Çeyiz Hesabı, Konut Hesabı ve Doğum Yardımı Hakkında Kanun Değişikliği Yayımlandı
07.04.2015 tarihli ve 29319 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “6637 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 14, 15 ve 16 ncı maddeleri ile “633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”ye eklenen ek maddeler ile Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısına, Konut Hesabı ve Devlet Katkısına ve Doğum Yardımına ilişkin kanun düzenlemeleri yapılmıştır. Yapılan düzenlemelerle devlet tarafından yapılacak Çeyiz Yardımı, Konut Yardımı ve Doğum Yardımının genel esasları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir. Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu’nca yayımlanacak kararlar ile belirlenecektir.
Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısı
Türk vatandaşlarına ve Türk Vatandaşlığı’ndan izin almak suretiyle çıkanlara (Mavi Kartlılar) Bankacılık Kanunu’na tabi mevduat ve katılım bankalarının yurtiçi şubelerinde TL cinsinden çeyiz hesabı açmaları, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evliliklerini müteakip ilgili bankaya başvurmaları hâlinde Devlet katkısı ödenmesi öngörülmüştür. Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın % 20’sini ve azami 5.000 TL’yi geçemeyecektir. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacaktır. Bakanlar Kurulu azami tutarı üç katına kadar artırmaya yetkili kılınmıştır.
Çeyiz hesabına yapılacak devlet katkısına dair usul ve esaslar ile hesap sahiplerinin ödeme planları ve bu hesapların denetimi gibi diğer hususlar Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecektir.
Konut Hesabı ve Devlet Katkısı
Konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarına, yurt içinde satın alacakları ilk ve tek konut için Bankacılık Kanunu’na tabi mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde TL cinsinden konut hesabı açmaları, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları ve konutu satın almalarını müteakip ilgili bankaya başvurmaları hâlinde Devlet katkısı ödenmesi öngörülmektedir. Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın % 20’sini ve azami 15.000 TL’sini aşamayacaktır. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacaktır. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır. Türk Vatandaşlığı’ndan izin almak suretiyle çıkanlar (Mavi Kartlılar) bu yardımdan faydalanamayacaktır. Hak sahipliğinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumlu kılınmıştır.
Konut hesabına yapılacak devlet katkısına dair usul ve esaslar ile katkıya konu olacak konutların niteliğine, hesap sahiplerinin ödeme planlarına, hak ediş sürelerinin tespitine ve bu hesapların denetimi gibi diğer hususlara ilişkin esaslar Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecektir.
Doğum Yardımı
Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılacaktır. Bu yardım taraflardan biri yabancı uyruklu ise Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacaktır. Türk Vatandaşlığı’ndan izin almak suretiyle çıkanlar (Mavi Kartlılar) da bu yardımdan faydalanabilecektir. Bu tutarları artırmaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkili kılınmıştır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilerden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçinin kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlara, kararlaştırılan tutarın yukarıda belirlenen doğum yardımından daha az olması hâlinde sadece aradaki fark ödenecektir. Kararlaştırılan tutarın yukarıda verilen doğum yardımı tutarından daha fazla olması hâlinde ise herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personele, doğum yardımı ödeneği veya başka bir ad altında aynı amaçla ilgili mevzuatta öngörülen ödemeler yapılmayacaktır.
Doğum yardımının ödenme esasları ile bu yardımın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar, altı ay içinde yayımlanacak bir Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecektir.
633 sayılı KHK’ye eklenen Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısı ile Konut Hesabı ve Devlet Katkısına İlişkin maddeler 07.04.2015 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, Doğum Yardımı Hakkındaki ek madde ise 15.05.2015 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Saygılarımızla,
PROCOMPLIANCE
1 Cevap
[…] Nisan 2015 tarihinde burada yayımladığımız yazımızda 07.04.2015 tarihli ve 29319 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “6637 sayılı Bazı Kanun ve […]