Finansal Tüketicilerin Kıymetli Maden Transfer İşlemlerinden Alınacak Ücretlere İlişkin Düzenleme
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 24.10.2018 tarihli ve 30575 sayılı Resmi Gazete’de “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” (Yönetmelik) yayımlandı.
Bu Yönetmelik ile yapılan değişiklikle bankaların, finansal tüketicilerin yaptığı kıymetli maden transfer işlemlerinden ücret / komisyon almalarına imkan tanınırken, bu ücretin üst limitinin transfer sistemini işleten kuruluşa işlem başına ödenen transfer komisyonu/ücretinin azami % 15’ini geçemeyeceği hüküm olundu.
Ayrıca, Yönetmeliğin 12 nci maddesinde para transfer işlemlerine ilişkin yer alan hükümlerin uygun düştüğü ölçüde kıymetli maden transfer işlemleri için de uygulanacağı belirtildi. Bu çerçevede, Yönetmeliğe eklenen fıkra aşağıda yer alıyor:
(5) Kıymetli maden transfer işlemlerinden alınacak ücret, transfer sistemini işleten kuruluş tarafından işlem başına belirlenen transfer komisyonu/ücreti ile bu komisyonun/ücretin azami yüzde onbeşine kadar belirlenebilecek tutar toplamını aşamaz. Para transfer işlemlerine ilişkin yukarıdaki hükümler uygun düştüğü ölçüde kıymetli maden transfer işlemleri için de uygulanır.”
Hali hazırda kıymetli maden transfer sistemi olarak Takasbank tarafından altın transfer hizmetleri verilmekte olup, bu sistemde 9 banka aktif üye olarak yer alıyor. Takasbank Altın Transfer Sistemi (ATS), banka müşterilerinin bankalardaki altın depo hesaplarında bulunan altın bakiyelerini bankalararasında kişiden kişiye (P2P) elektronik ortamda transfer edilebilmelerine imkan tanıyor. Bu sistemde Takasbank platform işleticisi, bankalar sistem katılımcısı (üye), Borsa İstanbul da altın saklayıcısı konumunda bulunuyor. Altın transfer sistemine üye olan bankaların müşterileri yine sisteme üye olan diğer bankalardaki kendi veya başkaları adına açılan altın depo hesaplarına 1 gramdan başlamak üzere üst sınır olmaksızın altın transfer işlemlerini bu sistem vasıtasıyla bankalar aracılığıyla yapabiliyorlar.
Yönetmelik değişikliği yayımı tarihi olan 24 Ekim 2018 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.
Saygılarımızla,
Hamdi GİRGİN
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
FİNANSAL TÜKETİCİLERDEN ALINACAK ÜCRETLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK (YÖNETMELİKTE 24.10.2018 TARİHİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İŞLENDİĞİ HALİ)
|
YENİ DÜZENLEME |
Para transfer işlemleri MADDE 12 – (1) Finansal tüketicinin hesabının bulunduğu kuruluşun işlem alanlarından herhangi birini kullanmak suretiyle kendi hesabına para yatırması ile hesabın bulunduğu şubeden finansal tüketici adına üçüncü kişilerin para yatırması işlemlerinden ücret alınamaz. (2) Gelen veya giden elektronik fon transfer sistemi işlemlerinde, finansal tüketicinin hatası nedeniyle para iadesi gereken durumlarda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına ödenen masraflar dışında finansal tüketiciden herhangi bir ücret alınamaz. Havalenin iadesi, reddi, devri ya da havale işlemine dair bilgi değişikliği işlemlerinden bir kamu kurum ve kuruluşuna veya üçüncü kişilere ödenen ücretler dışında ücret alınamaz. (3) Düzenli veya rutin işlem saatleri dışında yapılan para transferleri, banka ve kredi kartı veya ön ödemeli kartlardan yapılan para transfer işlemleri ile özel nitelikli işlemlerin ücretleri, finansal tüketici ile banka arasında düzenlenen sözleşme ile belirlenir. (4) Kuruluşlarda herhangi bir hesabı bulunmayan finansal tüketicilerin gerçekleştirdiği para transfer işlemlerinde, bu işlemler gerçekleşmeden önce finansal tüketiciye ilgili ücrete dair bilgi verilir. İşlem tutarı ve ücret bilgisi işlem fişi üzerinde açıkça gösterilir.
|
Para ve kıymetli maden transfer işlemleri MADDE 12 – (1) Finansal tüketicinin hesabının bulunduğu kuruluşun işlem alanlarından herhangi birini kullanmak suretiyle kendi hesabına para yatırması ile hesabın bulunduğu şubeden finansal tüketici adına üçüncü kişilerin para yatırması işlemlerinden ücret alınamaz. (2) Gelen veya giden elektronik fon transfer sistemi işlemlerinde, finansal tüketicinin hatası nedeniyle para iadesi gereken durumlarda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına ödenen masraflar dışında finansal tüketiciden herhangi bir ücret alınamaz. Havalenin iadesi, reddi, devri ya da havale işlemine dair bilgi değişikliği işlemlerinden bir kamu kurum ve kuruluşuna veya üçüncü kişilere ödenen ücretler dışında ücret alınamaz. (3) Düzenli veya rutin işlem saatleri dışında yapılan para transferleri, banka ve kredi kartı veya ön ödemeli kartlardan yapılan para transfer işlemleri ile özel nitelikli işlemlerin ücretleri, finansal tüketici ile banka arasında düzenlenen sözleşme ile belirlenir. (4) Kuruluşlarda herhangi bir hesabı bulunmayan finansal tüketicilerin gerçekleştirdiği para transfer işlemlerinde, bu işlemler gerçekleşmeden önce finansal tüketiciye ilgili ücrete dair bilgi verilir. İşlem tutarı ve ücret bilgisi işlem fişi üzerinde açıkça gösterilir. (5) Kıymetli maden transfer işlemlerinden alınacak ücret, transfer sistemini işleten kuruluş tarafından işlem başına belirlenen transfer komisyonu/ücreti ile bu komisyonun/ücretin azami yüzde onbeşine kadar belirlenebilecek tutar toplamını aşamaz. Para transfer işlemlerine ilişkin yukarıdaki hükümler uygun düştüğü ölçüde kıymetli maden transfer işlemleri için de uygulanır. |
Ek-1 Ürün veya Hizmet Sınıflandırmaları … 3.Para Transferleri 3.1. Elektronik Fon Transferi Ücreti 3.2. Havale Ücreti 3.3. Swift Ücreti |
Ek-1 Ürün veya Hizmet Sınıflandırmaları … 3. Para ve Kıymetli Maden Transferleri 3.1. Elektronik Fon Transferi/Kıymetli Maden Transferi Ücreti 3.2. Havale Ücreti 3.3. Swift Ücreti |