Genel Karşılık, Özel Karşılık ve Yeniden Yapılandırmaya İlişkin Değişiklikler Yürürlüğe Girdi
14 Aralık 2016 tarihli ve 29918 sayılı Resmi Gazete’de BDDK tarafından;
– “Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” (Yeni Karşılıklar Yönetmeliği Değişikliği),
– “Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar için Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” (Mevcut Karşılıklar Yönetmeliği Değişikliği) ve
yayımlandı.
Bu yönetmeliklerle yapılan değişikliklere ilgili yönetmelikler taslak halinde iken yayımladığımız 11.12.2016 tarihli yazımızda yer vermiştik. Resmi Gazete’de yayımlanan Değişiklik Yönetmelikleri, daha önce taslak olarak yayımlanan değişikliklerle karşılaştırıldığında, taslak halindeki düzenlemelerin Mevcut Karşılıklar Yönetmeliği Taslağı’na yapılan iki ilave dışında aynı şekilde yayımlandığı görülüyor. Mevcut Karşılıklar Yönetmeliği Değişikliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanan son halinde taslağa ilave olarak, Birinci Grupta izlenen ve %0 oranında genel karşılık ayrılması öngörülen nakdi ve gayrinakdi kobi kredileri ile transit ticaret, ihracat, ihracat sayılan teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik kredilere, büyük ölçekli kamu ihalelelerinin finansmanında kullanılmak üzere oluşturulan sendikasyon kredileri de dahil edilmiş. Ayrıca, taslak metinde gecikme süreleri farklı olarak hesaplanacak kredi borçlularının arasına TMSF’nin kayyım olarak atandığı kredi borçlularının da ilave edildiği görülüyor. Böylece TMSF’nin kayyım olarak atandığı firmaların bankalara olan yükümlülükleri açısından gecikme süreleri 21 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlatılabilecek. Söz konusu değişikliklere ilişkin bilgilere aşağıda yer veriyoruz:
Yeni Karşılıklar Yönetmeliğinin Yürürlük Tarihi Bir Yıl Ertelendi
1- Yeni Karşılıklar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle daha önce 01.01.2017 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan Yeni Yönetmeliğin yürürlük tarihi 01.01.2018 tarihine ertelendi. Önceki düzenlemede Yeni Karşılıklar Yönetmeliği’nin 01.01.2017 tarihinde yürürlüğe girmesi; ancak, Yönetmeliğin kredi karşılıklarının TFRS 9’a göre ayrılmasına ilişkin maddelerine uyum için bankalara 01.01.2018 tarihine kadar süre verilmesi öngörülüyordu.
Yeni Karşılıklar Yönetmeliği 01.01.2017 tarihinde yürürlüğe girse idi, bankalar yeni yılda kredilerini bu Yönetmeliğe göre sınıflandırırken karşılık ayırma uygulamalarını TFRS 9’a geçiş için olan 1 yıllık ara dönemde Yeni Yönetmeliğin TFRS 9’a göre karşılık ayırmayan bankalara için düzenlenen hükümlerine göre değiştirmek zorunda kalacaklardı. Yeni Yönetmelik’teki bu hükümler bankaların takipteki kredileri için karşılık ayırırken dikkate alacakları teminat gruplarını değiştirirken (teminat grupları 4 iken 5’e çıkıyor), genel karşılıklarda da nakdi ve gayrinakdi krediler için aynı karşılık oranını öngörmesi sebebiyle özellikle gayrinakdi kredilere ayrılan genel karşılıklar yönünden bir artış yaratabilecekti. Diğer taraftan, mevcutta genel karşılık ayrılmayan kredi sınırlarından istisna işlemler için genel karşılık ayrılmaya başlanacak olması gibi mevcuttan farklı uygulamalar içeriyordu.
Hemen belirtmeliyim ki ben kişisel olarak sektördeki yaygın görüşün aksine yeni yılda Mevcut Karşılıklar Yönetmeliği’nin yürürlükten kalkacak olması sebebiyle Yeni Karşılıklar Yönetmeliği’nin TFRS 9’a göre karşılık ayırmayan bankalar için olan hükümlerinin doğrudan yürürlüğe gireceği görüşüne katılmıyordum. Bu konuda daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Yeni Karşılıklar Yönetmeliği’nin TFRS 9’a göre karşılık ayırmayacak olan bankalara ilişkin hükümlerinin TFRS 9’a hiç geçmeme kararı alan bankalar için düzenlendiği, bu hükümlerin yürürlük kazanabilmesi için BDDK’nın, TFRS 9 geçişi yapmama kararı alan bankalar özelinde kurul kararı alarak ilgili hükümlerin uygulanmasına karar verebileceği; böyle bir kurul kararı olmadan ilgili hükümlerin bankalarca yürürlüğe alınmasının doğru olmadığı; yeni yılda Mevcut Karşılıklar Yönetmeliği’nin de yürürlükten kalkacak olması sebebiyle düzenlemede bu yönden bir açık olduğu görüşündeydim. Diğer taraftan, yeni yayımlanan bir düzenlemeye uyum için verilen ara geçiş sürecinde bankaların mevcut uygulamalarının değiştirilmek istenmesi düzenlemeye uyum süresi verilmesi mantığı ile bağdaşmıyordu. Yeni Yönetmeliğin yürürlük tarihinin ertelenmesiyle bu sorunlarda ortadan kalkmış oldu.
Yeni yayımlanan değişiklikle birlikte Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinin bütünüyle 01.01.2018 tarihine ertelendiği; bu tarihe kadar durumlarını TFRS 9’a göre karşılık ayıracak hale getiremeyen bankalar için ise BDDK’ya, TFRS 9’a süresinde uyum sağlayamamalarına ilişkin detaylı bir başvuru yapmaları üzerine BDDK’nın yapacağı değerlendirmeye göre banka bazında TFRS 9 uygulamasına geçilmesi konusunda ilave süre tanıması konusunda yetki verildiği görülmektedir.
KOBİ kredileri ve ticari krediler başta olmak üzere bazı kredilere uygulanan genel karşılık oranlarında indirime gidildi
2- Yeni Yönetmeliğin yürürlük tarihinin 01.01.2018 tarihine ertelenmesi ile birlikte, BDDK’nın bu Yönetmelik’te KOBİ kredileri ve ticari krediler için daha düşük oranlarda genel karşılık ayrılmasına ilişkin yapmayı planladığı ve 30 Kasım 2016 tarihinde kamuoyuna açıkladığı değişikliklerin Mevcut Karşılıklar Yönetmeliği’ne taşındığı görülmektedir.
Mevcut Karşılıklar Yönetmeliği’ne eklenen “geçici madde 11” ile 31.12.2017 tarihine kadar uygulanmak üzere ticari kredilere, KOBİ kredilerine, büyük ölçekli kamu ihalelerinin finansmanında kullanılmak üzere oluşturulan sendikasyon kredilerine, transit ticarete, ihracata, ihracat sayılan satış ve teslimlere ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik olarak kullandırılan kredilere uygulanacak genel karşılık oranlarında indirime gidildi. Buna göre genel karşılık oranları Birinci Gruptaki (Standart Nitelikli) nakdi ve gayrinakdi KOBİ Kredileri ve büyük ölçekli kamu ihalelelerinin finansmanında kullanılmak üzere oluşturulan sendikasyon kredileri için sıfırlanırken, aynı gruptaki nakdi ve gayrinakdi ticari krediler için mevcut oranların yarısına indirildi. Diğer taraftan, genel karşılık oranları İkinci Grupta (Yakın İzlemede) izlenen nakdi ve gayrinakdi KOBİ kredileri, ticari krediler, transit ticarete, ihracata, ihracat sayılan satış ve teslimlere ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik olarak kullandırılan krediler için de mevcut oranların yarısına indirildi.
Mevcut Karşılıklar Yönetmeliği Değişikliği’nde yer alan “ticari kredi” ve “büyük ölçekli kamu ihalelerinin finansmanında kullanılmak üzere oluşturulan sendikasyon kredileri” kategorilerine hangi kredilerin gireceğine ilişkin bir tanımlama yapılmamıştır. Bu konuda daha önce farklı bir yorumum varken ilgili Yönetmelik maddesinin yazımını tekrar okuduğumda, tüketici kredileri, KOBİ kredileri, transit ticarete, ihracata, ihracat sayılan satış ve teslimlere ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik olarak kullandırılan krediler ile büyük ölçekli kamu ihalelelerinin finansmanında kullanılmak üzere oluşturulan sendikasyon kredileri dışındaki tüm kredilerin yeni getirilen “ticari krediler” kategorisinde değerlendirileceği görüşüne varıyorum. Diğer taraftan, büyük ölçekli kamu ihalelerinin finansmanında kullanılmak üzere oluşturulan sendikasyon kredilerine ise liman, otoyol, köprü gibi büyük ölçekli kamu ihalelerinin finansmanı için kullandırılan kredilerin gireceği görüşündeyim.
Yönetmelik’le 31.12.2017 tarihine kadar uygulanmak üzere Genel Karşılık oranlarında yapılan değişikliklerin mevcut uygulamadaki oranlarla karşılaştırması aşağıdaki tabloda yer alıyor. Genel Karşılık oranlarında yapılan bu değişiklikler 14 Aralık 2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiğinden, yeni oranlar Aralık 2016 ay sonu itibarıyla hesaplanan genel karşılıklardan başlamak üzere uygulamaya alınabilecek.
Yürürlükteki Yönetmelikteki Oranlar |
Taslak Düzenlemedeki Oranlar |
|
Standart Nitelikli Ticari Krediler |
Nakdiler % 1
Gayrinakdiler % 0,2 |
Nakdi % 0,5
Gayrinakdi % 0,1 |
Standart Nitelikli KOBİ Kredileri |
Nakdiler % 0,5
Gayrinakdiler % 0,1 |
Nakdi % 0
Gayrinakdi % 0 |
Standart Nitelikli Büyük Ölçekli Kamu İhalelerinin Finansmanında Kullanılmak Üzere Oluşturulan Sendikasyon Kredileri |
Nakdiler % 1
Gayrinakdiler % 0,2 |
Nakdi % 0
Gayrinakdi % 0 |
Standart Nitelikli Transit ticarete, ihracata, ihracat sayılan satış ve teslimlere ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik olarak kullandırılan krediler | % 0 | % 0 |
Standart Nitelikli yukarıdakiler dışındaki krediler |
Nakdiler % 1
Gayrinakdiler % 0,2 |
Nakdi % 1
Gayrinakdi % 0,2 |
Yakın İzlemedeki Ticari Krediler |
Nakdiler % 2
Gayrinakdiler % 0,4 |
Nakdi % 1
Gayrinakdi % 0,2 |
Yakın İzlemedeki KOBİ Kredileri | Nakdiler % 2
Gayrinakdiler % 0,4 |
Nakdi % 1
Gayrinakdi % 0,2 |
Yakın İzlemedeki Transit ticarete, ihracata, ihracat sayılan satış ve teslimlere ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik olarak kullandırılan krediler |
Nakdiler % 2
Gayrinakdiler % 0,4 |
Nakdi % 1
Gayrinakdi % 0,2 |
Yakın İzlemedeki Diğer Krediler |
Nakdiler % 2
Gayrinakdiler % 0,4 |
Nakdi % 2
Gayrinakdi % 0,4 |
Donuk Alacakların Yeniden Yapılandırılmasında Kolaylıklar Sağlandı
3- Mevcut Karşılıklar Yönetmeliği’ne eklenen “geçici madde 12” ile 31.12.2017 tarihine kadar uygulanmak üzere donuk alacakların (III üncü, IV üncü ve V inci grup krediler) yeniden yapılandırılmasında kolaylıklar sağlandı. Bu yapılandırma kolaylığı geçtiğimiz haftalarda yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası açıklanan aksiyonlardan biriydi.
Mevcut Karşılıklar Yönetmeliği’nin 11 inci maddesine göre donuk alacakların yeniden yapılandırılması geçici likidite sıkıntısı yaşayan borçlular özelinde yapılmak üzere en fazla iki defa ile sınırlı olmak üzere yapılabilmektedir. BDDK’nın yayımladığı düzenlemede bu kredi ve alacakların yine iki defa ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilmesi öngörülürken, yeniden yapılandırma için borçlunun bankaya olan ödeme yükümlülüğünün yerine getirilmemesinin geçici likidite sıkıntısından kaynaklanması ön şartının kaldırıldığı görülüyor.
Diğer taraftan, mevcut uygulamada yeniden yapılandırılan veya yeni bir ödeme planına bağlanan donuk alacaklar,
a) O tarihe kadar sınıflandırılarak izlendikleri Üçüncü, Dördüncü ve Beşinci Grup krediler ve diğer alacaklar içinde en az 6 ay süreyle takip edilmeye devam edilmeleri,
b) Toplam alacak tutarının en az yüzde %15’inin geri ödenmiş olması ve ödemelerin aksatılmaması kaydıyla, 6 aylık sürenin sonunda “Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler Hesabı”na aktarılabilmekte,
c) Yeniden yapılandırmaya ilişkin sözleşme gereği yapılması gereken ödemelerin aksatılması halinde ise, yeniden yapılandırılan krediler ve diğer alacaklar her yıl kalan anapara borcunun % 20’sinin tahsil edilmiş olması kaydıyla, azami bir kez daha yeniden yapılandırılabilmektedir.
Yeni yayımlanan düzenlemedeki yeniden yapılandırma uygulamasında ise,
a) İlk defa yeniden yapılandırılan kredilerin ikinci grupta sınıflandırılabilmesi için 6 ay süre ile takip hesaplarında izlenmesi ve toplam alacak tutarının en az %15’inin ödenmiş olması şartlarının kaldırıldığı; bunun yerine yeniden sınıflandırma tarihi itibarıyla ödemesi gecikmiş herhangi bir alacağın bulunmaması ve sınıflandırma tarihinden önceki son üç ödemenin vadesinde ve eksiksiz yapılmış olması şartlarının aranacağı,
b) İkinci yeniden yapılandırma için ise mevcut uygulamadaki her yıl kalan anapara borcunun % 20’sinin tahsil edilmiş olması şartının kaldırıldığı, bu şarta bağlı olmaksızın ikinci bir yeniden ödeme planının yapılabileceği ve ikinci kez yapılandırılan kredilerin yeniden sınıflandırma tarihi itibarıyla ödemesi gecikmiş herhangi bir alacağın bulunmaması ve sınıflandırma tarihinden önceki son altı ödemenin vadesinde ve eksiksiz yapılmış olması şartıyla İkinci Grupta sınıflandırılabileceği,
görülüyor. Bu süre içinde krediler ve diğer alacaklar için izlendikleri gruba uygulanan özel karşılık oranlarında karşılık ayrılmasına devam edilecek.
Öte yandan, bu maddeye göre yeni sözleşme koşullarına bağlanan veya yeniden yapılandırılan kredi veya diğer alacaklar ile ilgili olarak yıl sonu ve ara dönemler itibarıyla kamuya açıklanacak finansal raporlarda bilgi verilmesi gerekiyor.
OHAL Kapsamında Kapatılan Kurumların, TMSF’nin Kayyım Atandığı Kredi Borçlularının, Mal Varlıklarına Tedbir Konulan Gerçek ve Tüzel Kişilerin, Kamudan İhraç Edilen Kişilerin Bankalara Olan Borçlarında Gecikme Süreleri Farklı Hesaplanacak
4- Mevcut Karşılıklar Yönetmeliği’ne eklenen “geçici madde 13” ile
a) OHAL kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler gereğince kapatılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne veya Hazine’ye devredilen kredi borçlularının,
b) Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’nun kayyım olarak atandığı kredi borçlularının,
c) OHAL kapsamında görevinden ihraç edilen kamu görevlilerinin ve
d) OHAL kapsamında malvarlıklarına tedbir konulan gerçek ve tüzel kişilerin
bankalara olan yükümlülükleri açısından gecikme süreleri 21 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlatılabilecek. Düzenleme ile BDDK, bu tarihi uzatmaya yetkili kılınmış. Bu maddenin yürürlüğe giriş tarihi de OHAL’in ilan tarihi olan 21.07.2016 tarihinden geçerli olacak şekilde belirlenmiş.
19 Ağustos 2016 tarihli yazımızda yer verdiğimiz üzere 17.08.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname” ile OHAL kapsamında yürürlüğe konulan KHK’lar gereğince kapatılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne veya Hazine’ye devredilen kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanallarından alacaklı olduğu iddiasında bulunanlarca ilgili idarelere başvuru için bir hak düşürücü süre tanınmış ve alacaklılara 17.08.2016 tarihinden itibaren 60 günlük bir başvuru süresi verilmişti (17.08.2016 tarihinden sonra yapılacak kapatma işlemlerinde ise 60 günlük süre kapatma tarihinden itibaren başlamaktadır).
Bu kapsamda bankalar, 670 sayılı KHK’nın yürürlüğe girdiği 17.08.2016 tarihine kadar kapatılan kurum ve kuruluşlardan olan alacaklarını 17.10.2016 tarihine kadar, ilgili kuruluşların yönetim merkezlerinin bulunduğu yerdeki İl KHK İşlemleri Bürolarına bildirmiş ve bu alacakları için Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak paylaştırmayı beklemeye başlamışlardı. Öte yandan, OHAL sürecinde FETÖ/PDY ile ilişkili görülen birçok firmaya da kayyım atanmış, daha sonra bu firmalardaki kayyım yetkileri TMSF’ye geçmiş; TMSF’nin kayyım olarak atandığı firmaların durumunu incelemesi, eğer firma yaşatılabilir durumda ise satması, yaşatılamayacak durumda ise tasfiye etmesi veya varlıklarının satışını yapması öngörülmüştü. Diğer taraftan, bankalar, alacaklı bulundukları ve savcılıklar nezdinde yapılan soruşturmalar kapsamında mal varlıklarına el konulan bir kısım gerçek ve tüzel kişilerle ilgili yargılama süreci devam ederken bu kişilerden alacaklarını tahsil etme yönünde de herhangi bir işlem yapamıyorlardı. Dolayısıyla OHAL sürecinde bu kapsamdaki birçok kişi ve kuruluşun bankalara olan yükümlülükleri, bankaların elinde olmayan sebeplerle donuk alacak haline dönüşmüş ve karşılık ayrılmasını gerektirir hale gelmişti. Yayımlanan taslak ile OHAL sürecinden ötürü bankaların üzerinde oluşan bu karşılık yükünün hafifletilmesine ilişkin bir aksiyon alındığı görülüyor.
Buna göre Karşılıklar Yönetmeliği’nin 4 üncü maddesinde belirlenen gecikme süreleri (İkinci Grup için 30 +, Üçüncü Grup için 90 +, Dördüncü Grup için 180 +, Beşinci Grup için 1 Yıl +) bu niteliklikteki kredilerde 21.01.2017 tarihinden itibaren başlatılacak. Diğer bir ifadeyle, bu krediler için sayaç 21.01.2017 tarihinde açılarak gecikme süreleri hesaplanmaya başlanacak. Bu madde OHAL’in ilan edildiği tarihten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdiği ve gecikme süreleri 21.01.2017 tarihinden itibaren başlayacağı için OHAL ile ilişkili bu tip krediler için 2016 yıl sonunda herhangi bir gecikme hesaplanmayacağı ve yıl sonunda donuk alacak olarak sınıflandırılmayacakları anlaşılıyor.
Aynı düzenlemeye ”Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Muhasebe Uygulamaları ile Finansal Tabloları Hakkında Yönetmelik”e eklenen geçici maddede de yer verilerek finansal kiralama, tüketici finansmanı ve faktoring şirketlerinin de bu nitelikteki gerçek ve tüzel kişilere sağladıkları finansman için 2016 yıl sonunda karşılık ayırmamalarına imkan tanındı.
Hamdi GİRGİN
“NOT: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir.”
Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik |
|
ESKİ DÜZENLEME |
YENİ DÜZENLEME |
İntibak GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bankalar, durumlarını 1/1/2018 tarihine kadar 9 uncu maddeye uygun hale getirmek zorundadır. (2) Kurul, bankanın detaylı gerekçelerini içeren başvurusu üzerine yapacağı değerlendirmeye göre banka bazında TFRS 9 uygulamasına geçilmesi konusunda ilave süre tanınmasına karar verebilir. |
1/1/2018 tarihi itibarıyla TFRS 9’a hazır olmayan bankalar GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Kurul, durumlarını 1/1/2018 tarihine kadar 9 uncu maddeye uygun hale getiremeyen bankaların detaylı gerekçelerini içeren başvurusu üzerine yapacağı değerlendirmeye göre banka bazında TFRS 9 uygulamasına geçilmesi konusunda ilave süre tanınmasına karar verebilir. |
Genel karşılık oranlarına ilişkin uygulama GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 10 uncu maddenin birinci fıkrasındaki genel karşılık oranları 1/1/2018 tarihine kadar aşağıdaki şekilde uygulanır: a) Standart nitelikli nakdi kredileri toplamının en az yüzde biri (%1) oranında. b) Yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamının en az yüzde ikisi (%2) oranında. |
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI |
Yürürlük MADDE 23 – (1) Bu Yönetmelik 1/1/2017 tarihinde yürürlüğe girer. |
Yürürlük MADDE 23 – (1) Bu Yönetmelik 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe girer. |
Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik |
|
ESKİ DÜZENLEME |
YENİ DÜZENLEME |
Genel karşılıklar MADDE 7 – (1) Bankalar, a) Standart nitelikli nakdi kredileri toplamının yüzde biri (% 1) ve teminat mektupları, aval ve kefaletleri ile diğer gayrinakdi kredileri toplamının binde ikisi (% 0,2) oranında, b) Yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamının yüzde ikisi (% 2) ve teminat mektupları, aval ve kefaletleri ile diğer gayrinakdi kredileri toplamının binde dördü (% 0,4) oranında genel karşılık ayırırlar. Bu fıkrada belirtilen oranlar, veriliş tarihinden itibaren beş yıllık süre geçmiş bulunan çek defterlerinin her bir çek yaprağına ilişkin, 3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuattan kaynaklanan ödeme yükümlülükleri için dörtte bir oranında uygulanır. Bu hükmün uygulanmasında standart nitelikli nakdi krediler ve yakın izlemedeki nakdi krediler, “Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesabı”, “Tahsili Şüpheli Ücret, Komisyon ve Diğer Alacaklar Hesabı” ve “Zarar Niteliğindeki Krediler ve Diğer Alacaklar Hesabı” dışında bilânço içi hesaplarda izlenen kredileri ve diğer alacakları kapsar. … (6) Bankalar, birinci fıkranın (a) bendinde belirtilen genel karşılık oranlarını, Birinci Grupta izlenen nakdi ve gayrinakdi transit ticarete, ihracat sayılan satış ve teslimlere ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik olarak kullandırılan krediler için yüzde sıfır (% 0) olarak, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere kullandırılan nakdi krediler için binde beş (%0,5), gayrinakdi krediler için ise binde bir (%0,1) olarak uygulayabilir. |
7 NCİ MADDENİN ALTINCI FIKRASI YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR |
|
Genel karşılık uygulaması Geçici Madde 11- 7 nci maddenin birinci fıkrasındaki genel karşılık oranları 31/12/2017 tarihine kadar aşağıdaki şekilde uygulanabilir: a) Birinci Grupta izlenen nakdi ticari krediler toplamının en az binde beşi (% 0,5) ve gayrinakdi ticari krediler toplamının en az binde biri (% 0,1) oranında. b) Birinci Grupta izlenen küçük ve orta büyüklükteki nakdi ve gayrinakdi işletme kredileri ile transit ticarete, ihracata, ihracat sayılan satış ve teslimlere ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik olarak kullandırılan nakdi ve gayrinakdi krediler ve büyük ölçekli kamu ihalelerinin finansmanında kullanılmak üzere oluşturulan sendikasyon kredilerinin toplamı için yüzde sıfır (% 0) oranında. c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilenler dışındaki Birinci Grupta izlenen nakdi krediler toplamının en az yüzde biri (% 1), gayrinakdi krediler toplamının en az binde ikisi (% 0,2) oranında. ç) İkinci Grupta izlenen nakdi ticari krediler ve küçük ve orta büyüklükteki işletme kredileri ile transit ticarete, ihracata, ihracat sayılan satış ve teslimlere ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik olarak kullandırılan krediler toplamının en az yüzde biri (% 1) oranında, bu nitelikteki gayrinakdi krediler toplamının binde ikisi (% 0,2) oranında. d) (ç) bendinde belirtilenler dışındaki İkinci Grupta izlenen nakdi krediler toplamının yüzde ikisi (% 2) oranında, gayrinakdi krediler toplamının ise binde dördü oranında (% 0,4). |
Kredilerin ve diğer alacakların yeniden yapılandırılması MADDE 11 – (1) 4 üncü maddede belirtilen sınıflandırma esasları kapsamında kredilere ve diğer alacaklara ilişkin olarak bankaya olan ödeme yükümlülüğünün yerine getirilmemesinin geçici likidite sıkıntısından kaynaklanması halinde, borçluya likidite gücü kazandırmak ve banka alacağının tahsilini sağlamak amacıyla gecikmiş faizler de dahil olmak üzere krediler ve diğer alacaklar, bu maddede belirlenen usul ve esaslara uyulmak kaydıyla, gerektiğinde ilave kredi açılmak suretiyle yeniden yapılandırılabilir ya da yeni bir itfa planına bağlanabilir. (2) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında, geçici likidite sıkıntısı, yükümlülüklerini zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirebilecek ödeme üçüne sahip olan bir kredi borçlusunun normal faaliyetlerden kaynaklanan fon giriş ve çıkışlarının, satış gelirlerinin veya faaliyet gelirlerinin beklenmedik ve geçici bir nedene bağlı olarak dalgalanmasından dolayı düzensiz hale gelmesinden kaynaklanan yönetilebilir bir nakit açığı olarak dikkate alınır. (3) Yeniden yapılandırılan krediler, o tarihe kadar sınıflandırılarak izlendikleri Üçüncü, Dördüncü ve Beşinci Grup krediler ve diğer alacaklar içinde en az altı ay süreyle takip edilmeye devam olunur. Bu süre içinde söz konusu alacaklar için, izlendikleri gruba uygulanan özel karşılık oranlarında karşılık ayrılmasına devam edilir. (4) Yeniden yapılandırılan krediler, toplam alacak tutarının en az yüzde on beşinin (%15) geri ödenmiş olması, en az altı ay süreyle izlendikleri grupta takip edilmeleri, ve ödemelerin aksatılmaması kaydıyla, bu sürenin sonunda “Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler Hesabı”na aktarılabilir. (5) Bu madde ve yeniden yapılandırmaya ilişkin sözleşme gereği yapılması gereken ödemelerin aksatılması halinde, yeniden yapılandırılan krediler ve diğer alacaklar her yıl kalan anapara borcunun yüzde yirmisinin (% 20) tahsil edilmiş olması kaydıyla, azami bir kez daha yeniden yapılandırılabilir. (6) Kanunun 49 uncu maddesinde belirtilen, bankanın dâhil olduğu risk grubundaki gerçek ve tüzel kişilerden olan krediler ve diğer alacaklar, bu maddede belirtilen esaslar dâhilinde ilave kredi açılmaması kaydıyla yeni bir itfa planına bağlanabilir. (7) Bankalar, “Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler Hesabı”na intikal eden alacakları, 4 üncü maddede belirtilen sınıflandırma esasları çerçevesinde niteliklerini yeniden değerlendirmek suretiyle belirlenecek gruplar altında sınıflandırabilirler. |
31/12/2017 tarihine kadar yeniden yapılandırma Geçici Madde 12- (1) Bankalarca krediler ve diğer alacaklar 31/12/2017 tarihine kadar aşağıda belirtilen şekilde yeniden yapılandırmaya konu edilebilir. a) Bankalarca donuk alacak olarak sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklar bu madde kapsamında iki defa ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilir. Yeniden yapılandırılan krediler, 1) Birinci yeniden yapılandırmada yeniden sınıflandırma tarihi itibarıyla ödemesi gecikmiş herhangi bir alacağın bulunmaması ve sınıflandırma tarihinden önceki son üç ödemenin vadesinde ve eksiksiz yapılmış olması, 2) İkinci yeniden yapılandırmada yeniden sınıflandırma tarihi itibarıyla ödemesi gecikmiş herhangi bir alacağın bulunmaması ve sınıflandırma tarihinden önceki son altı ödemenin vadesinde ve eksiksiz yapılmış olması, kaydıyla İkinci Grupta sınıflandırılabilir. Bu süre içinde krediler ve diğer alacaklar için izlendikleri gruba uygulanan özel karşılık oranlarında karşılık ayrılmasına devam edilir. Yeniden yapılandırma sonrasında İkinci Grupta sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklar “Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler Hesabı”nda izlenir. (2) Bu maddeye göre yeni sözleşme koşullarına bağlanan veya yeniden yapılandırılan kredi veya diğer alacaklar ile ilgili olarak yıl sonu ve ara dönemler itibarıyla kamuya açıklanacak finansal raporlarda bilgi verilir.
|
Olağanüstü hal kapsamında gecikme süresi Geçici Madde 13- 4 üncü maddenin birinci fıkrasında yer alan gecikme süreleri 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler gereğince kapatılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne veya Hazineye devredilen veya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun kayyım olarak atandığı kredi borçlularının ve olağanüstü hal kapsamında görevinden ihraç edilen kamu görevlileri ile malvarlıklarına tedbir konulan gerçek ve tüzel kişilerin bankalara olan yükümlülükleri açısından 21 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlatılabilir. Kurul bu tarihi uzatmaya yetkilidir. |
|
MADDE 5 – Bu Yönetmeliğin 1, 2 ve 3 üncü maddeleri yayımı tarihinde, 4 üncü maddesi 21/7/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer. |
Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (YÖNETMELİKTE 14.12.2016 TARİHİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İŞLENDİĞİ HALİ)
Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar için Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (YÖNETMELİKTE 14.12.2016 TARİHİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İŞLENDİĞİ HALİ)