Finansal Hizmetlerde Mesafeli Sözleşme Dönemi Başlıyor
Bugünlerde birçok banka ve finans kurumunun derdi özellikle tüketicilerle yapılan işlemlerde tüketiciden imzalı olarak alınması gereken bilgilendirme ve onay formları, sözleşme vs. gibi evrakların sayısındaki artış. Tüketiciyi korumak için artan düzenlemeler ve tüketicinin bilgilendirilmesi yükümlülükleri bazen işlem sürelerini ve imza atılması gereken evrakları artırması sebebiyle müşteri memnuniyetsizliklerine sebep olabiliyor. Diğer taraftan, giderek dijitalleşen dünyada müşteriden yazılı ve imzalı evrak alınması zorunlulukları da memnuniyetsizliklere sebep verebiliyor.
4077 sayılı eski tüketici kanunu dönemindeki “Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik” bankacılık ve sigortacılıkla ilgili sözleşmeleri kapsam dışı tuttuğundan müşteri ile iş ilişkisi kurulmasında bu sektördeki şirketlerin müşteriden yazılı ve imzalı sözleşme almaları zorunlu idi. Ancak, 6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu bu konuda önemli bir yenilik getirdi ve Kanun’un 49 uncu maddesi ile her türlü banka hizmeti, kredi, sigorta, bireysel emeklilik, yatırım ve ödeme ile ilgili hizmetlerde mesafeli sözleşme düzenlenmesine imkan tanındı.
Söz konusu Kanun hükmünün uygulanmasını belirleyen “Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği” 31.01.2015 tarih ve 29253 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik bankacılık, kredi, sigorta, bireysel emeklilik ve yatırım hizmetleri sunulmasında hizmet veren ile tüketici arasında uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle sözleşme kurulmasına izin veriyor. Sadece konut finansmanı sözleşmeleri Yönetmelik kapsamı dışında tutulmuş durumunda. Diğer bir ifadeyle konut finansmanı sözleşmelerinde müşteri ile karşı karşıya gelinerek yazılı ve imzalı sözleşme düzenlenmesi yükümlülüğü devam ediyor.
Yönetmelik finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşme düzenlenmeden önce yapılacak ön bilgilendirme, mesafeli sözleşmelerin içermesi gereken asgari unsurlar ve tüketicinin cayma hakkına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Ancak, tüketici kredisi sözleşmelerinde bu sözleşmelere ilişkin mevzuattaki ön bilgilendirme, sözleşmenin şekli ile zorunlu içeriğine ve sözleşmenin sona erdirilmesine ilişkin hükümlere uymak kaydıyla Yönetmelik’teki ön bilgilendirme, sözleşme unsurları ve sözleşmenin fesih edilmesine ilişkin yükümlülüklere bağlı kalmadan mesafeli sözleşme düzenlenmesine izin veriyor.
Yine Yönetmelik’teki yükümlülükler finansal hizmetin sunulmasına ilişkin sözleşmenin, hizmet tedarikine ilişkin ilk anlaşma ile buna bağlı ardışık işlemleri veya zaman içinde gerçekleşen aynı nitelikteki farklı işlemleri kapsaması halinde, sadece ilk anlaşmaya uygulanıyor. Diğer bir ifadeyle işlemin başlangıcında gerekli ön bilgilendirme ve çerçeve sözleşme düzenleme yükümlülüklerinin yerine getirilmesi kaydıyla ardışık her işlemde tekrar ön bilgilendirme yapılması ve mesafeli sözleşme kurulması yükümlülükleri doğmuyor.
Yönetmelik hükümleri 3 ay sonra 31 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe girecek. Düzenlemenin finans sektörüne hayırlı olmasını dileriz.
Saygılarımızla
PROCOMPLIANCE
FİNANSAL HİZMETLERE İLİŞKİN MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİ’NE ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN.
1 Cevap
[…] 31.01.2015 tarihli ve 29253 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde ise sözleşme akdedilmesi öncesi müşterilerin bilgilendirilmesine yönelik ayrıntılar […]