48- Bankaların İnternet Sitesinde İlan Etmekle Yükümlü Oldukları Zorunlu Bilgiler Nelerdir?
İnternet Sitesi Ana Sayfasında ve Doğrudan Ulaşılabilecek Şekilde “iletişim” Başlığı Altında Sunulması Gereken Bilgiler
“5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun“un “Bilgilendirme Yükümlülüğü” başlıklı 3 üncü maddesinde, içerik, yer ve erişim sağlayıcıları, yönetmelikle belirlenen esas ve usûller çerçevesinde tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak bulundurmakla yükümlü kılınmıştır.
Aynı maddenin 2 nci fıkrasında, bu yükümlülüğü yerine getirmeyen içerik, yer veya erişim sağlayıcısına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı tarafından 2.000 Türk lirasından 50.000 Türk lirasına kadar idarî para cezası verileceği düzenlenmiştir.
İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA KANUN
Bilgilendirme yükümlülüğü
MADDE 3- (1) İçerik, yer ve erişim sağlayıcıları, yönetmelikle belirlenen esas ve usûller çerçevesinde tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak bulundurmakla yükümlüdür.
(2) Yukarıdaki fıkrada belirtilen yükümlülüğü yerine getirmeyen içerik, yer veya erişim sağlayıcısına Başkan tarafından iki bin Türk lirasından elli bin Türk lirasına kadar idarî para cezası verilir.
(3) (Ek: 6/2/2014-6518/86 md.) Bu Kanun kapsamındaki faaliyetleri yurt içinden ya da yurt dışından yürütenlere, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçları ile bildirim yapılabilir.
5651 sayılı Kanuna dayalı olarak 30.11.2007 tarihli ve 26716 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik“in “Bilgilendirme Yükümlülüğü” başlıklı 5 inci maddesinde de, ticari veya ekonomik amaçlı, içerik, yer ve erişim sağlayıcılarının aşağıda belirtilen tanıtıcı bilgilerini, kendilerine ait internet ortamında, kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve iletişim başlığı altında, doğru, eksiksiz ve güncel olarak bulundurmakla yükümlü oldukları belirtilmiştir. Banka ve finans kurumlarının da web sitelerinde ticari veya ekonomik amaçlı olarak içerik oluşturdukları düşünüldüğünde, içerik sağlayıcı olarak internet sitelerinde kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve iletişim başlığı altında, doğru, eksiksiz ve güncel olarak aşağıdaki bilgileri bulundurmakla yükümlü oldukları, ayrıca, yer sağlayıcıya ilişkin tanıtıcı bilgileri de, doğru, eksiksiz ve güncel olarak vermeleri gerektiği anlaşılmaktadır:
a) Tüzel kişiliğin unvanı ve sorumlu kişileri, vergi kimlik numarası veya ticaret sicil numarası,
b) Tüzel kişiliğin merkezinin bulunduğu yer,
c) Elektronik iletişim adresi ve telefon numarası,
ç) Sunduğu hizmet, bir merciin iznine veya denetimine tabi bir faaliyet çerçevesinde yapılıyor ise, yetkili denetim merciine ilişkin bilgiler,
d) Yer sağlayıcıya ilişkin tanıtıcı bilgiler.
İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik
Bilgilendirme yükümlülüğü
Madde 5 – (1) Ticari veya ekonomik amaçlı içerik sağlayıcıları, yer sağlayıcıları ve erişim sağlayıcıları, aşağıda belirtilen tanıtıcı bilgilerini, kendilerine ait internet ortamında, kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve iletişim başlığı altında, doğru, eksiksiz ve güncel olarak bulundurmakla yükümlüdür:
a) Gerçek kişi ise; adı ve soyadı, tüzel kişi ise; unvanı ve sorumlu kişiler, vergi kimlik numarası veya ticaret sicil numarası,
b) Yerleşim yeri, tüzel kişi ise merkezinin bulunduğu yer,
c) Elektronik iletişim adresi ve telefon numarası,
ç) Sunduğu hizmet, bir merciin iznine veya denetimine tabi bir faaliyet çerçevesinde yapılıyor ise, yetkili denetim merciine ilişkin bilgiler.
(2) Ticari veya ekonomik amaçlı içerik sağlayıcı, birinci fıkradaki bilgilerle birlikte, yer sağlayıcıya ilişkin tanıtıcı bilgileri, doğru, eksiksiz ve güncel olarak ana sayfasında bulundurmakla yükümlüdür.
Ayrıca, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 26.08.2015 tarihli ve 29457 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik”in 5 inci maddesinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişilerin elektronik ticaret faaliyetine başlamadan önce kendilerine ait elektronik ticaret ortamında bulundurmaları gereken bilgiler belirlenmiştir.
Yönetmelik’te elektronik ticaret, fizikî olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrim içi iktisadî ve ticari her türlü faaliyet olarak tanımlanmaktadır.
Bankaların web siteleri üzerindeki internet şubelerinden verilen hizmetler elektronik ticaret tanımı içinde yer aldığı için bankaların web sitelerinin ana sayfasında “iletişim” başlığı altındaki bölümde doğrudan ulaşılabilecek şekilde Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan aşağıdaki bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.
a) Tebligata elverişli KEP adresi, elektronik posta adresi ve telefon numarası ile varsa işletme adı veya tescilli marka adı.
b) Mensubu olduğu meslek odası ve varsa üyesi olduğu sektörel kuruluşlar ile meslekle ilgili davranış kuralları ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğine ilişkin bilgiler.
c) Tacir ise ayrıca ticaret unvanı, MERSİS numarası ve merkez adresi.
ELEKTRONİK TİCARETTE HİZMET SAĞLAYICI VE ARACI HİZMET SAĞLAYICILAR HAKKINDA YÖNETMELİK
Hizmet sağlayıcının bilgi verme yükümlülüğü
MADDE 5 – (1) Hizmet sağlayıcı, elektronik ticaret faaliyetine başlamadan önce kendine ait elektronik ticaret ortamında aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak bulundurur:
a) Tebligata elverişli KEP adresi, elektronik posta adresi ve telefon numarası ile varsa işletme adı veya tescilli marka adı.
b) Mensubu olduğu meslek odası ve varsa üyesi olduğu sektörel kuruluşlar ile meslekle ilgili davranış kuralları ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğine ilişkin bilgiler.
c) Tacir ise ayrıca ticaret unvanı, MERSİS numarası ve merkez adresi.
ç) Esnaf ise ayrıca adı ve soyadı, vergi kimlik numarası ve merkez adresi.
(2) Tacir veya esnaf olmayan hizmet sağlayıcı, kendine ait elektronik ticaret ortamında adı ve soyadını veya unvanını, merkez adresini, tebligata elverişli KEP adresini, elektronik posta adresini ve telefon numarasını eksiksiz olarak bulundurur.
(3) Hizmet sağlayıcı birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen bilgilerini, ağ üzerindeki ana sayfasında ve doğrudan ulaşılabilecek şekilde “iletişim” başlığı altında sunar.
(4) Aracı hizmet sağlayıcı üzerinden satış yapan ve tacir veya esnaf olan hizmet sağlayıcı, elektronik ticaret faaliyetine başlamadan önce, aracı hizmet sağlayıcı tarafından kendine tahsis edilen alanda aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak bulundurur:
a) Ticaret unvanı, işletme adı veya tescilli marka adı bilgilerinden en az biri.
b) Tebligata elverişli KEP adresi.
c) Esnaflar için vergi kimlik numarası, tacirler için MERSİS numarası.
ç) Merkez adresi ve onaylanmış telefon numarasının aracı hizmet sağlayıcıda bulunduğuna ilişkin bilgi.
(5) Aracı hizmet sağlayıcı üzerinden satış yapan ve tacir veya esnaf olmayan hizmet sağlayıcı, aracı hizmet sağlayıcı tarafından kendine tahsis edilen alanda aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak bulundurur:
a) Adı ve soyadı.
b) İkametgâhının bulunduğu il.
c) Merkez adresi ve onaylanmış telefon numarasının aracı hizmet sağlayıcıda bulunduğuna ilişkin bilgi.
(6) Bu maddede yer alan bilgilerdeki değişikliklere ilişkin güncellemeler, hizmet sağlayıcı tarafından değişikliğin gerçekleştiği gün yapılır.
(7) Bu maddede yer alan bilgilerin doğruluğundan hizmet sağlayıcı sorumludur.
Söz konusu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde de elektronik ortamda satış yapanlar tarafından internet sitelerinin ana sayfalarında işlem rehberi başlığı altında verilmesi gereken bilgiler belirlenmiş olup, bankaların internet şubelerinde elektronik ortamda sağladıkları hizmetlerin bu maddede istenenlere tam uygulanabilir olduğu düşünülmediği için söz konusu bilgiler internet sitelerinde verilmesi gereken zorunlu bilgiler arasında sınıflandırılmamakla birlikte bilgi amaçlı olarak aşağıda verilmiştir:
ELEKTRONİK TİCARETTE HİZMET SAĞLAYICI VE ARACI HİZMET SAĞLAYICILAR HAKKINDA YÖNETMELİK
İşlem rehberi
MADDE 7 – (1) Aracı hizmet sağlayıcı ve kendine ait elektronik ortamda satış yapan hizmet sağlayıcı tarafından, elektronik ticaret işlemlerinin gerçekleştirildiği ağ üzerinden doğrudan ulaşılabilecek şekilde ana sayfada “işlem rehberi” başlığı altında aşağıdaki bilgiler güncel olarak bulundurulur:
a) Sözleşmenin kurulabilmesi için mal ve hizmetin seçilmesi, teslimat ve ödeme bilgilerinin girilmesi ile siparişin onaylanması gibi gerekli aşamaları gösterir şekilde teknik adımlar.
b) Elektronik ticarete ilişkin sözleşmenin, elektronik ortamda saklanıp saklanmayacağı ile bu sözleşmeye alıcının daha sonra aynı ortamda erişiminin mümkün olup olmayacağı ve bu erişimin ne kadar süreyle sağlanacağına ilişkin bilgi.
c) Alıcının siparişi vermeden önce veri girişindeki hatalarını açık ve anlaşılır bir şekilde belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi amacıyla özet sipariş formu ile geri al ve değiştir gibi teknik araçların sunulacağına ilişkin bilgi.
ç) Elektronik ticaret işlemleri nedeniyle elde ettiği kişisel verilere ilişkin gizlilik kuralları.
d) Alıcıyla arasında uyuşmazlık çıkması halinde varsa alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmaları.
(2) Alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmaları, tarafların diğer hukuki çözüm yollarına başvurma hakkına engel teşkil etmez.
Genel Kurul Çağrı İlanının, Genel Kurul Toplantı Tutanağının ve İç Yönergenin İnternet Sitesinde Yayımlanması Yükümlülüğü
28.11.2012 tarihli ve 28481 sayılı Resmi Gazete’de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan “Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmelik” ile aşağıdaki hususların internet sitesinde ilanı yükümlülükleri getirilmiştir:
1- Genel kurulun toplantıya çağrı usulünde şirket internet sitesinin de kullanılması yükümlülüğü getirilmiştir. Toplantıya çağrının Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yapılacak ilanla duyurulması ve borsada işlem gören paylar hariç pay defterinde yazılı pay sahipleri ile pay sahipliğini ispatlayıcı belge vererek adresini bildiren pay sahiplerine iadeli taahhütlü mektupla bildirilmesi yükümlülüğü devam etmektedir.
2- Genel kurul toplantısı sonrası yapılacak işlemlere genel kurul toplantı tutanağının hemen şirket internet sitesinde ilan edilmesi yükümlülüğü eklenmiştir.
3- Genel kurulun devredilemez yetkileri arasına genel kurulun çalışma esas ve usullerine ilişkin iç yönergenin onaylanması veya değiştirilmesi eklenmiştir. Yönetim kurulu, iç yönergeyi Türk Ticaret Kanunu ve bu Yönetmelik hükümleri ile Yönetmeliğin 5 numaralı ekindeki örneğe uygun içerikte hazırlayacak ve genel kurulun onayından sonra yürürlüğe koyacaktır. İç yönerge, genel kurulun onay tarihinden itibaren 15 gün içinde ticaret siciline tescil ve ilan ettirilmelidir. Ayrıca; internet sitesi açmakla yükümlü olan şirketlerce, ilan tarihini izleyen 5 gün içerisinde internet sitesinde de yayımlanmak zorundadır. İç yönergede yapılacak değişikliklerde de aynı usul izlenir.
ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURUL TOPLANTILARININ USUL VE ESASLARI İLE BU TOPLANTILARDA BULUNACAK GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI TEMSİLCİLERİHAKKINDA YÖNETMELİK
Çağrı usulü
MADDE 10 – (1) Genel kurul toplantıya, esas sözleşmede belirtilen şekilde, internet sitesi açmakla yükümlü olan şirketler internet sitelerinde ve her halde Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ilan ile çağrılır. Çağrı, toplantıya elektronik ortamda katılma sistemini uygulayan şirketlerde elektronik genel kurul sisteminde de yapılır. Ayrıca, pay defterinde yazılı pay sahipleri ile önceden şirkete pay senedi veya pay sahipliğini ispatlayıcı belge vererek adresini bildiren pay sahiplerine, toplantı günü ile gündem ve ilanın çıktığı veya çıkacağı gazeteler iadeli taahhütlü mektupla bildirilir. 2499 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin altıncı fıkrası hükmü saklıdır.
(2) Genel kurulun toplantıya çağrısı, ilan ve toplantı günleri hariç olmak üzere, toplantı tarihinden en az iki hafta önce yapılır.
(3) Çağrısı yapılan ilk toplantıda nisabın temin edilememesi halinde, genel kurul aynı usulle yeniden toplantıya çağrılır. İlk toplantının ilan metnine, nisabın sağlanamaması halinde yapılacak ikinci toplantının çağrısına dair konulan hükümler geçersizdir.
(4) Azlığın istemi üzerine, Kanunun 420 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca genel kurul toplantısının, toplantı başkanının kararıyla bir ay sonraya ertelenmesi halinde, erteleme kararı, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilir ve internet sitesi açmakla yükümlü olan şirketlerin internet sitelerinde karar tarihinden itibaren en geç beş gün içinde yayımlanır. Ertelenen genel kurul bir ay sonra yapılmak üzere, çağrı usulüne uyularak tekrar toplantıya çağrılır.
Toplantı sonunda yapılacak işlemler
MADDE 29 – (1) Toplantı başkanı genel kurul toplantı tutanağının bir nüshasını ve hazır bulunanlar listesi dahil toplantı ile ilgili diğer tüm belgeleri, derhal şirkete teslim eder. Yönetim kurulunca genel kurul toplantısından sonra genel kurul tutanağının noter tasdikli bir sureti ile Bakanlık temsilcisi bulunan toplantılarda temsilcinin görevlendirme yazısının bir nüshası ve ticaret sicili müdürlüğünce istenecek diğer belgeler, derhal ilgili ticaret sicili müdürlüğüne verilir.
(2) Yönetim kurulu tescil ve ilana tabi hususları, ticaret siciline tescil ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan ettirir. İnternet sitesi açmakla yükümlü olan şirketler, genel kurul tutanağını hemen internet sitelerinde de ilân eder.
(3) Toplantı başkanı, hazır bulunanlar listesinin, gündemin ve genel kurul toplantı tutanağının birer nüshasını Bakanlık temsilcisine teslim eder.
(4) Bu maddede belirtilen belgelerin Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden elektronik platformlara iletilmesine Bakanlıkça karar verilebilir.
(5) Genel kurul işlemleri ile ilgili belgelerin elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile düzenlenmesi halinde bu belgelerde noter onayı aranmaz.
İç yönergeye ilişkin esaslar
MADDE 40 – (1) İç yönerge, Kanunun izin verdiği durumlar dışında, ortakların genel kurula katılma, oy kullanma, dava açma, bilgi alma, inceleme ve denetleme gibi vazgeçilemez nitelikteki haklarını, toplantı başkanlığının Kanundan kaynaklanan görev ve yetkilerini sınırlandıran veya ortadan kaldıran hükümler içeremez.
(2) Özel kanunlara tabi şirketler, iç yönergenin hazırlanmasında, bu Yönetmelikte belirtilen hususların yanında, tabi oldukları özel mevzuat hükümlerini de dikkate almak zorundadırlar.
(3) Yönetim kurulu, iç yönergeyi Kanun ve bu Yönetmelik hükümleri ile Ek-5’teki örneğe uygun olarak hazırlar ve genel kurulun onayından sonra yürürlüğe koyar.
(4) İç yönerge, genel kurulun onay tarihinden itibaren onbeş gün içinde ticaret siciline tescil ve ilan ettirilir. Ayrıca; internet sitesi açmakla yükümlü olan şirketlerce, ilan tarihini izleyen beş gün içerisinde internet sitesinde de yayımlanır.
(5) İç yönergede yapılacak değişikliklerde de aynı usul izlenir.
Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmelik Uyarınca Yapılması Gereken İlanlar
31.05.2013 tarihli ve 28663 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmelik” uyarınca şirketlerin internet sitelerinde yayımlanması gereken içerik aşağıdaki gibidir.
Bu Yönetmelik, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) uyarınca denetime tabi sermaye şirketleri tarafından açılacak internet sitelerinde ilan edilecek ve erişime açık tutulacak asgari içeriğe ve bu sitenin belirli bir bölümünün şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanması için özgülenmesine ve bilgi toplumu hizmetlerine ayrılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.
TESCİL
Kanun uyarınca oluşturulan internet sitesinin, şirketlerin MERSİS numarası altında tescil edilmesi gerekmektedir (md. 5/6).
İNTERNET SİTESİNDE SÜREKLİ OLARAK YAYIMLANMASI GEREKEN İÇERİK
1- Bankanın MERSİS numarası, ticaret unvanı, merkezi, taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı ile yönetim kurulu başkan ve üyelerinin ad ve soyadları,
2- Seçilen denetçinin adı ve soyadı/unvanı, yerleşim yeri/merkezi, varsa tescil edilmiş şubesi,
Sürekli olarak yayımlanması gereken içeriklerde değişiklik olması halinde bu içeriklerin yeni hali, değişikliğin meydana geldiği tarihte internet sitesinde yayımlanmalıdır (md. 6/2).
İNTERNET SİTESİNDE EN AZ 6 AYLIK SÜRE İÇİN YAYIMLANMASI GEREKEN İÇERİK (md. 6/3)
3- Genel kurulun toplantıya çağrılmasına ilişkin ilan en geç sicil gazetesinde yayımlandığı tarihte internet sitesine konulmalıdır.
4- Genel kurul toplantı tutanağı genel kurul tarihinden itibaren en geç 5 gün içinde internet sitesine konulmalıdır.
5- Esas sözleşmenin değiştirilmesine ilişkin genel kurul kararı, sicil gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren en geç 5 gün içinde internet sitesine konulmalıdır.
6- Kayıtlı sermaye sisteminde yönetim kurulunun sermayenin artırılmasına ilişkin kararı, esas sözleşme maddesinin yeni şekli, yeni paylar ve rüçhan hakkı kullanımına ilişkin bilgiler şirket esas sözleşmesine uygun olarak yapılan ilan tarihinden itibaren en geç 5 gün içinde internet sitesine konulmalıdır.
6- Şirketler topluluğuna dahil olan teşebbüsün ve sermaye şirketinin yönetim kurulu üyeleriyle yöneticilerinin, kendileri, eşleri, velayetleri altındaki çocukları ve bunların, sermayelerinin en az % 20’sine sahip bulundukları ticaret şirketlerinin o sermaye şirketindeki payları ile ilgili olarak yapacakları açıklama, sicil gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren en geç 5 gün içinde internet sitesine konur.
7- Bir teşebbüs tarafından Banka sermayesinde doğrudan ya da dolaylı olarak, %5’ini, %10’unu, %20’sini, %25’ini, %33’ünü, %50’sini, %67’sini veya %100’ünü temsil eden miktarlarda pay sahibi olunması veya sahip olunan payların bu yüzdelerin altına düşmesi halinde buna ilişkin açıklama, gerçekleşme tarihinden itibaren en geç 5 gün içinde internet sitesine konur.
8- Şirketler arasında yapılan hakimiyet sözleşmesi sicil gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren en geç 5 gün içinde internet sitesine konur.
9- Esas sözleşme ve değişiklikler kuruluşun ya da değişikliğin sicil gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren en geç 5 gün içinde internet sitesine konur.
10- Yönetim kurulunun temsile yetkili kişileri ve bunların temsil şekillerini gösterir kararı, sicil gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren en geç 5 gün içinde internet sitesine konur.
11- Genel kurulun çalışma usul ve esaslarını içeren iç yönerge ilan tarihini izleyen 5 gün içinde internet sitesine konur.
12- Elektronik ortamda yapılan genel kurul ve yönetim kurulu toplantıları için, elektronik ortam araçlarının etkin katılmaya elverişliliğinin ispatlandığı teknik rapor, sicil gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren en geç 5 gün içinde internet sitesine konur.
İNTERNET SİTESİNİN BİLGİ TOPLUMU HİZMETLERİNE ÖZGÜLENMİŞ KISMI
İnternet sitesinin bilgi toplumu hizmetlerine özgülenmiş kısmında yayımlanan içeriğin başına tarih ve parantez içinde “yönlendirilmiş mesaj” ibaresi konulur. Yönlendirilmiş mesaj zaman damgası ile oluşturulur ve aynı yöntemle değiştirilir.
Şirketler, internet sitesine ilişkin yükümlülüklerini doğrudan kendileri yerine getirebilecekleri gibi MTHS’lerden destek hizmeti almak suretiyle de yerine getirebilirler. Payları, Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca MKK tarafından kayden izlenen şirketler için MTHS faaliyeti MKK tarafından yerine getirilir.
Şirketler tarafından internet sitesinin bilgi toplumu hizmetlerine ayrılmış bölümünün şirkete ait internet sitesi üzerinden veya MTHS’ler üzerinden arama motorları tarafından kolay bulunabilmesi için, ana sayfada “bilgi toplumu hizmetleri” şeklinde bir ibareye yer verilmelidir (md. 10/2). Sahip oldukları internet sitesi üzerinde bu bilgileri sağlayan şirketler, ilgili bilgilere erişim için internet sitesi içinde “http://firmaalanadi/bilgitoplumuhizmetleri” adresinden ya da bir önceki cümlede belirtildiği şekilde doğrudan MTHS’ye yönlenmeyi sağlarlar (md. 10/4).
ELEKTRONİK ARŞİVLEME (md. 12)
1- İnternet sitesinde yayımlanan içerik, ilgili mevzuatta daha uzun bir süre öngörülmedikçe internet sitesindeki yayımının son bulduğu tarihten itibaren beş yıl süre ile elektronik olarak arşivlenir.
2- İçeriğin MERSİS ve/veya diğer veri tabanlarına bir MTHS aracılığıyla aktarılması Bakanlık tarafından zorunlu kılınmışsa bu içerik Bakanlık tarafından belirlenen format ve standartlara uygun olarak ilgili veri tabanına aktarılabilir.
3- İnternet sitesinde yer alacak içeriğin arşivlenmesinde güvenli elektronik imza ve zaman damgası kullanılır.
SERMAYE ŞİRKETLERİNİN AÇACAKLARI İNTERNET SİTELERİNE DAİR YÖNETMELİK (YÖNETMELİK’TE 28.02.2015 TARİHİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İŞLENDİĞİ HALİ)
Özel Durum Açıklamalarının İnternet Sitesinde İlanı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından 23.01.2014 tarihli ve 28891 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Özel Durumlar Tebliği (II-15.1)“nin 24/5 fıkrası uyarınca sermaye piyasası araçları borsada işlem gören ihraççılar, özel durum açıklamalarını en geç kamuya açıklama yapıldıktan sonraki iş günü içinde KAP’ta ihraççıya ilişkin genel bilgilerde belirtilen İnternet sitesinde ilan etmek ve söz konusu açıklamaları beş yıl süreyle bu internet sitesinde bulundurmak zorundadır. Bu yükümlülük, ortaklığın internet sitesinde KAP’ta yer alan açıklamalara bağlantı verilmesi suretiyle de yerine getirilebilir. Sermaye piyasası araçları borsada işlem görmeyen ihraççılar ise, özel durum açıklamalarını en geç kamuya açıklama yapıldıktan sonraki 5 iş günü içinde bulunması durumunda kendilerine ait internet sitesinde ilan etmek ve söz konusu açıklamaları beş yıl süreyle bu internet sitesinde bulundurmak zorundadır. Bu ihraççıların kendilerine ait birden fazla internet sitesinin bulunması durumunda, özel durumlar tescil edilen internet sitesinde zorunlu, diğer internet sitelerinde ise ihtiyari olarak ilan edilir. Tescil edilen internet sitesinde, özel durumların ilan edildiği diğer internet sitelerinin bağlantı adreslerine yer verilir.
ÖZEL DURUMLAR TEBLİĞİ (II-15.1)
Açıklamaların kapsam ve özellikleri
MADDE 24 – …
(5) Sermaye piyasası araçları borsada işlem gören ihraççılar, özel durum açıklamalarını en geç kamuya açıklama yapıldıktan sonraki iş günü içinde KAP’ta ihraççıya ilişkin genel bilgilerde belirtilen İnternet sitesinde ilan etmek ve söz konusu açıklamaları beş yıl süreyle bu internet sitesinde bulundurmak zorundadır. Bu yükümlülük, ortaklığın internet sitesinde KAP’ta yer alan açıklamalara bağlantı verilmesi suretiyle de yerine getirilebilir. Sermaye piyasası araçları borsada işlem görmeyen ihraççılar ise, özel durum açıklamalarını en geç kamuya açıklama yapıldıktan sonraki beş iş günü içinde bulunması durumunda kendilerine ait internet sitesinde ilan etmek ve söz konusu açıklamaları beş yıl süreyle bu internet sitesinde bulundurmak zorundadır. Bu ihraççıların kendilerine ait birden fazla internet sitesinin bulunması durumunda, özel durumlar tescil edilen internet sitesinde zorunlu, diğer internet sitelerinde ise ihtiyari olarak ilan edilir. Tescil edilen internet sitesinde, özel durumların ilan edildiği diğer internet sitelerinin bağlantı adreslerine yer verilir.
(6) Özel durum açıklamalarının, TTK’nın 1524 üncü maddesi uyarınca yapılan düzenlemeler çerçevesinde ilan edildiği durumlarda, bu açıklamaları ihraççının İnternet sitesinde ilan etme ve saklama yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılır.
Finansal Raporların İnternet Sitesinde İlanı
SPK tarafından 13.06.2013 tarihli ve 28676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği (II-14.1)” (Finansal Raporlama Tebliği)’nin 14 üncü maddesi uyarınca yatırım kuruluşu tanımı içinde yer alan diğer şirketler gibi bankaların da, yıllık ve ara dönem finansal raporlarını, finansal rapor kullanıcıları tarafından kolaylıkla ulaşılabilecek şekilde, kamuya açıklandıktan sonra kendilerine ait internet sitelerinde ilan etmeleri gerekmektedir. Bu bilgilerin sözkonusu internet sitelerinde en az 5 yıl süreyle kamuya açık tutulması zorunludur.
Aynı Tebliğ’in 4 üncü maddesinde finansal raporlar, finansal tablolar, yönetim kurulu faaliyet raporları ve sorumluluk beyanlarından oluşan raporlar olarak tanımlanmıştır.
İşletmenin birden fazla internet sitesinin bulunması durumunda, finansal raporlar tescil edilen internet sitesinde zorunlu, diğer internet sitelerinde ise ihtiyari olarak ilan edilecektir. Tescil edilen internet sitesinde, finansal raporların ilan edildiği diğer internet sitelerinin bağlantı adreslerine yer verilir.
SERMAYE PİYASASINDA FİNANSAL RAPORLAMAYA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ (II-14.1)
Finansal raporların internet sitesinde ilanı
MADDE 14 – (1) Finansal raporlarını kamuya açıklanmak üzere KAP’a bildiren işletmeler, yıllık ve ara dönem finansal raporlarını, finansal rapor kullanıcıları tarafından kolaylıkla ulaşılabilecek şekilde, kamuya açıklandıktan sonra kendilerine ait internet sitelerinde ilan etmek zorundadır. Bu bilgilerin sözkonusu internet sitelerinde en az 5 yıl süreyle kamuya açık tutulması zorunludur.
(2) Birinci fıkrada yer verilen işletmelerin birden fazla internet sitesinin bulunması durumunda, finansal raporlar tescil edilen internet sitesinde zorunlu, diğer internet sitelerinde ise ihtiyari olarak ilan edilir. Tescil edilen internet sitesinde, finansal raporların ilan edildiği diğer internet sitelerinin bağlantı adreslerine yer verilir.
(3) Payları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer pazar yerlerinde işlem görmeyen halka açık ortaklıkların, TTK’nın ilgili hükümleri uyarınca zorunlu veya ihtiyari olarak internet sitelerinin bulunması durumunda, bu maddede belirtilen ilan yükümlülüklerine uymaları zorunludur.
Yıllık Faaliyet Raporunun Yayınlanması
BDDK tarafından 1.11.2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Bankalarca Yıllık Faaliyet Raporunun Hazırlanmasına ve Yayımlanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik“in 10 uncu maddesi uyarınca bankaların, söz konusu Yönetmelik uyarınca hazırlayacakları yıllık faaliyet raporunu en geç ilgili hesap dönemi sonunu izleyen yılın Mayıs ayı sonuna kadar matbu olarak ve ayrıca kendi internet sayfalarında finansal tablo kullanıcıları tarafından kolaylıkla ulaşılabilecek şekilde elektronik ortamda yayımlamaları gerekmektedir.
BANKALARCA YILLIK FAALİYET RAPORUNUN HAZIRLANMASINA VE YAYIMLANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
Yıllık faaliyet raporunun yayımlanması
MADDE 10 – (1) Bankalar, ilgili hesap dönemine ilişkin yıllık genel kurul toplantısını müteakiben bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında ilave etmekle yükümlü oldukları bilgiler ile birlikte varsa bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki uygunluk görüşünü ya da aynı maddenin üçüncü fıkrası kapsamındaki uyuşmazlık görüşünü de sunuş bölümüne ekleyerek yıllık faaliyet raporunu en geç ilgili hesap dönemi sonunu izleyen yılın Mayıs ayı sonuna kadar matbu olarak ve ayrıca kendi internet sayfalarında finansal tablo kullanıcıları tarafından kolaylıkla ulaşılabilecek şekilde elektronik ortamda yayımlamakla yükümlüdürler.
….
(3) Yabancı bankaların Türkiye’deki şubeleri, genel merkezlerince düzenlenen yıllık faaliyet raporunun yeminli tercüman onaylı Türkçe çevirisine ve bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (4), (5) ve (6) numaralı alt bentleri; birinci fıkrasının (b) bendinin (1), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde ve birinci fıkrasının (c) bendinin (2), (3), (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde belirtilen bilgiler ile birlikte bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası ve ilgisine göre 9 uncu maddesinin birinci veya üçüncü fıkraları kapsamındaki bilgileri de eklemek suretiyle matbu olarak ve ayrıca kendi internet sayfalarında finansal tablo kullanıcıları tarafından kolaylıkla ulaşılabilecek şekilde elektronik ortamda yayımlamak ve Kuruma göndermekle yükümlüdürler.
Yıl Sonu ve Ara Dönem Finansal Raporların ve Resmi Gazete’de Yayımlanan Finansal Tablolara İlişkin Bilgilerin İnternet Sitesinde Yayımlanması
BDDK tarafından 1.11.2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Bankalarca Yıllık Faaliyet Raporunun Hazırlanmasına ve Yayımlanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik“in 14 üncü maddesi uyarınca bankaların yıl sonu konsolide ve konsolide olmayan finansal tablolarını dipnotsuz olarak ilgili oldukları yılı takip eden Nisan ayı sonuna kadar Resmî Gazete’de ilan etmeleri ve ilanın yapıldığı Resmî Gazete’nin tarih ve sayısı ile yayımlanan bilgilere İnternet sayfasından ulaşılabileceğine ve ilan edilen bilgilerin BDDK’ya gönderilen bilgilerle aynı olduğuna ilişkin beyanlarını Resmî Gazete’deki ilanı müteakip, 7 gün içinde BDDK’ya bildirme yükümlülükleri bulunmaktadır.
Yine aynı madde uyarınca bankalar, yıl sonu finansal raporlarını, beşinci fıkra kapsamında yayımlanan dipnotsuz finansal tabloların Resmî Gazete’de yayımı tarihi itibarıyla, ara dönem finansal raporlarını ise kuruluş birlikleri tarafından kamuya açıklandıktan sonra kendi İnternet sayfalarında yayımlamak ve en az beş yıl süreyle kullanıcıların ulaşımına açık tutmak zorundadır.
Söz konusu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde finansal tablolar; nazım hesaplar ile birlikte bilanço (finansal durum tablosu), gelir tablosu (kâr ve zarar cetveli), özkaynaklarda muhasebeleştirilen gelir gider kalemlerine ilişkin tablo, özkaynak değişim tablosu, nakit akış tablosu ile kâr dağıtım tablosundan oluşur şeklinde tanımlanmıştır. Önemli muhasebe politikalarını özetleyen dipnotlar, Türkiye Muhasebe Standartlarında verilmesi öngörülen diğer açıklayıcı notlar ile finansal tablolarda yer alan bilgilere ilişkin açıklayıcı rapor ve tablolar, finansal tabloların ayrılmaz parçalarıdır.
BANKALARIN MUHASEBE UYGULAMALARINA VE BELGELERİN SAKLANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
Finansal raporların sunumu ve yayımlanması
MADDE 14 – …(5) Bankalar yıl sonu konsolide ve konsolide olmayan finansal tablolarını dipnotsuz olarak ilgili oldukları yılı takip eden Nisan ayı sonuna kadar Resmî Gazete’de ilan eder. Bankalar ilanın yapıldığı Resmî Gazete’nin tarih ve sayısı ile yayımlanan bilgilerin İnternet sayfasından ulaşılabileceğine ve ilan edilen bilgilerin Kuruma gönderilen bilgilerle aynı olduğuna ilişkin beyanlarını Resmî Gazete’deki ilanı müteakip, yedi gün içinde Kuruma bildirir.
…
(7) Bankalar, yıl sonu finansal raporlarını, beşinci fıkra kapsamında yayımlanan dipnotsuz finansal tabloların Resmî Gazete’de yayımı tarihi itibarıyla, ara dönem finansal raporlarını ise kuruluş birlikleri tarafından kamuya açıklandıktan sonra kendi İnternet sayfalarında yayımlamak ve en az beş yıl süreyle kullanıcıların ulaşımına açık tutmak zorundadır.
Risk Yönetimine İlişkin Açıklamaların İnternet Sitesinde Yayımlanması
BDDK tarafından 23.10.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Bankalarca Risk Yönetimine İlişkin Kamuya Yapılacak Açıklamalar Hakkında Tebliğ”in 4 üncü maddesi uyarınca bankaların söz konusu Tebliğ’in Ek-1’inde yer alan çizelgede belirtilen formatlar ve raporlama sıklıklarını esas alarak risk yönetimine ilişkin bilgilerini kolay ulaşılabilir ve ölçüm ve değerlendirme yapabilme imkanı tanıyacak şekilde finansal raporun bir unsuru olarak ayrı bir başlık altında kamuya açıklamaları gerekmektedir. BDDK’nın kuruluş birliklerini muhatap 27.04.2016 tarihli yazısı ile de Tebliğ hükümleri uyarınca 31.03.2016 ara dönemi için yapılacak açıklamalara, Bankalarca Kamuya Açıklanacak Finansal Tablolar ile Bunlar İlişkin Açıklama ve Dipnotlar Hakkında Tebliğ‘in üçüncü bölümünde yer alan risk yönetimine ilişkin açıklamalar içerisinde yer verilmesinin mümkün bulunduğu açıklaması yapılmıştır.
Tebliğ’in aşağıda verilen 4/2 fıkrası uyarınca bankaların internet sayfalarında söz konusu Tebliğ’in yürürlük tarihi olan 31.03.2016 tarihini baz alarak risk yönetimi açıklamalarına ilişkin en az 5 yıllık arşiv oluşturmaları gerekmektedir.
BANKALARCA RİSK YÖNETİMİNE İLİŞKİN KAMUYA YAPILACAK AÇIKLAMALAR HAKKINDA TEBLİĞ
Genel hükümler
MADDE 4 – (1) Bankalar, risk yönetimine ilişkin bilgilerini kolay ulaşılabilir ve ölçüm ve değerlendirme yapabilme imkanı tanıyacak şekilde finansal raporun bir unsuru olarak ayrı bir başlık altında kamuya açıklar.
(2) Bankalar internet sayfalarında bu Tebliğin yürürlük tarihi baz alınarak risk yönetimi açıklamalarına ilişkin en az 5 yıllık arşiv oluşturur.
(3) Risk yönetimi açıklamalarına ilişkin tablolar ve şablonlar bu Tebliğe ekli Ek-l’de yer alan çizelgede belirtilen formatlar ve raporlama sıklığı esas alınarak kamuya açıklanır.
(4) Risk yönetimi açıklamaları finansal raporların tabi olduğu iç denetim ve iç kontrol sürecine tabi tutulur.
(5) Bankalar, risk yönetimi açıklamalarının tabi olduğu iç denetim ve iç kontrol süreçlerini kapsayan yönetim kurulu onaylı yazılı politikalar oluşturur. Bu politikaların temel unsurlarına yıl sonu risk yönetimi açıklamalarında yer verilir. Risk yönetimi açıklamaları, Türkiye’de kurulu bankaların yönetim kurulu başkanı, denetim komitesi üyeleri, genel müdürü, finansal raporlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı ve ilgili birim müdürü veya bu unvanlara eş değer kişiler tarafından ad, soyad ve unvan belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu tarafından kabul edilen iç kontrol süreci ile uyumlu olacak şekilde hazırlandığı belirtilerek imzalanır. İmza yükümlülüğü, Türkiye’de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan bankalarda müdürler kurulu üyelerince yerine getirilir.
(6) Bu Tebliğde yer verilen risk yönetimi açıklamalarının sır kapsamında bilgiler içermesi durumunda bu bilgiler kamuya açıklanmayabilir. Ancak ilave açıklamalar kısmında bu bilgilerin açıklanmamış olduğu ve açıklanmama sebebi açıklanır.
Mevduat ve Kredi İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranlarının İnternet Sitesinde İlanı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 9.12.2006 tarihli ve 26371 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kâr ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ (Sayı: 2006/1)“in 6 ncı maddesi uyarınca bankaların, TCMB’ne bildirdikleri azami oranları aşmamak kaydıyla, mevduat ve kredi işlemlerinde uygulayacakları faiz oranlarını ve katılma hesaplarında uygulayacakları kâr ve zarara katılma oranlarını vadelerine göre tüm şubelerinde halkın görebileceği şekilde ilan etmeleri ve bu oranları internet sitelerinde yayımlamaları gerekmektedir.
MEVDUAT VE KREDİ FAİZ ORANLARI VE KATILMA HESAPLARI KÂR VE ZARARA KATILMA ORANLARI İLE KREDİ İŞLEMLERİNDE FAİZ DIŞINDA SAĞLANACAK DİĞER MENFAATLER HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2006/1)
Bildirme ve ilan
MADDE 6 – (1) Bankalarca serbestçe belirlenen mevduat ve kredi işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları ile katılma hesaplarında uygulanacak kâr ve zarara katılma azami oranları uygulamaya konulmadan önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İdare Merkezince tespit edilecek esaslar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına bildirilir.
(2) Bankalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına bildirdikleri azami oranları aşmamak kaydıyla, mevduat ve kredi işlemlerinde uygulayacakları faiz oranlarını ve katılma hesaplarında uygulayacakları kâr ve zarara katılma oranlarını vadelerine göre tüm şubelerinde halkın görebileceği şekilde ilan eder ve bu oranları internet sitelerinde yayımlar.
2006/1 sayılı TCMB Tebliği’ne ilişkin olarak yayımlanan 13.03.2007 tarihli TCMB Uygulama Talimatı’nda da, bankaların TCMB’ye bildirdikleri azami oranları aşmamak kaydıyla, mevduat ve kredi işlemlerinde uygulayacakları faiz oranlarını, vadelerine göre (farklı gün sayısı ve hesap tutarlarına göre farklı faiz oranı uygulanıyorsa bu vade ve tutarlara ilişkin bilgiler de dahil olmak üzere) tüm şubelerinde halkın görebileceği şekilde ilan edecekleri ve bu oranları ayrıca internet sitelerinde yayımlayacakları belirtilmiştir.
TCMB’nin 13.03.2007 tarihli talimatı ve ekinde yer alan bildirim formları TCMB’nin 07.01.2011 tarihli ve 24 sayılı yazısı ile güncellenmiştir. 07 Ocak 2011 tarihli TCMB talimatına göre;
– Bankaların ilan ettikleri yıllık mevduat faiz oranlarının 2007/1 sayılı TCMB Tebliği’nde tanımlanan vadeler ve türler çerçevesinde söz konusu yazının Ek: 1(B)’sinde yer alan örnek bildirim formu esas alınarak TCMB’ye bildirilmesi gerekmektedir. Kredilere ilişkin bu faiz oranı bildirimleri ve şubelerde yapılması gereken ilanlar hem bireysel hem de ticari kredi faiz oranlarını içermek zorundadır.
07.01.2011 tarihli TCMB Talimatı eki bildirim formlarında reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredi işlemlerinde faiz dışında sağlanacak diğer menfaatler ve tahsil olunacak masraflar ile bankacılık hizmet komisyonlarının bildirilmesine ilişkin ayrı bir bildirim formu (Ek: 5) olmasına karşın bu komisyonların şubelerde ilan edilmesine ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır. 07.01.2011 tarihli TCMB talimatında da, bankaların TCMB’ye bildirdikleri azami oranları aşmamak kaydıyla, sadece mevduat ve kredi işlemlerinde uygulayacakları faiz oranlarını, vadelerine göre şubelerinde ve internet sitelerinde ilan etmeleri öngörülmüştür. Komisyon ve masrafların ilanına ilişkin böyle bir yükümlülük getirilmemiştir.
Finansal Tüketicilerden Alınacak Faiz, Kâr Payı, Ücret ve Diğer Kesintilere İlişkin Güncel Bilgilere İnternet Sitesinde Yer Verilmesi
BDDK tarafından 3.10.2014 tarihli ve 29138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik“in 9/1 fıkrası uyarınca finansal tüketicilerden alınacak faiz, kâr payı, ücret ve diğer kesintilere ilişkin güncel bilgilerin açık, anlaşılır ve kolay erişilebilir bir şekilde kuruluşların internet sitelerinde karşılaştırmaya uygun bir biçimde yer alması gerekmektedir. Bu bilgilerde değişiklik olması hâlinde internet sitesi eşzamanlı olarak güncellenmelidir.
FİNANSAL TÜKETİCİLERDEN ALINACAK ÜCRETLERE İLİŞKİN USÛL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
Bilgilendirme
MADDE 9 – (1) Finansal tüketicilerden alınacak faiz, kâr payı, ücret ve diğer kesintilere ilişkin güncel bilgiler açık, anlaşılır ve kolay erişilebilir bir şekilde kuruluşların internet sitelerinde karşılaştırmaya uygun bir biçimde yer alır. Bu bilgilerde değişiklik olması hâlinde internet sitesi eşzamanlı olarak güncellenir. Kuruluşlar, kredi ürünlerinin kullanılması hâlinde ortaya çıkacak faiz, kâr payı oranı ve ücret bilgilerini detaylı bir şekilde gösteren hesaplama araçlarını internet sitelerinde sunmakla yükümlüdür.
…
(8) Kuruluşlar bu Yönetmeliğe konu ücretlerin azami ve asgari güncel tutarları ile oranlarını Kurumca belirlenecek kanallarda ve yöntemle ilân etmekle yükümlüdür.
Bu konuda yayımlanacak bilginin içeriği ise TBB tarafından 06.04.2015 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında onaylanan ve 1 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla yürürlüğe alınan “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Kapsamında Ücretlendirilebilecek Ürün ve Hizmetlere İlişkin İzahname“nin 4 üncü maddesinde aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Kapsamında Ücretlendirilebilecek Ürün ve Hizmetlere İlişkin İzahname
İlan
MADDE 4- (1) Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin 8 inci fıkrası uyarınca, bu İzahnamede yer alan tüm ücret kalemleri, Kurum tarafından uygun görülecek formata göre, bankaların internet sitesinde belirtilen logo ile “Ürün ve Hizmet Ücretleri” başlığı altında ilan edilir.
Bireysel Müşterilerden Tahsil Edilen Komisyon ve Masrafların İnternet Sitesinde İlanı
Bankaların bireysel müşterilere sundukları hizmetler karşılığında farklı adlar altında tahsil ettikleri her türlü faiz dışı unsur ve her türlü yasal kesintiyi (BSMV, KKDF vb.) BDDK’nın 06.01.2011 tarihli ve 2011/1 sayılı Genelgesi uyarınca internet sitelerinin açılış sayfasında kuruluş birliklerince belirlenen ortak bir sembol üzerinden yayımlamaları ve BDDK internet sitesinde yayımlanmak üzere XML ortamında BDDK’ya göndermeleri gerekmektedir.
Kredi Ürünlerinin Kullanılması Hâlinde Ortaya Çıkacak Faiz, Kâr Payı Oranı ve Ücret Bilgilerini Detaylı Bir Şekilde Gösteren Hesaplama Araçlarının İnternet Sitesinde Sunulması
BDDK tarafından 3.10.2014 tarihli ve 29138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik“in 9/1 fıkrası uyarınca kuruluşlar, kredi ürünlerinin kullanılması hâlinde ortaya çıkacak faiz, kâr payı oranı ve ücret bilgilerini detaylı bir şekilde gösteren hesaplama araçlarını internet sitelerinde sunmakla yükümlüdür. Söz konusu Yönetmelik’in 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca yayımlanan bir Yönetmelik olması nedeniyle bu hesaplama araçlarının tüketicilere yönelik kredi ürünleri ile ilgili olması gerektiği anlaşılmaktadır.
FİNANSAL TÜKETİCİLERDEN ALINACAK ÜCRETLERE İLİŞKİN USÛL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
Bilgilendirme
MADDE 9 – (1) Finansal tüketicilerden alınacak faiz, kâr payı, ücret ve diğer kesintilere ilişkin güncel bilgiler açık, anlaşılır ve kolay erişilebilir bir şekilde kuruluşların internet sitelerinde karşılaştırmaya uygun bir biçimde yer alır. Bu bilgilerde değişiklik olması hâlinde internet sitesi eşzamanlı olarak güncellenir. Kuruluşlar, kredi ürünlerinin kullanılması hâlinde ortaya çıkacak faiz, kâr payı oranı ve ücret bilgilerini detaylı bir şekilde gösteren hesaplama araçlarını internet sitelerinde sunmakla yükümlüdür.
KOBİ’lere Kullandırılan Kredilerden Tahsil Edilen Faiz ve Komisyonların İnternet Sitesinde İlanı
Bankaların KOBİ’lere kullandırılan kredilere ilişkin faiz ve her ne ad altında olursa olsun tahsil ettikleri tüm parasal unsurları da BDDK’nın 30.05.2014 tarihli yazısı uyarınca Kurum’un yukarıda belirtilen 06.01.2011 tarihli ve 2011/1 sayılı Genelgesi’ne uygun olarak bireysel müşterilere yönelik “Ürün ve Hizmet Ücret Uygulamasında” olduğu gibi internet sitelerinin ana sayfalarında yayımlamaları ve BDDK internet sitesinde yayımlanmak üzere XML ortamında BDDK’ya göndermeleri gerekmektedir.
Finansal Tüketicilerle Düzenlenecek Yazılı Sözleşme ve Bilgilendirme Formu İçeriklerinin Bir Örneğinin İnternet Sitesinde Yayımlanması
BDDK tarafından 3.10.2014 tarihli ve 29138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik“in 9/5 fıkrası uyarınca söz konusu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden sonra düzenlenecek yazılı sözleşme ve bilgilendirme form içeriklerinin bir örneğine kuruluşların internet sitelerinde ücretsiz erişim imkânı sağlanması gerekmektedir.
Yönetmelik yayımlandığı tarih olan 3 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelik, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca yayımlanan bir Yönetmelik olduğu için ilgili fıkrada bahsedilen yazılı sözleşme ve bilgilendirme form içeriklerinin tüketicilerle yapılan sözleşmeleri ve eki ürün bilgi formlarını içerdiği anlaşılmaktadır.
İlgili fıkrada atıf yapılan sözleşmeler ve bilgilendirme form içeriklerine ilişkin olarak ise aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinde aşağıdaki açıklamalar / tanımlamalar yapılmaktadır:
FİNANSAL TÜKETİCİLERDEN ALINACAK ÜCRETLERE İLİŞKİN USÛL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
Sözleşme esasları
MADDE 5 – (1) Kuruluşlar ile finansal tüketiciler arasında düzenlenen sözleşmeler ve yapılan bilgilendirmeler en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenir ve bunların bir nüshası kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı vasıtasıyla finansal tüketiciye verilir.(2) Kâğıt üzerinde düzenlenecek sözleşmelerde, “Sözleşmenin bir nüshasını elden aldım.” şeklindeki ibarenin finansal tüketici tarafından yazılmasının sağlanması zorunludur.
(3) Sözleşmeler kapsamında ücret alınabilecek her bir ürün veya hizmet için finansal tüketicinin onayının alınması zorunludur. Kuruluşlar tarafından finansal tüketicinin onayının alındığı ispat edilemediği takdirde, onay alınmamış sayılır.
(4) Finansal tüketiciler ile yapılacak sözleşmeler kapsamında sunulacak ürün veya hizmetlerin ücret tarifesini ve bilgi verilmesi gereken diğer hususları göstermek üzere sözleşmeye ilişkin her bir ürün veya hizmetin asgari olarak; adı ya da tanımı, vadesi ya da süresi, tahsil edilecek faiz, kâr payı veya ücret kalemleri ile bunların tahsil yöntemi, geçerli olduğu süre, geçerlilik süresi sonunda yapılacak değişikliğin tutarı, oranı ya da değişikliğin hangi esasa göre yapılacağı hususlarını içerecek şekilde bilgilendirme formu hazırlanması zorunludur. Bilgilendirme formu sözleşmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Sözleşmenin yazılı olarak kurulması durumunda bu formun taraflarca imzalanmış bir nüshasının finansal tüketiciye verilmesi zorunludur. Kalıcı veri saklayıcısı ve telefon aracılığıyla kurulan sözleşmelerde finansal tüketici kullanılan araca uygun şekilde bilgilendirilir. İspat yükü kuruluşlara aittir.
(5) Kuruluşlar tarafından sunulan ürün veya hizmetlere ilişkin sigorta sözleşmelerinin, ürün veya hizmetlere ilişkin sözleşmelerden ayrı olarak düzenlenmesi zorunludur.
Bilgilendirme
MADDE 9 – …
(5) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden sonra düzenlenecek yazılı sözleşme ve bilgilendirme form içeriklerinin bir örneğine kuruluşların internet sitelerinde ücretsiz erişim imkânı sağlanır.
Söz konusu Yönetmelik sadece kredi işlemlerini kapsamadığı için internet sitesinde yayımlanması gereken sözleşmeler konusunda kapsamlı düşünülmesi ve tüketicilerle yapılan Bankacılık Hizmet Sözleşmeleri, Kredili Mevduat Hesabı Sözleşmeleri, Kredi Kartı Sözleşmeleri, Sigorta Sözleşmeleri gibi ürün hizmet kullanım ücreti içeren her türlü sözleşmelerin bir örneklerine ve bu sözleşmelerin eki ürün bilgi formlarına bankaların internet sitelerinde yer verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Tek Seferlik Ödeme İşlemi Şartlarının İnternet Sitesinde Yayımlanması
BDDK tarafından 27.06.2014 tarihli ve 29043 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik“in 30/2 maddesi uyarınca aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinde belirtilen tek seferlik ödeme işlemi şartlarının ödeme hizmeti sağlayıcısının internet sitesinde yayınlanması işlem öncesi bilgilendirme yerine geçer. Bankalarda bir ödeme hizmeti sağlayıcısı olduğu için sundukları tek seferlik ödeme işlemlerinde, işlem öncesi bilgilendirme yapmak için tek seferlik ödeme işlemi şartlarını internet sitelerinde yayınlamalarının uygun olacağı düşünülmektedir.
ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA İHRACI İLE ÖDEME KURULUŞLARI VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Tek seferlik ödeme işlemi öncesi bilgilendirme
MADDE 30 – (1) Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi dışındaki ödeme hizmetleri bakımından ödeme hizmeti sağlayıcısı, tek seferlik ödeme işlemi ilişkisi kurulmadan önce ödeme hizmeti kullanıcısını, 31 inci maddede belirtilen tek seferlik ödeme işlemi şartlarına ilişkin bilgilendirir.
(2) 31 inci maddede belirtilen tek seferlik ödeme işlemi şartlarının ödeme hizmeti sağlayıcısının internet sitesinde yayınlanması işlem öncesi bilgilendirme yerine geçer.
(3) Ödeme işleminin azami tamamlanma süresi, ödenmesi gereken toplam ücret ve ücretlerin dökümü ve varsa ödeme işleminde uygulanacak döviz kuru veya referans döviz kuru ödeme hizmetinin sunulduğu işyerinde açıkça görülebilecek bir şekilde ilan edilir.
Tek seferlik ödeme işlemi şartları
MADDE 31 – (1) Tek seferlik ödeme işlemi için düzenlenecek sözleşme, dekont veya benzeri belgelerde;
a) Ödemenin doğru olarak gerçekleştirilebilmesi için ödeme hizmeti kullanıcısı tarafından sunulması gereken bilgilere veya bu bilgilere ulaşılabilmesi için gerekli kimlik tanımlayıcısına,
b) Ödeme işleminin azami tamamlanma süresine,
c) Ödenmesi gereken toplam ücret ve ücretlerin dökümüne,
ç) Varsa ödeme işleminde uygulanacak döviz kuru veya referans döviz kuruna,
ilişkin bilgilere yer verilir.
Süreklilik Arz Eden Periyodik Ödeme İşlemlerinde Kullanılan Ödeme Hizmetleri Çerçeve Sözleşmesinin İnternet Sitesinde Yayımlanması
BDDK tarafından 27.06.2014 tarihli ve 29043 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik“in 34 üncü madde uyarınca süreklilik arz eden periyodik ödeme ilişkilerinde, ödeme hizmeti sağlayıcısı, çerçeve sözleşme ilişkisi kurulmadan önce ödeme hizmeti kullanıcısını, aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinde belirtilen sözleşme şartlarına ilişkin bilgilendirmekle yükümlüdür. Yönetmeliğin 34/2 fıkrası uyarınca taslak sözleşmenin verilmesi veya ödeme hizmeti sağlayıcısının internet sitesinde yayınlanması sözleşme öncesi bilgilendirme yerine geçtiği ve bankalar da bir ödeme hizmeti sağlayıcısı olduğu için sundukları süreklilik arz eden periyodik ödeme işlemlerinde, işlem öncesi bilgilendirme yapmak için taslak ödeme hizmetleri çerçeve sözleşmesini internet sitelerinde yayınlamalarının uygun olacağı düşünülmektedir.
ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA İHRACI İLE ÖDEME KURULUŞLARI VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Çerçeve sözleşme
MADDE 33 – (1) Ödeme hizmeti sağlayıcısı ile ödeme hizmeti kullanıcısı arasındaki süreklilik arz eden periyodik ödeme ilişkileri en az on iki punto harflerle hazırlanacak yazılı sözleşme ile düzenlenir. Uzaktan iletişim aracı ile kurulan sözleşmelerde yazılı şekil şartı aranmaz.
(2) Çerçeve sözleşmenin bir örneği, sözleşmenin yapılmasını takiben ve ödeme hizmeti kullanıcısının talep etmesi halinde sözleşme süresince kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile ödeme hizmeti kullanıcısına verilir ya da ödeme hizmeti kullanıcısının erişimine hazır bulundurulur.
Sözleşme öncesi bilgilendirme
MADDE 34 – (1) Ödeme hizmeti sağlayıcısı, çerçeve sözleşme ilişkisi kurulmadan önce ödeme hizmeti kullanıcısını, 35 inci maddede belirtilen sözleşme şartlarına ilişkin bilgilendirir.
(2) Taslak sözleşmenin verilmesi veya ödeme hizmeti sağlayıcısının internet sitesinde yayınlanması sözleşme öncesi bilgilendirme yerine geçer.
Zamanaşımına Uğrayan Her Türlü Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacakların Bankaların İnternet Sitesinde İlanı
BDDK tarafından 1 Kasım 2006 tarih ve 26333 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik“in 8/2 fıkrasında, bankaların bir takvim yılı içinde zamanaşımına uğrayan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakları Şubat ayının başından itibaren kendi internet sitelerinde liste halinde dört ay müddetle ilan edecekleri hüküm olunmuştur.
MEVDUAT VE KATILIM FONUNUN KABULÜNE, ÇEKİLMESİNE VE ZAMANAŞIMINA UĞRAYAN MEVDUAT, KATILIM FONU, EMANET VE ALACAKLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
Zamanaşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar
MADDE 8 – …
(2) Bankalar bir takvim yılı içinde zamanaşımına uğrayan ve tutarı 50 Türk Lirası ve üzerindeki her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların hak sahiplerini, başvuruda bulunmadıkları takdirde hesaplarının Fona devredileceği hususunda, izleyen takvim yılının Ocak ayı sonuna kadar iadeli taahhütlü mektupla uyarmak zorundadır. Söz konusu mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar ile tutarı 50 Türk Lirasının altındaki her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar Şubat ayının başından itibaren bankanın kendi internet sitesinde liste halinde dört ay müddetle ilan edilir. Banka, söz konusu listelerin kendi internet sitesinde ilan edildiği hususunu, Şubat ayının onbeşinci gününe kadar ülke genelinde yayım yapan ve ilan talebi tarihinde Basın İlan Kurumu listelerindeki tirajı en yüksek ilk beş gazeteden ikisinde Basın İlan Kurumu aracılığıyla iki gün süreyle ilan eder. İnternet sitelerinde ilan edilen listeler, bankalar tarafından eşzamanlı olarak ayrıca Kuruluş Birliklerine ve Fona gönderilir. Kuruluş Birlikleri ve Fon bu listeleri Mayıs ayının sonuna kadar konsolide edilmiş olarak kendi internet sitesinde yayınlar.
Bu ilanlara ilişkin 22.11.2011 tarih ve 24105 sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yazısında;
Zamanaşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacaklarla ilgili bankaların resmi internet sitelerinde yapılacak ilanların, hem bilgi güvenliğini sağlama amacıyla mümkün olan en az seviyedeki müşteri bilgisiyle gerçekleştirilmesi, hem de mezkur listelerin yeknesak hale getirilmesini teminen; bankaların internet sitelerinde, TMSF’nin internet sitesinde yer alan “Zamanaşımı Sorgusu” ekranı (https://zamanasimisorgu.tmsf.org.tr/) formatında bir sorgulama ekranına yer vermesi ve bu kapsamda bankalarca oluşturulacak sorgulama ekranlarının;
– TMSF’nin “Zamanaşımı Sorgusu” ekranında sunduğu bilgiler haricinde ekstra gereksiz bilgiler sunmaması ve bakiyesi 50 TL ve üzerindeki hesaplarda tutar kısmını kapalı tutacak şekilde hak sahibinin bankaya yönlendirilmesine imkan veren bir yapıda olması,
– Toplu sorgulamaları önleme amacıyla “Captcha Kontrolü”nü barındırması ve hiç bir suretle zamanaşımı listelerine toplu halde ulaşılmasına ve sorgulayan kişinin bilgisayarına indirilmesine imkan vermeyecek şekilde yapılandırılması gerektiği bildirilmiştir.
Bu konuda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)’nun 20.01.2015 tarihli ve 28 sayılı yazısında da; zamanaşımıyla ilgili Şubat ayının başından itibaren bankaların kendi internet sitelerinde ve konsolide edilmiş olarak Kuruluş Birliklerinin ve TMSF’nin internet sitesinde yapılacak ilanların aşağıda belirtilen başlıklar dışında hak sahipleri ile ilgili detayları içermemesi gerektiği bildirilmiştir. Yayınlanması gereken söz konusu başlıklar; Mudinin Adı-Soyadı, Doğum Tarihi (sadece yıl olarak), Banka Adı, Şube Kodu, Şubesi, Hesap Tipi, Hesap Türü, Birimi, Değeri (10.TL altı, 10-25.TL arası, 25-50.TL arası, 50.TL üstü) ve son işlem tarihi olarak belirlenmiştir.
Yatırım Hizmet ve Faaliyetlerine İlişkin İnternet Sitesinde Yapılacak İlanlar
SPK tarafından 17.12.2013 tarihli ve 28854 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ III-39.1“in 28 inci maddesi uyarınca bankaların da aralarında bulunduğu yatırım kuruluşları yetkili oldukları yatırım hizmet ve faaliyetleri ile şirketi tanıtıcı bilgileri içeren bir internet sitesi açmak veya mevcut sitelerini bu kapsamda geliştirmek, bu sitede yetkili oldukları her bir yatırım hizmeti veya faaliyeti için ayrı birer bölüm oluşturmak zorundadır.
Aynı maddenin 2 nci fıkrasında internet sitesinde asgari olarak yer verilmesi istenen bilgiler aşağıdaki şekilde verilmiştir:
a) Hangi tür hizmetleri sunmaya yetkili oldukları,
b) Varsa lehine faaliyet gösterilen kuruluşu tanıtıcı bilgiler,
c) Yapılan işlemlerin asgari unsur ve riskleri,
ç) Alınan kişisel verilerin saklama ve kullanım koşulları,
d) Emir iletimi, işlemlerin gerçekleştirilmesi ve takas veya tasfiyesinin nasıl yapılacağı,
e) Emir gerçekleştirme politikaları,
f) Herhangi bir müşterinin ihtiyacı ve talebi doğrultusunda müşteri ile bire bir oluşturdukları türev araçlar hariç olmak üzere borsada işlem görmeyen sermaye piyasası araçları için verilen anlık alım satım fiyat teklifleri,
g) Elektronik ortamda müşteriler tarafından yapılabilecek işlemler ile müşteriye elektronik ortamda yapılacak bildirimlere ilişkin esaslar,
ğ) Sermaye piyasası araçları, borsa ve piyasa bilgileri,
h) Profesyonel müşterilerin yararlanamayacakları mevzuat hükümleri,
ı) Olası risklere karşı hazırlanan “beklenmedik durum planları”na uygun olarak müşterilerin acil ve beklenmedik durumlarda kullanabilecekleri iletişim bilgileri ile müşterilerin risklerini azaltacak asgari tedbirler,
i) “Sayfada verilen bilgilerin genel nitelikte olduğuna ve müşterilerin alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilginin sayfada olmayabileceğine” ilişkin bir açıklama,
j) Kullanılan bilgisayar ağı ve şifreleme sisteminin olası riskleri ve güvenliği,
k) Kullanılan işlem platformunun ve bilgisayar ağının özellikleri, varsa riskleri ve güvenlik tedbirleri ile platformda meydana gelebilecek risklere karşı kullanılabilecek alternatif iletişim yöntemleri,
l) Olağanüstü piyasa koşullarının oluşması halinde buna ilişkin açıklamalar,
m) Hangi kuruluşların fiyat sağlayıcı olduğu ve nerede yerleşik olduğu, bu kuruluşlarla doğrudan veya dolaylı olarak pay sahipliği ilişkisi olup olmadığına ilişkin açıklamalar,
n) Reddedilen emirlerin tüm emirlere oranı,
o) SPK’nın yatırım hizmetleri ve faaliyetlerine ilişkin düzenlemeleri uyarınca her bir varlık için oluşturulan fiyat ve fark serisinde tespit edilen sapmalar,
ö) Müşteri şikayeti sayısı ve söz konusu şikayetlerin müşteri sayısına göre oranı.
SPK Faaliyet İzinlerinin ve Faaliyet İzninin Kaldırılması veya Faaliyetlerin Geçici Durdurulması Hususunun İnternet Sitesinde İlan Edilmesi
SPK tarafından 17.12.2013 tarihli ve 28854 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ III-39.1“in 37 nci maddesi uyarınca bankaların da aralarında bulunduğu yatırım kuruluşlarının her türlü faaliyet izni konuya ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu izninin tebliği üzerine yatırım kuruluşunun internet sitesinde ve Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’nda ilan olunur.
Aynı maddenin ikinci fıkrası uyarınca da, faaliyetlerin geçici durdurulması ya da herhangi bir faaliyet izninin iptali halinde keyfiyetin, Sermaye Piyasası Kurulu’nca tebliği üzerine derhal yatırım kuruluşunun internet sitesinde ve KAP’ta ilan olunur.
YATIRIM KURULUŞLARININ KURULUŞ VE FAALİYET ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ (III-39.1)
Tescil ve ilan yükümlülüğü
MADDE 37 – (1) Aracı kurumların merkez dışı örgüt açma izinleri ve işletme adı veya marka kullanım izinleri, konuya ilişkin Kurul izninin tebliğini izleyen 10 iş günü içinde ilgili ticaret siciline tescil ettirilir ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan olunur. Ayrıca yatırım kuruluşlarının her türlü faaliyet izni ile aracı kurumların merkez dışı örgüt açma ve işletme adı veya marka kullanım izinleri, konuya ilişkin Kurul izninin tebliği üzerine yatırım kuruluşunun internet sitesinde ve Kamuyu Aydınlatma Platformunda ilan olunur.
(2) Faaliyetlerin geçici durdurulması ya da herhangi bir faaliyet izninin iptali halinde keyfiyet, Kurulca tebliği üzerine derhal yatırım kuruluşunun internet sitesinde ve Kamuyu Aydınlatma Platformunda ilan olunur.
(3) Merkez dışı örgüt faaliyetlerinin Kurul tarafından veya aracı kurumun talebi doğrultusunda geçici olarak durdurulması halinde keyfiyet, Kurulca tebliği üzerine derhal aracı kurumun internet sitesinde ve Kamuyu Aydınlatma Platformunda ilan olunur. Merkez dışı örgütün kapatılması halinde ise ayrıca merkez dışı örgütün tescili Kurulca tebliğini izleyen 10 iş günü içinde ticaret sicilinden terkin edilir ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan olunur.
(4) Bu madde uyarınca yapılan ilanlara ilişkin masraflar ilgili yatırım kuruluşuna aittir.
Tezgahüstü Türev Araç İşlem Türleri ve İşlemlere Konu Dayanak Varlıkların İlan Edilmesi
SPK tarafından 11.07.2013 tarihli ve 28704 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ III-37.1“in 25/A maddesi uyarınca işlem aracılığı veya portföy aracılığı faaliyeti kapsamında tezgahüstü türev araç işlemleri gerçekleştirecek yatırım kuruluşları (bankalarda yatırım kuruluşları tanımı içerisindedir) işlem yapacakları türev araç türlerine ve türev araç türlerine konu dayanak varlıklara ilişkin Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde bir liste oluşturmak, bu listeyi internet sitelerinde yayımlamak ve TSPB’ye göndermek zorundadırlar. Listede yapılacak her türlü değişiklikte internet sitesinde ilan edilir ve ilanı takip eden beş iş günü içinde yatırım kuruluşları tarafından TSPB’ye bildirilir (Bu konuyla ilgili 19.01.2016 tarihli yazımız için buraya tıklayınız).
YATIRIM HİZMETLERİ VE FAALİYETLERİ İLE YAN HİZMETLERE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-37.1)
Tezgahüstü türev araç işlem türleri ve işlemlere konu dayanak varlıklar
MADDE 25/A – (1) İşlem aracılığı veya portföy aracılığı faaliyeti kapsamında tezgahüstü türev araç işlemleri gerçekleştirecek yatırım kuruluşları işlem yapacakları türev araç türlerine ve türev araç türlerine konu dayanak varlıklara ilişkin Birlik tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde bir liste oluşturmak, bu listeyi internet sitelerinde yayımlamak ve Birliğe göndermek zorundadır. Listede yapılacak her türlü değişiklik internet sitesinde ilan edilir ve ilanı takip eden beş iş günü içinde yatırım kuruluşları tarafından Birliğe bildirilir. Talep edilmesi halinde listeler Birlik tarafından Kurula iletilir.
(2) Fark kontratları, yatırım kuruluşu varantları ve sertifikaları ile ortaklık varantları Kurulun diğer düzenlemelerindeki tanımlanmalarından bağımsız olarak bu Tebliğ hükümleri kapsamında türev araç olarak kabul edilir.
(3) Tezgahüstünde gerçekleştirilen fark kontratları bu Tebliğde yer alan kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin hükümlere tabidir.
Yukarıdaki maddede belirtilen TSPB düzenlemesi 22.04.2016 tarihinde TSPB internet sitesinde yayımlanmıştır (GENELGE NO:28, 22.04.2016, “Tezgahüstü Türev İşlem Türleri ve İşlemlere Konu Dayanak Varlıkların İlanı ile Tezgahüstü Türev İşlemlerde Kullanılan İşlem Paltformu, Program, Modül ve Eklentilerin Birliğe Bildirimine İlişkin Esaslar Hakkında Genelge”).
TSPB tarafından yayımlanan söz konusu Genelge uyarınca;
1- İşlem aracılığı veya portföy aracılığı faaliyeti kapsamında tezgahüstü türev araç işlemleri gerçekleştiren yatırım kuruluşlarının (aracı kurumlar ve bankalar), işlem yapacakları türev araç türlerini ve türev araç türlerine konu dayanak varlıkları Genelge’de belirlenen esaslar kapsamında “Tezgahüstü Türev İşlem Türleri ve Dayanak Varlıklar” başlıklı bir liste ile internet sitelerinin türev araç işlemleri ile ilgili sayfalarında ilan etmeleri gerekmektedir.
2- Yayınlanacak “Tezgahüstü Türev İşlem Türleri ve Dayanak Varlıklar Listesi”nin işlem yapılacak tüm ürünleri kapsaması gerekmektedir. Liste’de asgari olarak Genelge ekinde (Ek-1) belirtilen işlem türleri ve dayanak varlıkların, işleme konu olması halinde yer alması zorunludur.
3- Yatırım kuruluşları tarafından internet sitelerinde ilan edilen liste ile bu listede meydana gelen her türlü değişikliğin internet sitesinde ilanı takip eden 5 iş günü içerisinde ayrıca TSPB’ye bildirilmesi gerekmektedir.
4- İlan edilen listeye ilişkin bildirimler, Birliğin Üye Yönetim Sistemi (ÜYS)’nde yer alan “Tezgahüstü Türev İşlem Türleri ve Dayanak Varlıklar Bildirimi” ekranı üzerinden elektronik imzalı olarak yapılacaktır.
Bildirim yükümlülüğünün Tebliğ’de belirlenen ve yukarıda belirtilen süreler dâhilinde (internet sitesindeki ilanı takip eden 5 iş günü içinde) yerine getirilmesi gerekmektedir. Genelge’de bildirimlerin ÜYS üzerinden bildirimlere konu alanlara veri girişi yapılarak ve talep edilmesi halinde ek dosyalar eklenerek gerçekleştirileceği belirtilmekte olup, ÜYS haricinde herhangi bir kaynaktan (yazılı, posta, faks, e-posta, telefon) bildirim kabul edilmeyeceği belirtilmiştir (Bu konuyla ilgili 27.04.2016 tarihli yazımız için buraya tıklayınız).
Borsada İşlem Görmeyen Sermaye Piyasası Araçları İçin Verilen Fiyat Tekliflerinin Yatırım Kuruluşlarının İnternet Sitesinde Yayımlanması
SPK tarafından 11.07.2013 tarihli ve 28704 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ III-37.1“in 32/1 fıkrası uyarınca bankaların da aralarında bulunduğu yatırım kuruluşlarının, herhangi bir müşterinin ihtiyacı ve talebi doğrultusunda müşteri ile bire bir oluşturdukları türev araçlar hariç olmak üzere borsada işlem görmeyen sermaye piyasası araçları için verdikleri alım satım fiyat tekliflerini kendi internet sitelerinde anlık olarak yayınlamaları ve TSPB tarafından belirlenecek bir veya birden fazla veri yayın kuruluşu vasıtasıyla kamuya açıklamaları gerekmektedir. Ancak, TSPB tarafından bu konuda bir düzenleme henüz yapılmamıştır.
YATIRIM HİZMETLERİ VE FAALİYETLERİ İLE YAN HİZMETLERE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-37.1)
Borsa dışı işlemlerde fiyatların kamuya duyurulması
MADDE 32 – (1) Borsada işlem gören sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak yatırım kuruluşlarının borsa dışında verdikleri alım satım fiyat tekliflerinin Birlik tarafından belirlenecek bir veya birden fazla veri yayın kuruluşu vasıtasıyla kamuya açıklanması zorunludur.
(2)Yatırım kuruluşlarının, herhangi bir müşterinin ihtiyacı ve talebi doğrultusunda müşteri ile bire bir oluşturdukları türev araçlar hariç olmak üzere borsada işlem görmeyen sermaye piyasası araçları için verdikleri alım satım fiyat tekliflerini kendi internet sitelerinde anlık olarak yayınlamaları ve Birlik tarafından belirlenecek bir veya birden fazla veri yayın kuruluşu vasıtasıyla kamuya açıklamaları zorunludur.
(3) Birinci ve ikinci fıkrada yer alanlara ek olarak, sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak borsa dışında gerçekleştirilen işlemlerde fiyatların kamuya duyurulmasına ilişkin esaslar Kurulca belirlenebilir.
(4) Kaldıraçlı işlemler ile ilgili olarak aracı kurumların Birlik tarafından belirlenen periyodlarda açıkladığı fiyatlar ve alım satım fiyat farkları Birlik tarafından belirlenecek bir süre içerisinde Birliğe aktarılır. Birlik tarafından her aracı kurumun geçmişe dönük fiyat serisi ve alım satım fiyat fark verileri oluşturulur ve bir yıl boyunca saklanır. Birlik bu verileri kullanarak her bir varlık için bir fiyat ve fark serisi oluşturur ve uygun gördüğü istatistiki yöntemleri kullanmak suretiyle bu seriden belirli bir düzeyi aşan sapmaları kurum bazında tespit eder ve haftalık olarak kamuya duyurur.
İhraç Edilen Tahvillerin İhraççı Tarafından Geri Alınması Durumunda Borsa Dışı İşlemlerde Gerçekleşen Geri Alım ve Satım Fiyatlarının İnternet Sitesinde İlan Edilmesi
SPK tarafından 7.06.2013 tarihli ve 28670 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Borçlanma Araçları Tebliği (VII-128.8)“nin 14/4 fıkrası uyarınca İhraç edilmiş tahvillerin, ihraççı tarafından geri alınması işleminin borsa dışında gerçekleştirilecek olması durumunda bu işlemlerde uygulanacak geri alım ve satım fiyatlarının ihraççının internet sitesinde açıklanması gerekmektedir.
BORÇLANMA ARAÇLARI TEBLİĞİ (VII-128.8)
Genel esaslar
MADDE 14– …
(3) İhraç edilmiş tahviller, ihraççı tarafından geri alınabilir. Geri alınan bu tahvillerin vade boyunca satılması, elde tutulması veya vadeden önce MKK nezdinde gerekli işlemlerin yapılması suretiyle iptali mümkündür. Kurul, bu fıkrada belirtilen işlemler için ihraççı türleri bazında farklı esaslar belirleyebilir.
(4) Üçüncü fıkra çerçevesinde borsa dışında gerçekleştirilecek işlemlerde uygulanacak geri alım ve satım fiyatları ihraççının internet sitesinde açıklanır.
(5) Bu madde kapsamında gerçekleştirilecek işlemlerin yatırımcılar arasında eşitsizlik yaratmayacak şekilde gerçekleştirilmesinden ihraççı sorumludur.
(6) Bu madde kapsamında gerçekleştirilecek işlemlerin sermaye piyasası mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesinden kaçınmak amacıyla yapıldığının tespit edilmesi durumunda, Kurulca gerekli tedbirler alınır.
Emir İletimine Aracılık Faaliyeti Kapsamında Verilmesi Gereken Bilgi
SPK tarafından 1.08.2015 tarihli ve 29432 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında Tebliğ (III-45.1)“in 9/8 fıkrasında emir iletimine aracılık faaliyeti kapsamında müşterilerden emir alınması sırasında yatırım kuruluşunun farklı kanalları kullanarak emri aracı kuruma iletmesi durumunda bu hususun, iş akış prosedürünün emir iletimi ile ilgili bölümüne bağlanarak yatırım kuruluşunun internet sitesinde müşterinin incelemesine sunulması gerektiği belirtilmektedir. Bankaların da yatırım kuruluşu tanımı içinde bulunması sebebiyle söz konusu hüküm emir iletimine aracılık faaliyeti yürüten bankaları ilgilendirmektedir.
YATIRIM HİZMET VE FAALİYETLERİ İLE YAN HİZMETLERE İLİŞKİN BELGE VE KAYIT DÜZENİHAKKINDA TEBLİĞ (III-45.1)
Müşteri emir formları ve seans takip formu ile türev piyasalar emir takip formu
MADDE 9 ‒ …
(8) Aracı kurumların müşteriden alacakları emrin borsaya iletilmesi aşamasında, hangi kanalın kullanılacağına ilişkin olarak Kurulun iç denetim sistemine ilişkin düzenlemeleri kapsamında hazırlayacakları iş akış prosedürünün emir iletimi ile ilgili bölümünün müşterinin incelemesine sunulmak üzere aracı kurumun internet sitesinde yer alması gereklidir. Emir iletimine aracılık faaliyeti kapsamında müşterilerden emir alınması sırasında yatırım kuruluşunun farklı kanalları kullanarak emri aracı kuruma iletmesi durumunda bu hususun, iş akış prosedürünün emir iletimi ile ilgili bölümüne bağlanarak yatırım kuruluşunun internet sitesinde müşterinin incelemesine sunulması gerekir.
TEFAS’ta İşlem Gören Fonların Yatırım Kuruluşlarının İnternet Şubelerinde Gösterimi
SPK tarafından TSPB’ye hitaben düzenlenen 18.03.2015 tarihli yazıda, TEFAS’ta işlem gören yatırım fonlarının yatırım kuruluşlarının internet şubelerindeki gösterimlerine ilişkin olarak; yatırım fonu veya yatırım fonu alım talimatları sayfasında uygulanabilecek 4 değişik gösterim şekli sayılmış ve bu seçeneklerden herhangi birinin kullanılmasının mümkün olduğu belirtilmiş;
bunların yanı sıra internet şubelerinde;
1- Fonların hem kurucu bazında hem de türlerine göre seçilmesine imkan tanınması halinde yatırımcıların fon seçimi için aynı anda hem kurucu hem de tür seçimi yapmalarının zorunlu tutulmaması,
2- Fonların alfabetik sıraya göre gösteriminde, Borsa kodlarının kullanılabilmesi için fonların unvanlarına da yer verilmesi,
3- Fonların gösterimlerinde tip (A ve B tipi) bazında ayrım veya sınıflandırma yapılmaması,
4- Yatırım / yatırım ürünleri altında fonlar ve TEFAS/TEFDP başlıkları şeklinde ikili ayrıma gidilmemesi, TEFAS’ta işlem görenler dahil tüm fonların sadece Fonlar/Yatırım Fonları başlığı altında gösterilmesi,
5- İnternet şubelerinde yer alan TEFDP ifadelerinin uygulama birliğinin sağlanmasını teminen TEFAS olarak değiştirilmesi, ayrıca aktif pazarlama anlaşmasına konu fonlar ile TEFAS’ta işlem gören diğer fonları ayrıştıran yatırım kuruluşlarında diğer fonların belirtilmesi için sadece TEFAS ibaresinin kullanılması halinde söz konusu ifadenin yanına bu fonların diğer kurucuların fonları olduğunu belli edecek bir açıklamaya yer verilmesi,
6- Fon veya fon alım talimatları sayfasından www.fonturkey.com.tr veya www.fundturkey.com.tr adresine aktif çalışan link sağlanması,
7- TEFAS’ta işlem gören fonlara erişimde yeni yatırım hesabı açılması, mevcut yatırım hesaplarının dönüştürülmesi, yatırım hesaplarının ayrıştırılması gibi zorlaştırıcı uygulamalara yer verilmemesi, bir başka ifadeyle tek bir yatırım hesabı üzerinden hem kurucusu olunan hem de TEFAS’ta işlem gören fonlar için emir verilmesine imkân tanınması
gerektiği bildirilmiştir.
Müşteri Şikayetlerinin İletilmesi İçin Bir Alan Oluşturulması ve TBB Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Başvuru Formu’na Yer Verilmesi
Türkiye Bankalar Birliği tarafından yayımlanan “Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetinin Oluşumu, Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Tebliğ”in 8 inci maddesi uyarınca TBB Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti’ne başvurulmadan önce başvuru, başvuru sahibi tarafından bankanın genel müdürlüğüne veya ilgili şubesine yazılı olarak, internet sayfası üzerinden veya e-posta yoluyla iletilmelidir.
Başvurunun internet sayfası üzerinden yapılması halinde, başvurunun yapıldığını kanıtlayıcı ve tarihini de içerecek şekilde üretilmiş bilgi, başvuru sahibine e-posta yoluyla iletilir veya başvurunun sonunda, not alınması uyarısıyla ekranda gösterilmek suretiyle bildirilir.
Bireysel Müşteri Hakem Heyetinin Oluşumu, Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Tebliğ
Bankanın genel müdürlüğüne veya şubesine ya da Kuruma başvuru
MADDE 8- Heyete başvurulmadan önce başvuru, başvuru sahibi tarafından bankanın genel müdürlüğüne veya ilgili şubesine yazılı olarak, internet sayfası üzerinden veya e-posta yoluyla iletilir.
Genel müdürlük veya ilgili şubece başvuru sahibine yazılı başvurusunun alındığına dair tarih ve banka yetkilisinin imzasını taşıyan bir belge verilir. Başvurunun e-posta yoluyla gerçekleştirilmesi durumunda ise, başvurusunun alındığı başvuru sahibine aynı yolla bildirilir. Başvurunun internet sayfası üzerinden yapılması halinde, başvurunun yapıldığını kanıtlayıcı ve tarihini de içerecek şekilde üretilmiş bilgi, başvuru sahibine e-posta yoluyla iletilir veya başvurunun sonunda, not alınması uyarısıyla ekranda gösterilmek suretiyle bildirilir. …”
Aynı Tebliğ’in 9 uncu maddesi uyarınca da bankaların TBB tarafından hazırlanan broşür ve başvuru formu örneklerini çoğaltmak suretiyle genel müdürlüklerinde ve şubelerinde müşterilerin görebilecekleri yerlerde bulundurmaları ve internet sitelerinde TBB Bireysel Müşteri Hakem Heyeti’ne ilişkin bilgilere yer vermeleri gerekmektedir.
Aynı madde uyarınca TBB, bankaların Birlik tarafından hazırlanan broşür ile başvuru formu örneklerini çoğaltmak suretiyle genel müdürlüklerinde ve şubelerinde müşterilerin görebilecekleri yerlerde bulundurup bulundurmadıklarını ve internet sitelerinde TBB Bireysel Müşteri Hakem Heyeti^’ne yer verip vermedikleri konularında bankalardan, yılda bir defa yazılı olarak bilgi talep eder ve derlediği bilgileri BDDK’ya iletir.
Bireysel Müşteri Hakem Heyetinin Oluşumu, Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Tebliğ
Banka tarafından yapılacak işlemler
MADDE 9- …
Bankalar, Heyetin görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarına ilişkin olarak müşterilerin bilgilendirilmesini teminen Birlik tarafından hazırlanan broşür ve başvuru formu örneklerini çoğaltmak suretiyle genel müdürlüklerinde ve şubelerinde müşterilerin görebilecekleri yerlerde bulundurmak ve internet sitelerinde Birlik Bireysel Müşteri Hakem Heyetine ilişkin bilgilere yer vermek zorundadır.
Birlikler, bankaların Birlik tarafından hazırlanan broşür ile başvuru formu örneklerini çoğaltmak suretiyle genel müdürlüklerinde ve şubelerinde müşterilerin görebilecekleri yerlerde bulundurup bulundurmadıklarını ve internet sitelerinde Birlik Bireysel Müşteri Hakem Heyetine yer verip vermedikleri konularında bankalardan, yılda bir defa yazılı olarak bilgi talep eder ve derlediği bilgileri Kuruma iletir.
TBB Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Uygulaması İngilizce Materyalleri
TBB’nin banka genel müdürlüklerine hitaben düzenlediği 19.07.2013 tarihli yazısı ekinde;
– “Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetinin Oluşumu, Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Tebliğ”’in,
– Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Bilgi Broşürü’nün,
– Başvuru Formu’nun,
– Bireysel müşterilere verilecek olumsuz cevaplarda kullanılacak metnin
İngilizce çevirileri gönderilmiştir.
Söz konusu Tebliğ’in 9 uncu maddesi uyarınca Türkçelerinin yanı sıra söz konusu İngilizce Bilgi Broşürü ve Şikayet Formu örneklerinin çoğaltılmak suretiyle banka genel müdürlükleri ve şubelerinde müşterilerin görebilecekleri yerlerde bulundurulabileceği ve ayrıca banka internet sitelerinin İngilizce versiyonunda yer verilebileceği düşünülmektedir.
Müşterilerin Şikâyetlerini Yöneltebilecekleri Birimlerin Adres ve İletişim Bilgilerinin Yatırım Kuruluşunun İnternet Sitesinde Yer Alması
SPK tarafından 1.08.2015 tarihli ve 29432 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında Tebliğ (III-45.1)“in 28/3 fıkrasında, müşterilerin şikâyetlerini yöneltebilecekleri birimlerin adres ve iletişim bilgilerinin müşterilere gönderilen belgelerde ve yatırım kuruluşunun internet sitesinde yer alması gerektiği belirtilmiştir. Bu çerçevede, bir yatırım kuruluşu olan bankaların da internet sitelerinde söz konusu bilgilere yer vermeleri gerekmektedir.
YATIRIM HİZMET VE FAALİYETLERİ İLE YAN HİZMETLERE İLİŞKİN BELGE VE KAYIT DÜZENİ HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.1)
MADDE 28 ‒ (1) Müşteri şikâyetlerine ilişkin olarak, kayıtların yazılı veya elektronik olarak tutulması gerekir. İlgili kayıtların, her bir şikâyete ilişkin asgari olarak aşağıdaki bilgileri içermesi gerekir.
a) Şikâyet sahibinin adı, soyadı, adresi ve hesap numarası.
b) Şikâyet tarihi.
c) Şikâyetin özeti ve mevzuatın hangi hükümlerine aykırılık iddiasında olduğu.
ç) Varsa şikâyete konu personelin ismi.
d) Şikâyete ilişkin olarak yatırım kuruluşu tarafından yapılan işlemlerin özeti.
(2) Müşteri şikâyetlerinin incelenmesine ilişkin olarak üretilen bilgi ve belgeler 27 nci maddenin birinci fıkrasında yer alan sürenin sonuna kadar saklanır.
(3) Müşterilerin şikâyetlerini yöneltebilecekleri birimlerin adres ve iletişim bilgilerinin müşterilere gönderilen belgelerde ve yatırım kuruluşunun internet sitesinde yer alması zorunludur.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Uyuşmazlık Bildirim Sistemi Oluşturulması
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından yayımlanan “TSPB Müşteri Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti Yönergesi“nin 9 uncu maddesi uyarınca Heyete başvurulmadan önce başvuru sahibi tarafından Birlik üyesine uyuşmazlık ile ilgili bir başvurunun uyuşmazlığa konu işlem veya eylemin gerçekleştiği tarihten itibaren en geç beş yıl içinde yapılması zorunludur. İlgili uyuşmazlık başvurusu, başvuru sahibi tarafından Birlik üyesine yazılı olarak veya elektronik ortamda Birlik üyesinin internet sitesinde oluşturduğu uyuşmazlık bildirim sistemi üzerinden iletilir. Bu çerçevede, sermaye piyasası faaliyetleri yönünden TSPB üyesi olan bankaların da, müşterilerinin elektronik ortamda uyuşmazlıklarını iletebilmelerini teminen internet sitelerinde uyuşmazlık bildirim sistemini oluşturmaları zorunludur. Bu kapsamda internet sitesi üzerinden elektronik ortamda bir başvuru alınması halinde, başvurusunun alındığı başvuru sahibine aynı yolla bildirilmelidir. Söz konusu TSPB Yönergesi ve Yönerge kapsamında bankaların yükümlülükleri için daha detaylı bilgilere 8 Eylül 2016 tarihli yazımızdan ulaşabilirsiniz.
TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARI BİRLİĞİ MÜŞTERİ UYUŞMAZLIKLARI HAKEM HEYETİ YÖNERGESİ
Birlik üyesine başvuru
MADDE 9- (1) Heyete başvurulmadan önce başvuru sahibi tarafından Birlik üyesine uyuşmazlık ile ilgili bir başvurunun uyuşmazlığa konu işlem veya eylemin gerçekleştiği tarihten itibaren en geç beş yıl içinde yapılması zorunludur. İlgili uyuşmazlık başvurusu, başvuru sahibi tarafından Birlik üyesine yazılı olarak veya elektronik ortamda Birlik üyesinin internet sitesinde oluşturduğu uyuşmazlık bildirim sistemi üzerinden iletilir. Birlik üyeleri, müşterilerinin elektronik ortamda uyuşmazlıklarını iletebilmelerini teminen internet sitelerinde uyuşmazlık bildirim sistemini oluşturması zorunludur. Birlik üyesine başvuru yapılmaksızın doğrudan Heyete iletilen uyuşmazlıklar, cevabın başvuru sahibine ve Birliğe bildirilmesini teminen sekretarya tarafından ilgili Birlik üyesinin genel müdürlüğüne yönlendirilir.
(2) Birlik üyesi, başvuru sahibine yazılı başvurusunun alındığına dair bir belge verir. Başvurunun internet sitesi üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilmesi durumunda ise, başvurusunun alındığı başvuru sahibine aynı yolla bildirilir.
Kişisel Verisi İşlenen Gerçek Kişilerin Veri Sorumlusuna Başvuru İçin Oluşturulacak Uygulama
Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından 10 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ“in 5/1 fıkrası uyarınca ilgili kişi, 6698 sayılı Kanun’un 11 inci maddesinde belirtilen hakları kapsamında taleplerini, söz konusu fıkrada sayılan yöntemlerin yanı sıra başvuru amacına yönelik geliştirilmiş bir yazılım ya da uygulama vasıtasıyla veri sorumlusuna iletebilir. Bu çerçevede, bankaların internet sitelerindeki müşteri başvuru ekranlarının bu Tebliğ kapsamındaki hususları da içine alacak şekilde yapılandırılabileceği düşünülmektedir. Bu Tebliğ ile ilgili detaylı bilgilere 20 Mart 2018 tarihli yazımızdan ulaşabilirsiniz.
VERİ SORUMLUSUNA BAŞVURU USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ
Başvuru usulü
MADDE 5 – (1) İlgili kişi, Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen hakları kapsamında taleplerini, yazılı olarak veya kayıtlı elektronik posta (KEP) adresi, güvenli elektronik imza, mobil imza ya da ilgili kişi tarafından veri sorumlusuna daha önce bildirilen ve veri sorumlusunun sisteminde kayıtlı bulunan elektronik posta adresini kullanmak suretiyle veya başvuru amacına yönelik geliştirilmiş bir yazılım ya da uygulama vasıtasıyla veri sorumlusuna iletir.
(2) Başvuruda;
a) Ad, soyad ve başvuru yazılı ise imza,
b) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için T.C. kimlik numarası, yabancılar için uyruğu, pasaport numarası veya varsa kimlik numarası,
c) Tebligata esas yerleşim yeri veya iş yeri adresi,
ç) Varsa bildirime esas elektronik posta adresi, telefon ve faks numarası,
d) Talep konusu,
bulunması zorunludur.
(3) Konuya ilişkin bilgi ve belgeler başvuruya eklenir.
(4) Yazılı başvurularda, veri sorumlusuna veya temsilcisine evrakın tebliğ edildiği tarih, başvuru tarihidir.
(5) Diğer yöntemlerle yapılan başvurularda; başvurunun veri sorumlusuna ulaştığı tarih, başvuru tarihidir.