulanmaz. |
35/A MADDESİ KANUNA YENİ EKLENEN MADDE OLDUĞU İÇİN DAHA ÖNCEKİ DÜZENLEMEDE MUADİLİ BİR MADDE BULUNMAMAKTADIR |
Kitle fonlama platformları
MADDE 35/A- (1) Kitle fonlama platformları, kitle fonlamasına aracılık eden ve elektronik ortamda hizmet veren kuruluşlardır. (2) Kitle fonlama platformlarının kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için Kuruldan izin alınması zorunludur. Bu platformların kuruluşlarına, ortaklarına, pay devirlerine, çalışanlarına, her bir fon sağlayıcısı tarafından yatırılabilecek veya proje sahipleri ile girişim şirketleri tarafından toplanabilecek paranın azami limitine ve faaliyetleri sırasında uymaları gereken diğer ilke ve esaslar ile toplanan fonların ilan edilen amacına uygun olarak kullanıldığının kontrolü ve denetimine ilişkin esaslar Kurul tarafından belirlenir. (3) Kitle fonlama platformlarının hukuka aykırı faaliyet ve işlemlerinde uygulanacak tedbirler için bu Kanunun 96 ncı madde hükümleri kıyasen uygulanır. (4) Kitle fonlaması ve buna bağlı yapılan işlemler ile kitle fonlama platformları bu Kanunun 37 nci ve 38 inci maddesi kapsamında değerlendirilmez. Bu faaliyetler bu Kanunun borsalar, piyasa işleticileri ve teşkilatlanmış diğer pazar yerleri ile ilgili hükümlerine tabi değildir. (5) Kitle fonlaması platformları ve kitle fonlaması suretiyle halktan para toplayan kişiler ile bunlara fon sağlayanlar arasındaki ilişkiler genel hükümlere tabidir. |
İzinsiz sermaye piyasası faaliyetinde uygulanacak tedbirler
MADDE 99 – (1) Kurul, izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerinin durdurulması için gerekli her türlü tedbiri almaya, her türlü hukuki ve cezai sorumluluk saklı kalmak kaydıyla, izinsiz sermaye piyasası faaliyet ve işlemlerinin doğurduğu sonuçların iptali ve nakit ya da sermaye piyasası araçlarının hak sahiplerine iadesi için tespit tarihlerinden itibaren bir yıl ve her hâlde vukuu tarihlerinden itibaren beş yıl içinde dava açmaya yetkilidir. (2) İzinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişiler ile Kurulca bu konuda sorumluluğu tespit edilen ortak ve yöneticiler hakkında, söz konusu faaliyetlerden doğan zararın kesinleşmiş olması şartı aranmaksızın, 96 ncı maddenin ikinci fıkrası kıyasen uygulanır. (3) İzinsiz sermaye piyasası faaliyetlerinin, internet aracılığı ile yürütüldüğü tespit edildiğinde; içerik ve yer sağlayıcılarının yurt içinde olması hâlinde, erişimin engellenmesine ilgili mevzuat uyarınca Kurul tarafından yapılan başvuru üzerine mahkemelerce karar verilir. İçerik ve yer sağlayıcılarının yurt dışında bulunması hâlinde, Kurulun başvurusu üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu erişimi engeller. (4) Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem ve kaldıraçlı işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araç işlemleri yaptırıldığına ilişkin bilgi edinilmesi halinde, Kurulun başvurusu üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ilgili internet sitesine erişimi engeller.
|
İzinsiz sermaye piyasası faaliyetinde uygulanacak tedbirler MADDE 99 – (1) Kurul, izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerinin durdurulması için gerekli her türlü tedbiri almaya, her türlü hukuki ve cezai sorumluluk saklı kalmak kaydıyla, izinsiz sermaye piyasası faaliyet ve işlemlerinin doğurduğu sonuçların iptali ve nakit ya da sermaye piyasası araçlarının hak sahiplerine iadesi için tespit tarihlerinden itibaren bir yıl ve her hâlde vukuu tarihlerinden itibaren beş yıl içinde dava açmaya yetkilidir. (2) İzinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişiler ile Kurulca bu konuda sorumluluğu tespit edilen ortak ve yöneticiler hakkında, söz konusu faaliyetlerden doğan zararın kesinleşmiş olması şartı aranmaksızın, 96 ncı maddenin ikinci fıkrası kıyasen uygulanır. (3) İzinsiz sermaye piyasası faaliyetlerinin, internet aracılığı ile yürütüldüğü tespit edildiğinde; içerik ve yer sağlayıcılarının yurt içinde olması hâlinde, erişimin engellenmesine ilgili mevzuat uyarınca Kurul tarafından yapılan başvuru üzerine mahkemelerce karar verilir. İçerik ve yer sağlayıcılarının yurt dışında bulunması hâlinde, Kurulun başvurusu üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu erişimi engeller. (4) Kuruldan izin alınmaksızın kitle fonlama platformları aracılığıyla halktan para toplandığına veya Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem ve kaldıraçlı işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araç işlemleri yaptırıldığına ilişkin bilgi edinilmesi halinde, Kurulun başvurusu üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ilgili internet sitesine erişimi engeller. |