Elektronik Tebligat Sistemine Başvuru Süresi 01 Nisan 2016 Tarihine Uzatıldı
456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile 01.01.2016 tarihi itibariyle ticari, zirai ve mesleki kazancı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine e- Tebligat sistemini kullanma zorunluluğu getirilmişti. Konu ile ilgili Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 28.12.2015 tarihi itibariyle zorunluluk kapsamında bulunan 1.232.000 gelir vergisi ve 389.000 kurumlar vergisi mükellefinin uygulamadan yararlanmak için başvuruda bulunduğu belirtilmişti.
Ancak henüz başvurusunu tamamlayamayan mükelleflerin, kalan kısıtlı süre içinde herhangi bir sıkıntı yaşamamaları amacıyla, 29.12.2015 tarihli ve 29577 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:456)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Tebliğ ile (Sıra No:467) ile e-Tebligat sistemine başvuru süresi 01.04.2016 tarihine kadar uzatıldı.
456 sayılı VUK Tebliği ile Kurumlar Vergisi mükelleflerine tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilmişti. Bu çerçevede, finansal kurumlar da elektronik ortamda tebliğ yapılacak olan mükellefler arasında yer aldığından 01 Nisan 2016 tarihine kadar Tebliğ ekinde yer alan “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)”ni doldurarak kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairelerine başvuru yapmaları, elektronik tebligat adresi almaları ve elektronik tebligat sistemini kullanılmaları gerekiyor.
Bu başvuru sonucunda ilgili kuruluşlara vergi dairesince, müracaat anında sistemden üretilecek internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifreyi ihtiva eden kapalı bir zarf verilecek. Bu kullanıcı kodu, parola ve şifre ile de internet vergi dairesi üzerinden Elektronik Tebligat Sistemine erişilecek.
213 sayılı Kanun’un 107/A maddesi gereğince, elektronik imzalı tebliğ evrakı, sisteme dahil olan kurumların elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen 5 inci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılıyor.
Diğer taraftan, kendilerine elektronik ortamda tebligat yapılanlar;
a) Elektronik Tebligat Talep Bildirimini süresinde, tam ve doğru olarak vergi dairesine beyan etmekle,
b) Beyan edilen bilgilerde meydana gelecek değişiklikleri öncesinde veya en geç değişiklik tarihinde vergi dairesine bildirmekle,
c) Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde belirtilen tüm şartlara riayet etmekle,
ç) Sistem kullanımına ilişkin olarak kendilerine verilmiş olan kullanıcı kodu, parola ve şifre gibi bilgilerini korumakla, üçüncü kişilerle paylaşmamakla ve başkasına kullandırmamakla,
d) Sistem kullanımına ilişkin olarak kendilerine verilmiş olan kullanıcı kodu, parola ve şifre gibi bilgilerin istenmeyen şekilde üçüncü kişilerin eline geçtiğini tespit ettiklerinde derhal vergi dairesine bilgi vermekle,
yükümlü bulunuyor.
Bu yükümlülüklere uyulmaması durumunda muhataplara 213 sayılı Kanun’un Mükerrer 355 inci maddesindeki cezai müeyyide (2016 yılında kurumlar vergisi mükellefleri için 1.370 TL) uygulanacak.
Kanun hükümlerine göre tebliği gereken evrak muhataplara elektronik tebligat sistemi ile tebliğ edilebileceği gibi elektronik tebligat sistemine bağlı kalmadan Kanun’da yer verilen diğer tebligat hükümlerine göre de tebliğ edilebiliyor.
Öte yandan Maliye Bakanlığı’na bağlı bir kurum olan MASAK Başkanlığı’nın kurduğu elektronik tebligat sistemi, işbu yazımızın konusu vergi dairelerince kullanılacak elektronik tebligat sisteminden farklı bir yapı olup, MASAK Başkanlığı tarafından yapılacak elektronik tebligatın muhatapları; bankalar, sermaye piyasası aracı kurumları, finansal kiralama, faktoring, finansman şirketleri, sigorta ve emeklilik şirketleri, portföy yönetim şirketleri, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.’nin ayrıca bu elektronik tebligat sistemine de üye olmaları gerekmektedir. MASAK Başkanlığı’nca kurulan elektronik tebligat sistemi hakkındaki bilgileri içeren 01 Nisan 2015 tarihli yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. MASAK Başkanlığı’nca kurulan elektronik tebligat sistemine son başvuru tarihi ise 31.12.2015 olarak belirlenmişti.
Saygılarımızla,
PROCOMPLIANCE
29 Aralık 2015 SALI |
Resmî Gazete |
Sayı : 29577 |
TEBLİĞ |
||
Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:
VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 456)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR GENEL TEBLİĞ (SIRA NO: 467) 27/8/2015 tarihli ve 29458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 456)’nin “5.1. Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi”, “5.2. Gelir Vergisi Mükelleflerinin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi” ve “10. Diğer Hususlar” başlıklı bölümlerinde yer alan “01.01.2016” ibareleri “1/4/2016” şeklinde değiştirilmiştir. Tebliğ olunur.
|
1 Cevap
[…] Son olarak gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi uygulamaları açısından da ayrıca Maliye Bakanlığı tarafından oluşturulan elektronik tebligat sistemini kullanmaları […]