54- Bankaların Türkiye’de İkamet Eden Yabancı Uyruklu Yönetim Kurulu Üyelerinin Çalışma İzni Almaları Gerekmekte midir?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (Kurul)’nun 14.02.2008 tarihli ve 2472 sayılı Kararı ile “01.11.2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bankaların Üst Yönetimine Atanacakların Bildirimi, Yemin ve Mal Beyanında Bulunulması ve Karar Defterlerinin Tutulmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik“in 4 üncü (yönetim kurulu üyeliği) ve 6 ncı (genel müdür ve genel müdür yardımcıları) maddelerinde belirtilen görevlere atanacak yabancı uyruklu kişilerden anılan maddelerde öngörülen belgelerin yanı sıra “4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun“da yer alan hükümler çerçevesinde alınacak çalışma izin belgelerinin de istenilmesine karar verilmiş ve bu husus Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun 21 Şubat 2008 tarih ve 2667 sayılı yazısı ile Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreterliği’ne bildirilmiştir. Dolayısıyla, Kurul, 2472 sayılı Kararı ile yönetim kurulu üyeliği ile genel müdür ve genel müdür yardımcılıklarına atanacak yabancı uyruklu kişilerden çalışma izin belgesi talep edilmesine karar vermiştir.
Ancak, Kurul, bu Kararı’nı takiben 27 Mart 2008 tarihinde aldığı 2550 sayılı Kararı ile ise Türkiye’de ikamet etmeyen yabancı uyruklu yönetim kurulu üyeleri yönünden bir değişikliğe gitmiş ve “bankaların ücret karşılığı icrai görev üstlenerek Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklular hariç, yabancı uyruklu yönetim kurulu üyelerinden, Kurul’un 14 Şubat 2008 tarih ve 2472 sayılı Kararı uyarınca çalışma izin belgesinin talep edilmemesine” karar vermiştir.
Kurul’un 2472 sayılı Kararı’nda atıf yapılan “4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun”, 13 Ağustos 2016 tarihli ve 29800 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu” ile yürürlükten kaldırılmıştır. 6735 sayılı Kanun’un 13 üncü maddesinin 7 nci fıkrasında,
Çalışma izni muafiyeti
MADDE 13- …
(7) 6102 sayılı Kanuna göre kurulmuş anonim şirketlerin Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyesi ve diğer şirketlerin yönetici sıfatı olmayan ortağı ile Türkiye’de gerçekleştirdiği faaliyetleri yüz seksen gün içinde doksan günü geçmeyen sınırötesi hizmet sunucusu, çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilir.“
hükmü, aynı Kanun’un 10 uncu maddesinin 5 inci fıkrasında ise,
Çalışma izni türleri
MADDE 10- …
(5) 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuş olan;
a) Limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürü,
b) Anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesi,
c) Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin yönetici olan komandite ortağı,
olan yabancılar çalışma izni alarak çalışabilirler.“
hükmü bulunmaktadır.
Dolayısıyla BDDK’nın 2472 ve 2550 sayılı Kararları ile 6735 sayılı Kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğinde;
a) Bankaların Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu yönetim kurulu üyeleri ile banka ortağı olan yabancı uyruklu yönetim kurulu üyelerinin çalışma izni almaları gerektiği,
b) Türkiye’de ikamet etmeyen yabancı uyruklu yönetim kurulu üyelerinin ise çalışma izni muafiyeti kapsamında oldukları ve çalışma izni muafiyeti belgesi alarak görev yapabilecekleri anlaşılmaktadır. Uygulamada bilindiği kadarıyla çalışma izni muafiyeti belgelerinin verilmesine henüz başlanmamıştır. BDDK, çalışma izni muafiyeti kapsamındaki Türkiye’de ikamet etmeyen bu yabancı uyruklu yönetim kurulu üyelerinden göreve seçilmeleri sonrasında çalışma izni belgesi talep etmemektedir.