Gayrimenkul Yatırım Fonları Proje Yapabilecek!
Sermaye Piyasası Kurulu (“SPK”) tarafından Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (Iıı-52.3)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (III-52.3.F) (“Tebliğ”) 17.07.2024 tarihli ve 32604 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kamuoyunda gündem olan ve yayımı beklenen Tebliğ ile Gayrimenkul Yatırım Fonlarının (GYF), konut üretimine katkı sağlayabilmeleri için gayrimenkul projelerine yatırım yapmalarına imkân tanınması, gayrimenkul yatırım fonu başvuru süreçlerinin sadeleştirilmesi ve daha etkin şekilde yürütülebilmesi amaçlanmıştır. Kamuoyuna yansıyan açıklamalardan proje gayrimenkul yatırım fonlarının, anılan Tebliğ ile birlikte İstanbul gibi şehirlerde kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olması beklenmektedir.
Bu yazımız ile Tebliğ’deki öne çıkan yenilik ve değişikliklere aşağıda yer veriyoruz:
- GYF’lerin gayrimenkul projelerine yatırım yapabilmelerine imkan sağlanmıştır.
Bilindiği üzere Tebliğ’den önceki mevzuatsal çerçevede kamusal nitelikli birtakım istisnalar dışında gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) herhangi bir gayrimenkul projesine yatırım yapması imkanı yoktu. Tebliğ ile birlikte GYF’lerin, münhasıran bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrıldığı gayrimenkul projelerine yatırım yapabilmesinin önü açılmıştır. Bir başka deyişle Tebliğ öncesi dönemde gayrimenkullerin inşaat işlerini üstlenemeyen GYF’lerin, artık kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapabilmesi mümkün kılınmıştır.
- En geç 3 yıl içinde gayrimenkul projelerinin inşaatına başlanması zorunlu kılınmıştır.
Proje GYF adına tapuda tescil edilen arsalar üzerinde en geç 3 yıl içerisinde Tebliğ’de belirtilen şartları sağlayan gayrimenkul projelerinin inşaatına başlanması için tüm yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekli kılınmıştır. Bir başka deyişle tapuda fon adına tescil edilen arsalar üzerinde en geç 3 yıl içinde gayrimenkul projelerinin inşaatına başlanması zorunlu olacaktır.
- GYF’lerin şemsiye fon yapısında kurulabilmelerine imkan tanınmıştır.
Katılma payı ihraç süreçlerinin kısaltılabilmesini teminen GYF’lerin, menkul kıymet yatırım fonları gibi şemsiye fona bağlı olarak ihraç edilebilmesi imkanı getirilmiştir. Böylelikle her bir GYF için ayrı bir içtüzük oluşturulmasına gerek olmaksızın yeni kurulacak GYF’nin payları tek bir içtüzük altında ihraç belgesi ile ihraç edilebilecektir.
- GYF başvuru süreçlerinin sadeleştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştır.
SPK tarafından 01.03.2024 tarihli ve 32476 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-52.1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (III-52.1.e) ile serbest fon başvuru süreçlerinin sadeleştirilmesi amacıyla muhtelif değişiklikler yapılmıştı. Benzer şekilde Tebliğ ile GYF başvuru süreçlerinin sadeleştirilmesi ve daha etkin şekilde yürütülebilmesine yönelikte düzenlemeler yapılmıştır. Örneğin içtüzük ve ihraç belgesi metinlerinin sadeleştirilmesi amacıyla birtakım hususların anılan metinlerden yalnızca birinde ya da fon ile katılma payı sahipleri arasında imzalanacak fon ihraç sözleşmesinde düzenlenmesi imkanı getirilmiştir. Katılma paylarının nitelikli yatırımcıya satışı öncesinde yatırımcılarla Tebliğ’de belirtilen asgari unsurları içeren fon ihraç sözleşmesinin imzalanması ve sözleşmenin bir örneğine fonun Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) sayfasında yer verilmesi gerekli kılınmıştır.
- GYF’lerde katılma paylarının satışına başlama tarihi uzatılmıştır.
Katılma paylarının satış başlangıç tarihi, SPK’ca onaylı ihraç belgesinin teslim alınmasını takiben en geç altı (6) ay iken bir (1) yıla uzatılmıştır. Bu durum GYF katılma payı ihracındaki esnekliğin artmasına imkan sağlamıştır.
- Önceden kuruluşuna izin verilen GYF’ler için geçiş süreci öngörülmüştür.
Tebliğ’e eklenen Geçici Madde 2 ile Tebliğ değişikliklerinin yürürlüğe girdiği 17.07.2024 tarihi itibarıyla katılma payı ihraç edilmiş fonlar tarafından yatırımcılar ile fon ihraç sözleşmesi imzalanması gerekliliğinin yerine getirilebilmesi ve fonun ihraç belgesinde yer alması gereken asgari unsurlara uyum sağlanabilmesi için 31.12.2024 tarihine kadar süre verilmiştir.
Tebliğin yürürlüğe girdiği 17.07.2024 tarihi itibarıyla katılma payı ihraç edilmiş ve portföyü proje gayrimenkul yatırım fonu hükümlerine uygun olan fonların kurucuları tarafından, tüm katılma payı sahipleri ile fon ihraç sözleşmesi imzalanması şartıyla, söz konusu fonun proje gayrimenkul yatırım fonuna dönüştürülebilmesi talebiyle 17.08.2024 tarihine kadar SPK’ya başvurması gerekecektir.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
III-52.3 Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği – Karşılaştırma Tablosu: