Finansal Kuruluşlar Odağında 7263 sayılı Kanunun (İhracat Hesapları vd.) Getirdikleri
7263 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Torba Kanun), 03.02.2021 tarihli ve 31384 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Torba Kanun ile birlikte finansal kuruluşlar açısından bağlantılı, ilgili olabilecek öne çıkan değişikliklere aşağıda yer verilmektedir:
Açık ihracat hesaplarını süresi içinde ihbar etmeyen bankalara ek süre verilmiştir.
Bilindiği üzere yasal mevzuat uyarınca ihracatçıların fiili ihracat tarihinden itibaren 180 gün içinde ihracat bedellerini yurda getirmeleri ve bankalarda açtıkları ihracat hesaplarını kapatmaları gerekmektedir. İhracat Genelgesi’nin 29.maddesi ile; bankalarda açılan ihracat hesaplarının fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde kapatılmaması halinde, bankaların bu durumu 5 iş günü içinde ihracatçının bağlı bulunduğu vergi dairesine ihbar yükümlülüğü bulunmaktadır.
Torba Kanun ile 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanunu’na eklenilen Geçici 1.madde ile;
- 03.02.2021 tarihi itibariyle bankalarda bulunan ihbar süresi geçmiş açık hesapların, 60 gün içinde vergi dairelerine ihbar edilmesi halinde, ihbar sürelerine uymayan bankalar/çalışanları hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmayacağı,
- Süresi geçtikten sonra ihbar edilen ancak, 03.02.2021 tarihi itibariyle Cumhuriyet Savcılıklarına bildirim yapılmayan ihlaller için de bankalar/çalışanları hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmayacağı,
- 03.02.2021 tarihi itibariyle bankaların geç bildirimlerinden kaynaklanan ihmalleri nedeniyle, Cumhuriyet Savcılıkları tarafından banka/çalışanları haklarında idari para cezası kararı henüz verilmemiş işlemler için Cumhuriyet Savcılıklarınca idari yaptırım kararı verilmeyeceği,
- 03.02.2021 tarihi itibariyle bankaların geç bildirimlerinden kaynaklanan ihmalleri nedeniyle, Cumhuriyet Savcılıkları tarafından bankalara/çalışanlarına idari yaptırım kararı verilmiş ancak kesinleşmemiş ya da kesinleşmiş olup, henüz ödenmemiş olan idari para cezası kararlarının bütün neticeleri ile ortadan kalkacağı,
- 03.02.2021 tarihi itibariyle ödenmiş olan idari para cezalarının red ve iade edilmeyeceği
hükme bağlanmıştır.
İşletmenin tamamı üzerinde rehin kurulmadan işletmenin belirli bir taşınır grubunun bütünü üzerinde rehin kurulmasına imkân tanınmıştır.
Taşınır rehni uygulamasının finansmana erişimde daha etkin bir araç olarak kullanılması için ticari işletme ve esnaf işletmesinin tamamı üzerinde rehin kurulmadan işletmenin belirli bir taşınır varlık grubunun (Ekipman, stok vd.) bütünü üzerinde rehin kurulmasına imkân tanınmıştır. Bir işletmenin tamamı üzerinde rehin kurulması halinde, rehnin kuruluşu anında işletmenin faaliyetine tahsis edilmiş her türlü varlık; belirli bir taşınır varlık grubunun bir bütün olarak rehnedilmesi halinde ise bu gruba dahil varlıkların tamamı rehnedilmiş sayılacaktır.
Bir işletmenin belirli bir taşınır varlık grubunun bir bütün olarak rehnedilmesi hâlinde rehin sözleşmesinde rehne konu varlık ile bu varlığın ayırt edici özelliklerini belirten seri numarası, markası, üretim yılı, şasi numarası, belge seri numarası, varsa GTİP ya da PRODTR sanayi ürünü kodu gibi hususların yer alması şartı aranmayacaktır.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca, ticaret sicil belgeleri ile Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan edilenler dışında belge istenemeyecektir.
Torba Kanun ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ticari işletmelerin tesciliyle ilgili hükümlerin düzenlediği 40.maddesi ile anonim şirket yönetim kurulunun tescili ve ilanıyla ilgili hükümlerin düzenlendiği 373.maddesinde değişikliğe gidilmektedir:
- Gerçek kişi tacirler ile tüzel kişi tacir adına imzaya yetkili olanlar bakımından daha önce ticaret sicili nezdinde yetkilendirilmiş personel huzurunda yazılı olarak alınan imza beyanları, bundan böyle kamu kurum ve kuruluşlarınca veri tabanlarında tutulan imza verilerinden elektronik ortamda temin edilerek merkezi ortak veri tabanındaki sicil dosyasına kaydedilecektir.
- Kamu kurum ve kuruluşlarının veri tabanlarında imza kaydının bulunmaması halinde, imzaya yetkili kişilerin imza beyanlarının ticaret sicili müdürlüğüne verilmesi ile uygulamasına ilişkin usul ve esasları Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğ ile belirlenecektir.
- Kamu kurum ve kuruluşlarına, şirket imza yetkililerinin tespitinde yalnızca ticaret sicil kayıtlarının esas alınmasına ve şirketten ticaret sicil müdürlüklerince düzenlenen belgeler ile Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanan ilan dışında hiçbir belge istenmeyeceğine dair yükümlülük getirilmektedir. Böylelikle hukuki işlem güvenliğinin sağlanması ve tacirler bakımından ilave işlem ve maliyet doğuran uygulamaların sonlandırılması amaçlanmaktadır.
Sermaye şirketlerini temsile yetkili olanlar ve bunların temsil şekilleri MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi üzerinden elektronik ortamda görülebilmektedir. Bakıldığında değişiklikler ile kamu kurum ve kuruluşlarınca şirketlerden imza sirküleri gibi belgelerin talep edilmemesi ve MERSİS kayıtlarının esas alınması öngörülmektedir. Bu bakımdan belge sahteciliği ve sahte imza kullanımının önüne geçilmesi açısından istenmekle birlikte ilave işlem – maliyet doğuran ve bankacılık başta olmak üzere finansal işlemlerde yoğun kullanılan imza sirküleri gibi uygulamaların dijital ekonomi hedefi doğrultusunda gözden geçirilmesi açısından üzerinde çalışılabileceği dile getirilebilir.
Saygılarımızla,
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
“UYARI: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”
7263 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun: